-->

Gratis soa test bij de GGD

Bij de GGD kan je een gratis soa test laten doen. In de meeste regio’s, zoals de regio Amsterdam, de regio Utrecht en de regio Den Bosch, kan dit echter alleen als je behoort tot één van de risicogroepen. Personen die behoren tot een van deze groepen hebben een groter risico op soa’s en vallen daardoor onder de regeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zij hebben om die reden recht op gratis soa testen.

Waarom risicogroepen vormen voor gratis soa testen?

Het ministerie van VWS heeft sinds 2015 een financieringsplafond ingesteld voor gratis soa testen. Dat betekent dat er minder geld beschikbaar is voor het uitvoeren van gratis soa testen. Elke regio heeft een daarvoor vastgesteld budget dat jaarlijks wordt bepaald. Met dit budget moet de GGD alle gratis soa testen bekostigen. Het is dus van groot belang dat het geld dat beschikbaar is, goed wordt besteed. Helaas betekent dit financieringsplafond ook dat er jaarlijks dus minder cliënten gezien kunnen worden voor een gratis soa test. Om die reden wordt er onderscheid gemaakt in wel of geen risicogroep.

Wat zijn de risicogroepen die in aanmerking komen voor een gratis soa test?

Je behoort tot een risicogroep op het gebied van het oplopen van een eventuele soa wanneer je:

  • Onder de 25 jaar oud bent;
  • Klachten hebt die kunnen wijzen op een soa;
  • Sekswerker bent;
  • Een man bent die seks heeft met mannen;
  • Wanneer je gewaarschuwd bent voor een soa door een (ex)partner.


Geen risicogroep? Geen gratis soa test bij de GGD

Behoor je niet tot een risicogroep dan kom je in principe niet in aanmerking voor een gratis soa test bij de GGD en zullen zij een aanvraag van jou weigeren. Dit is dus niet omdat de GGD je niet wil helpen, maar doordat er geen geld meer is voor nog meer gratis soa testen. De GGD selecteert tevens streng. Kom je bijvoorbeeld niet uit de stad Amsterdam, dan kan de GGD Amsterdam je sowieso niet meer helpen. In Utrecht geldt dat je uit de regio moet komen (provincie Utrecht), maar dit is per GGD verschillend.

Betaalbaar, anoniem en snel een soa test doen bij OndeDayClinic

Als je niet tot een risicogroep behoort dan kan voor een soa test ook terecht bij je eigen huisarts of bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht en binnenkort ook in Den Bosch. De soa testen die worden gedaan bij OneDayClinic zijn vergelijkbaar als die bij de GGD.  De testen worden gedaan in een laboratorium, zijn betrouwbaar en snel.

Lang wachten op soa test en uitslag is verleden tijd

De wachttijden bij de GGD variëren per regio tussen de drie weken en drie maanden of langer. Bij OneDayClinic kun je meteen terecht voor een soa test. We zijn ook geopend in het weekend en in de avonduren. Na een gratis soa test bij de GGD duurt het gemiddeld een week voordat je de uitslag krijgt. Bij OneDayClinic zijn de uitslagen van jouw soa test bekend binnen twee werkdagen.

Afspraak maken?

Wil je direct een afspraak maken voor een soa test bij een van onze soa klinieken in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam? Klik dan hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK