Ivm de drukte bij het lab duren de uitslagen iets langer dan verwacht.

Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Soa test: bij de huisarts of OneDayClinic?

Je hebt onlangs onveilige seks gehad en wil nu voor een soa test doen bij de huisarts. Misschien niet iets waar je op zit te wachten, maar wel noodzakelijk. Een onbehandelde soa kan je gezondheid namelijk flink aantasten. Waarschijnlijk komt een soa test bij de huisarts als eerst bij je op, maar je hebt meerdere opties als het aankomt op het uit laten voeren van een soa test. Op deze pagina lees je de verschillen tussen een soa test doen bij de huisarts of bij OneDayClinic.

Verschil 1: anonieme test en uitslag soa test

Als je op soa’s getest wilt worden, heb je meerdere opties. Laat je dit bij de huisarts doen, dan is dat nooit volledig anoniem. Uiteraard is jouw huisarts discreet en houdt hij zich aan zijn geheimhoudingsplicht, maar het consult wordt wel verwerkt in jouw medische dossier. Ook de uitslag van de soa test zal hieraan toegevoegd worden.

Als alternatief voor de soa test bij de huisarts kun je bij de GGD een anonieme soa test laten doen. Sinds 2015 zijn daar echter strenge regels aan verbonden. Je kunt er nu alleen terecht als je tot een risicogroep behoort en/of jonger bent dan 20 jaar. Bovendien zijn de wachttijden er vaak lang en worden mensen regelmatig doorgestuurd naar de huisarts voor een test.

Een anonieme test bij OneDayClinic

Wil je een echt anonieme soa test af laten nemen? In de kliniek van OneDayClinic vragen wij nooit om je naam, wij vinden anonimiteit namelijk zeer belangrijk. Zowel het maken van een afspraak als het consult en de tests in het laboratorium, zijn volledig anoniem. Dus ook de uitslag van de soa test ontvang je volledig anoniem.

Verschil 2: de kosten van een soa test

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een soa test bij de huisarts niet gratis. Het gesprek met de huisarts waarin je je klachten bespreekt en aangeeft dat je een test wilt laten doen, wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Het daadwerkelijke onderzoek is echter niet gratis. De kosten hiervoor gaan van je eigen risico af.

De bedragen voor een soa test bij de huisarts variëren van € 40,- tot € 300,-. Dit betekent dat je een soa test in veel gevallen volledig zelf moet betalen; het eigen risico is in 2017 namelijk vastgesteld op € 385,-. Wees daarom alert en bekijk hoeveel eigen risico je nog over hebt; dit voorkomt verrassingen achteraf.

Soa test bij huisarts duurder dan bij OneDayClinic

Bij OneDayClinic werken we met vaste prijzen. In veel gevallen zijn we dan ook goedkoper dan een huisarts. Zo kunnen we een basistest aanbieden voor € 100,-. Hierbij testen we je op zowel gonorroe als chlamydia. Bij een uitgebreide test onderzoeken we je op gonorroe, chlamydia, syfilis, hepatitis B en C en hiv. De uitgebreide soa test kost € 150,-.

Aanvullende kosten zijn echter altijd mogelijk. Als uit het consult blijkt dat je op meerdere plekken (naast de penis of vagina ook de mond of anus) risico hebt gelopen, dan kan het noodzakelijk zijn om aanvullende tests af te nemen. Lees hier meer informatie over de kosten van een soa test bij OneDayClinic.

Verschil 3: de uitslag

Als je een soa test laat doen bij de huisarts, kan het soms relatief lang duren voordat de uitslag bekend is. Dit is per huisarts verschillend. Ook is het afhankelijk van het laboratorium waar jouw huisarts mee samenwerkt. Meestal duurt het 7 tot 10 dagen voordat de uitslag van de test binnen is.

Binnen 2 werkdagen de uitslag bij OneDayClinic

In onze klinieken duurt een soa test maar 20 minuten. Bovendien is de testuitslag altijd binnen twee werkdagen bekend. Je kunt de uitslag vervolgens online bekijken via ons testuitslagenportaal. Bij OneDayClinic is alles geheel anoniem.Je bent snel geholpen en weet op korte termijn waar je aan toe bent.

Verschil 4: openingstijden

Een consult en een soa test kun je bij de huisarts alleen op werkdagen laten doen. Als je tijdens kantoortijden werkt, kan dit heel onhandig zijn.

Ruime openingstijden bij OneDayClinic

Onze soakliniek in Amsterdam kent ruime openingstijden. Zo kun je bij ons van dinsdag t/m vrijdag van 12:00 tot 20:00 uur terecht voor een consult. Je kunt daarnaast ook in het weekend een afspraak maken; we zijn op zaterdag ook van 12:00 tot 20:00 uur geopend. Onze kliniek in Utrecht is zeven dagen per week geopend. De openingstijden vind je op de pagina Soa test Utrecht.

Verschil 5: wachttijden

Bij een huisarts kun je vaak niet direct terecht voor een consult en een soa test; een huisarts ziet per dag namelijk veel patiënten met uiteenlopende klachten. Bovendien ben je voor de uitslag van de test afhankelijk van de drukte bij het aangesloten laboratorium. Het kan daarom relatief lang duren voordat de test wordt afgenomen en je de uitslag hebt.

Geen wachttijden bij OneDayClinic

Omdat OneDayClinic zich volledig heeft toegelegd op het constateren en afnemen van soa tests, kun je vaak dezelfde dag nog terecht. Wij houden altijd een aantal spoedplekken vrij. Een soa test duurt maximaal twintig minuten en de uitslag van de test ontvang je binnen twee werkdagen.

De conclusie: OneDayClinic biedt veel voordelen

Met de onderstaande tabel sommen we de verschillen tussen het doen van een soa test bij de huisarts en OneDayClinic overzichtelijk voor je op.

Huisarts OneDayClinic
Anonieme soa test mogelijk? Nee Ja
Prijzen soa test Tussen de € 40,- en € 300,- € 100,- of € 150,- (afhankelijk van pakket)
Openingstijden Tijdens consulturen op werkdagen Werkdagen, ’s avonds en in het weekend
Wachttijden Ja, afhankelijk van huisarts en laboratorium Nee, u kunt meestal dezelfde dag nog terecht
De uitslag van de soa test Doorgaans 7 tot 10 werkdagen Binnen 2 werkdagen

Meer informatie over soa’s

Wil je meer weten over soa’s en de bijbehorende soa test? Bekijk dan de pagina Soa test. Meer informatie over de verschillende soa’s vind je hier:

[ts_sidebar sidebar_id=”page-side-bar”]

Contactinformatie

[ts_icon icon=”paper-plane-o” heading=”Anonieme afspraak maken?” size=”none”]Is de door jou gewenste datum of tijd niet beschikbaar? Bel +31 (0)85 070 3483[/ts_icon]
[ts_icon icon=”paper-plane-o” heading=”Meer informatie ontvangen?” size=”none”][/ts_icon]

Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het toesturen van de informatie. Om uw anonimiteit te beschermen worden uw gegevens onder geen beding met derden gedeeld.

[ts_icon icon=”map-marker” heading=”Contactgegevens OneDayClinic Amsterdam” size=”none”][/ts_icon]

OneDayClinic Amsterdam
Spuistraat 239 (eerste verdieping)
1012 VP Amsterdam
085 070 3483
amsterdam@onedayclinic.nl

OneDayClinic Utrecht
Amsterdamsestraatweg 542
3553 EN Utrecht
085 070 3483 kies voor Utrecht
utrecht@onedayclinic.nl

OneDayClinic Den Bosch
Rijnstraat 4
5214 EK ’s Hertogenbosch
085 070 3483
denbosch@onedayclinic.nl

OneDayClinic Rotterdam
Marshallweg 45
3968 JN Rotterdam
085 070 3483
rotterdam@onedayclinic.nl

Voor de openingstijden klik hier