Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

De online meest gestelde vragen over SOA

De online meest gestelde vragen over SOA

De online meest gestelde vragen over SOA

Als je je zorgen maakt over je gezondheid, ga je snel het internet op. Zeker als het om seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) gaat. Je stelt vragen over SOA toch makkelijker aan Google dan aan je huisarts. Maar op de ene website vind je andere informatie dan op de andere. Wil je bijvoorbeeld weten wanneer je kans loopt om een SOA op te lopen? Om welke SOA kan het dan gaan? Hoe dring je die kans op een SOA besmetting significant terug? In deze blog geeft OneDayClinic, een gespecialiseerde privé SOA kliniek, antwoord met behulp van feiten en cijfers op de vragen over SOA die online het meest gesteld worden.

 

Welke SOA komen het meest voor in Nederland?

Het grootste SOA risico loop je in Nederland op Chlamydia en Gonorroe. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat in 2016 bij 14,5% van alle mensen die een soa test deden een infectie met Chlamydia Trachomatis werd gevonden. Gonorroe werd bij 11,3% van de mannen die seks hebben met mannen gevonden. Voor zowel heteroseksuele mannen als vrouwen bedroeg dat aandeel ‘slechts’ 1,7% en 1,4%.

Kan je een SOA hebben als je geen klachten hebt?

Vaak presenteren deze soa’s zich zonder klachten. De meeste mensen melden zich voor een soa test op het moment dat zij door hun lichaam worden geattendeerd op de mogelijkheid van een SOA; via klachten. Als er geen klachten zijn wordt dus vaak niet getest op SOA. Echter, zoals we al vaker hebben aangegeven, veel mensen die Chlamydia of Gonorroe hebben ervaren géén klachten. Deze groep laat zich dus vaak niet testen, omdat er simpelweg gaan noodzaak lijkt. Hierdoor blijft een grote groep mensen die besmet zijn met een SOA ondervertegenwoordigd in het onderzoek.

Hoe groot is de kans dat je een SOA overdraagt als je een SOA hebt?

Omdat er niet voldoende inzicht is in het daadwerkelijke aantal besmettingen bestaat er onzekerheid over de daadwerkelijke transmissiekans. De transmissiekans geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat er een besmetting plaats vindt, bekeken per seksueel contact. Bij Chlamydia wordt deze transmissiekans geschat op 45% van man naar vrouw en circa 28% van vrouw naar man. Voor Gonorroe gaat dit om 80% van man naar vrouw en 77% van vrouw naar man. De kans dat je een SOA overdraagt of oploopt is dus behoorlijk.

Welke SOA komen vaak voor in Nederland? En welke minder vaak?

Chlaymidia en Gonorroe komen dus het meest voor in Nederland. Minder vaak voorkomend, maar daarom niet minder serieus, zijn Syfilis en hiv. De kans dat je Syfilis krijgt van iemand (die lichamelijke kenmerken van stadium 1 syfilis heeft; een zogenoemd ulcus, ook wel bekend als een pijnloze zweer), bedraagt voor alle geslachten ongeveer 30%. De transmissiekans op hiv bij éénmalig vaginaal contact bedraagt 0.014% (mannen) tot 0.2% (vrouwen). Deze kans loopt op bij mannen die anaal contact hebben met een andere man, namelijk 0,06-0,2% (voor top) en 0,1-3% (voor bottom). Ook hierbij geldt dat er rekening gehouden moet worden met de aanwezigheid van zweren (door bijvoorbeeld Syfilis) of een kwetsbaar slijmvlies (op basis van Chlamydia of Gonorroe), maar ook andere soorten slijmvlieswondjes of het hebben van seks tijdens de menstruatie. Direct contact met bloed en de bloedbaan vergoot namelijk de infectiekans.

Helpt een condoom bij het voorkomen van een SOA besmetting?

De belangrijkste factor in een SOA besmetting is contact tussen slijmvliezen, waarbij sperma als lichaamsvocht de hoofdrol speelt. Daarom bieden condooms de beste bescherming tegen een SOA. Hiv wordt in ruim 93% van de gevallen voorkomen door het gebruik van een condoom. Ook de besmettingskans van het zeer besmettelijke Gonorroe wordt 62% kleiner als je een condoom gebruikt. Belangrijk bij het gebruik van een condoom is om het condoom om te doen voordat er een mogelijk slijmvlies contact plaats kan vinden. Na het verwijderen van het condoom moet er ook geen contact meer plaats vindt. Niets houdt soa’s voor 100% tegen, maar dit voorbehoedmiddel komt wel het meeste in de buurt.

Laat je testen op SOA bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam

Heb je klachten die lijken op een SOA besmetting? Of heb je geen klachten maar twijfel je over of je een SOA hebt opgelopen omdat je onveilig seksueel contact hebt gehad? Laat je testen op SOA bij een van onze gespecialiseerde SOA klinieken. Bij OneDayClinic kan dat al vanaf 100 euro. Dat is vaak een stuk goedkoper dan bij je huisarts. Ook is een SOA test bij OneDayClinic volledig anoniem, 100% betrouwbaar, krijg je binnen twee werkdagen uitslag van je SOA test* en kan je vaak dezelfde dag nog terecht voor een SOA test.
* Exclusief bij OneDayClinic Amsterdam is er de mogelijkheid een bewezen betrouwbare snelle SOA test te doen, die binnen twee uur uitslag van een SOA test op Chlamydia en Gonorroe geeft. Deze test kost 200 euro.

Direct online (anoniem) een afspraak maken bij een van onze klinieken? Klik hier. Wil je graag meer informatie? Bel ons dan op 085-0703483 of chat met een van onze artsen via Facebook Messenger.

Bron: GGD, Soa Aids Nederland