Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

SOA en zwanger: vruchtbaarheidsrisico’s voor man en vrouw

Iedereen heeft zich in zijn leven waarschijnlijk wel eens afgevraagd ‘kan ik eigenlijk wel kinderen krijgen?’, maar waar vaak niet genoeg over wordt nagedacht zijn de risico’s van een soa tijdens de zwangerschap. Dit is een vraag die aan je kan gaan knagen, een bron van onzekerheid kan worden en zelfs je zelfbeeld kan aantasten. Veel mensen willen er dan ook alles aan doen om hun vruchtbaarheid te beschermen. Wist je dat dit ook kan door je te laten testen en behandelen op SOA’s?

 

Een SOA en zwangerschap: de risico’s

In de normale situatie rijpt elke maand in één van de eierstokken van een vrouw een eicel uit, waarna die tijdens de eisprong wordt losgelaten in haar buikholte. Daar moet hij over een kleine afstand zelf de weg vinden naar de opening van een eileider. Eenmaal daarin wordt de eicel dan langzaam door minuscule trilhaartjes voortbewogen richting baarmoeder.  Als er ook zaadcellen aanwezig zijn kan de eicel bevrucht worden. Die bevruchting kan op elke plek in het hiervoor genoemde traject plaatsvinden, maar de bevruchte eicel kan zich pas ontwikkelen tot baby als hij zich kan innestelen in de baarmoeder. Voor je vruchtbaarheid is het dus ontzettend belangrijk dat de eileiders, baarmoeder, baarmoedermond en vagina gezond en goed doorgankelijk zijn voor zaadcellen en (bevruchte) eicellen!

ls dit niet het geval en heb je een soa als je zwanger bent, dan maak je als vrouw meer kans op:

  • onvruchtbaarheid door soa
  • verminderde vruchtbaarheid
  • buitenbaarmoederlijke zwangerschappen
  • miskramen
  • vroeggeboorten
  • aangeboren afwijkingen

 

Ook bij mannen kan een ontsteking van bijvoorbeeld de zaadleiders of bijballen leiden tot onvruchtbaarheid door verlittekening en vernauwing. Infectieziekten zijn de oorzaak van 15% van de gevallen van mannelijke onvruchtbaarheid.

 

Chlamydia

Deze bacterie geeft in 90% van de vrouwen en 50% van de mannen helemaal geen klachten. Als een vrouw er te lang mee rondloopt kan de bacterie opstijgen naar de onderbuik en een ontsteking van het kleine bekken geven: pelvic inflammatory disease (PID). Wel 50% van de gevallen van PID komt door chlamydia! Door flinke ontsteking van de eileiders gaan die dichtzitten en kunnen de (bevruchte) eicellen de baarmoeder niet meer bereiken, met dus meer kans op onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Zelfs vrouwen waarbij de eileiders na een chlamydia-infectie nog open hadden toch 33% minder kans om zwanger te worden. Er wordt gedacht dat dit deels komt doordat de bacterie het innestelen en de ontwikkeling van de foetus hindert.

Daarnaast veroorzaakt chlamydia verklevingen in de buikholte, wat operaties (zoals keizersnedes) riskanter maakt.

Bij mannen met een chlamydia-infectie wordt een slechtere zaadkwaliteit gemeten.

 

Gonorroe

Net als chlamydia veroorzaakt gonorroe als het opstijgt PID, ongeveer 20% van de gevallen wordt erdoor veroorzaakt. Ook hebben veel mensen er geen klachten van: tot 60% van de vrouwen en 10% van de mannen. Gonorroe vergroot daarnaast de kans op vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht en aangeboren afwijkingen zoals blindheid en gewrichtsontstekingen.

 

Mycoplasma

Dit is een seksueel overdraagbare bacterie die in je cellen kan leven en bij mannen vaak een ontsteking van de plasbuis veroorzaakt. Bij onvruchtbare vrouwen wordt tot wel 4x zo vaak als bij vruchtbare vrouwen gevonden dat ze ooit mycoplasma hebben gehad. Ook geeft het een 5 à 6 keer grotere kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Op zichzelf veroorzaakt mycoplasma minder schade dan chlamydia en gonorroe, maar gecombineerd doet het juist extra schade. Ook is aangetoond dat mycoplasma zich kan binden aan zaadcellen en zo een lift kan krijgen naar de baarmoeder of buikholte.

 

Trichomonas

De relatie tussen de parasiet trichomonas en vruchtbaarheid is nog relatief weinig onderzocht. Wat wel al gevonden is in bepaalde studies is dat vrouwen die aangaven dat ze ooit trichomonas hadden gehad 2x zo vaak onvruchtbaar waren door vernauwde eileiders. De kans op onvruchtbaarheid lijkt steeds groter te worden als je vaker een trichomonas-infectie doormaakt.

Bij een gecombineerde infectie met chlamydia wordt veel vaker PID gezien. Mogelijk komt dit doordat chlamydia door de trichomonas-parasieten een lift krijgt.

Verder werkt de parasiet waarschijnlijk zaadcellen tegen door ze op te eten of hun beweging te verstoren.

 

Herpes

Vooral als je dit virus oploopt tijdens een zwangerschap is het gevaarlijk voor het ongeboren kind, omdat het kan leiden tot miskramen, doodgeboorte en aangeboren afwijkingen.

Ook een zwangere die het al jaren met zich meedraagt kan haar kind infecteren rondom de geboorte. In pasgeborenen kan het vervolgens ernstige gevolgen hebben zoals sepsis (bloedvergiftiging), epileptische aanvallen en leverfalen. Zwangeren met herpes-blaasjes wordt dan ook aangeraden om een keizersnede te ondergaan.

Voorkom verdriet voor jou en je (toekomstige) partner, laat je op tijd testen en behandelen! SOA of zwanger, hier kan snel een verwarring in komen door overeenkomende klachten. Loop hier dus niet te lang mee door!