Soa test: Seksueel overdraagbare aandoeningen testen

Soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) zijn infectieziekten die voornamelijk worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Er zijn verschillende soorten geslachtsziekten, waarvan de klachten variëren. Je kunt ook een soa hebben zonder dat je iets merkt. Desondanks kan het ernstige gevolgen hebben wanneer het niet op tijd wordt behandeld. Maak je je zorgen, of heb je onveilige seks gehad? Bij OneDayClinic kun je terecht voor een professioneel en anoniem onderzoek oftewel een SOA test.

Moet je een soa test doen?

Een soa test is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen soa hebt. Je kunt een soa hebben zonder dat je ergens last van hebt, maar dan ben je wel besmettelijk voor anderen. Het is daarom verstandig om een soa test te laten doen wanneer:

 • Je onveilig hebt gevreeën
 • Je klachten hebtm zoals wratten, blaasjes, branderig plassen of meer afscheiding dan normaal
 • Het condoom gescheurd is
 • Je een nieuwe relatie hebt en zonder condoom wilt vrijen
 • Je gewaarschuwd bent
 • Je zwanger bent en een eventuele soa niet wilt overdragen op je kind
DIRECT ANONIEM ONLINE EEN AFSPRAAK MAKEN

Soorten soa’s en soa testen

In Nederland vinden er naar schatting ruim 100.000 nieuwe soa-infecties per jaar plaats. Er zijn verschillende soa’s en iedere soa kan andere klachten veroorzaken. Wil je meer weten over de klachten of behandelmogelijkheden van een specifieke soa? Kijk hier verder.

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland.

Gonorroe

Gonorroe wordt veroorzaakt door een besmettelijke bacterie.

Syfilis

Syfilis is een besmettelijke soa en wordt ook wel lues genoemd.

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking die door een virus wordt veroorzaakt.

Hiv

Hiv is het virus dat het afweersysteem afbreekt en aids kan veroorzaken.

Herpes

Herpes is een virus dat zich rondom de huid en slijmvliezen van geslachtsdelen, anus of mond bevinden.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn wratjes die in het gebied rond de geslachtsdelen en /of de anus zitten.

Mycoplasma

Voorheen werd mycoplasma bestempeld als een bacteriële infectie, maar tegenwoordig valt het ook onder de noemer ‘soa’.

Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis is een parasiet (infectie) die klachten kan ontwikkelen.

Het soa-onderzoek bij OneDayClinic

Wij krijgen vaak de vraag hoe een soa-onderzoek bij onze kliniek in zijn werk gaat. Hieronder lees je de stappen die wij doorlopen om jou te testen en te behandelen op soa’s.

Je maakt een afspraak voor een soa test bij OneDayClinic. Hoe gaat het dan verder?

Nadat je de afspraak hebt gemaakt volgt er een vertrouwelijk gesprek met de arts. Tijdens dit gesprek worden een aantal persoonlijke vragen gesteld om te beoordelen welk risico je hebt gelopen op soa’s. Aan de hand van deze risico’s geeft de arts advies over welke testen in jouw situatie moeten worden afgenomen. Samen met jou wordt er een beslissing gemaakt over welke testen je uiteindelijk af wilt nemen.

Welke soa kan ik hebben?

Er wordt je een aantal vragen gesteld: of je seks hebt met mannen, vrouwen of met beide geslachten en of er orale, anale of vaginale seks heeft plaatsgevonden. Dit wordt evraagd omdat de soa’s chlamydia en gonorroe op verschillende locaties in je lichaam voor kunnen komen. Infecties met deze soa’s, die door bacteriën worden veroorzaakt, blijven vrij lokaal zitten en verspreiden zich niet zomaar door je lichaam of bloed. Het zou kunnen dat je chlamydia in je anus hebt opgelopen en niet in je keel, terwijl je wel anale en orale seks hebt gehad.

Moet ik uit de kleren?

Lichamelijk onderzoek is vaak niet nodig. Hiv, syfilis en hepatitis B en C worden uitgesloten door middel van een bloedonderzoek. Chlamydia en gonorroe wordt bij de man getest via de urine en bij de vrouw via een ‘selfswab’ (oftewel met een wattenstokje). Als er orale en anale seks heeft plaatsgevonden, wordt dit uitgesloten via een anale swab of een keelswab. Dit kun je zelf doen, maar je kunt dit ook overlaten aan de arts.

 • Urineonderzoek

Het onderzoek op chlamydia en gonorroe bij mannen kan gedaan worden met behulp van een urinemonster. Wanneer je geïnfecteerd bent, zijn er bacteriën te vinden in met name de urine. Bij vrouwen is een selfswab betrouwbaarder dan een urineonderzoek.

 • Bloedonderzoek

Syfilis, hepatitis B, hepatitis C en hiv kunnen worden aangetoond aan de hand van een bloedonderzoek.

 • Selfswab uitstrijkje

Bij een uitstrijkje wordt er vocht weggenomen uit de vagina. Hiermee wordt de aanwezigheid van chlamydia en gonorroe bepaald. Dit doet geen pijn. Omdat chlamydia en gonorroe op verschillende locaties (vaginaal/anaal/keel) gevonden kunnen worden, moeten er mogelijk extra swabs afgenomen worden. De arts zal in het initiële gesprek bepalen of dit nodig is.

Heb je klachten die op een soa wijzen? Wacht dan niet af en maak een afspraak voor een soa-onderzoek.

DIRECT ANONIEM ONLINE EEN AFSPRAAK MAKEN

Welke testen heb ik nodig?

Bij OneDayClinic kun je kiezen uit twee pakketten;

 1. Het basispakket: er wordt getest op chlamydia en gonorroe voor één locatie, bijvoorbeeld de penis, vagina, anus of keel. Of de test voor één locatie voor jou voldoende is, wordt bepaald aan de hand van de door jou gelopen risico’s.
 2. Het volledige pakket: er wordt getest op chlamydia en gonorroe (één locatie) en middels een bloedtest op hiv, syfilis, hepatitis B en C.

Waar moet ik op letten voorafgaand aan de test?

Bij het maken van de afspraak is het belangrijk om rekening te houden met de windowfase. De windowfase is de periode tussen het seksueel contact (mogelijke moment van infectie) en het kunnen aantonen van de infectie met de test. Voor testen op chlamydia en gonorroe houden wij twee weken aan na het seksueel contact (op indicatie kan dit soms al eerder). Voor hiv, syfilis, hepatitis B en C houden wij drie maanden aan.

De man moet minstens drie uur niet naar het toilet zijn geweest of ochtendurine meenemen.

Wanneer krijg ik de uitslag?

Wanneer je een soa test hebt laten doen, zal de urine, het uitstrijkje of het bloed in het laboratorium worden onderzocht. Je ontvangt de uitslag van de test binnen twee werkdagen telefonisch of via de e-mail. Je mag zelf ook bellen. Bij OneDayClinic is alles geheel anoniem.

De behandeling van een soa

Chlamydia, gonorroe en syfilis kunnen met antibiotica worden behandeld. Voor deze behandeling kun je ook terecht bij de OneDayClinic. Hiv is echter lastiger te behandelen. Er zijn medicijnen om deze soa’s en hun klachten te onderdrukken, maar niet om de virussen uit het lichaam te verwijderen. OneDayClinic zal je voor een verdere behandeling begeleiden en doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis.

Je partner waarschuwen

Heb je een soa, dan is het belangrijk dat je je partner(s) waarschuwt. Waarschuw niet alleen je huidige partner, maar ook je ex-partners. Zij kunnen de soa ook hebben zonder dat zij klachten hebben. Ze kunnen deze weer ongemerkt doorgeven aan hun partners. Door je partners te waarschuwen, voorkom je dat de soa verder verspreidt of dat zij te maken krijgen met ernstige gevolgen doordat zij niet behandeld zijn.

Afspraak maken?

Is de door jou gewenste datum of tijd niet beschikbaar? Bel +31 (0)85 070 3483

Contactgegevens OneDayClinic

OneDayClinic Amsterdam
Spuistraat 239 (eerste verdieping)
1012 VP Amsterdam
085 070 3483
info@onedayclinic.nl

OneDayClinic Utrecht
Amsterdamsestraatweg 542
3553 EN Utrecht
085 070 3483 kies voor Utrecht
utrecht@onedayclinic.nl

OneDayClinic Den Bosch
Rijnstraat 4
5214 EK ’s Hertogenbosch
085 070 3483
denbosch@onedayclinic.nl

OneDayClinic Rotterdam
Marshallweg 45
3068 JN Rotterdam
085 070 3483 en kies voor Rotterdam
rotterdam@onedayclinic.nl

Voor de openingstijden klik hier

BACK