Herpes test

Over Herpes

Herpes genitalis of genitale herpes is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door het herpes simplex virus. Er zijn twee soorten herpes: herpes simplex type 1 (HSV-1) en type 2 (HSV-2). Meestal ontstaan de eerste symptomen ongeveer een week na de besmetting. Het is dus belangrijk dat je jezelf tijdig laat testen. Wanneer je herpes genitalis niet behandelt, kan dit gevolgen hebben.

Ben je gewaarschuwd door een (voormalig) bedpartner voor een mogelijke besmetting? Heb je klachten? Of onveilige seks gehad? Bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en/of Eindhoven of een van onze soa test punt locaties kun je terecht voor een anonieme herpes test. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 085 070 3483.

Klachten en symptomen

De incubatietijd van herpes varieert van één dag tot één week. Herpes genitalis is meestal duidelijk te zien aan de (branderige en pijnlijke) blaasjes.  Deze bevinden zich op de huid en slijmvliezen van de geslachtsdelen, anus en/of mond. Dit kan met pijn, koorts en opgezette klieren gepaard gaan, plassen kan daarentegen ook erg pijnlijk zijn. Maak dus nu een afspraak voor een herpes test!

Na een paar weken drogen de blaasjes in en verdwijnt de branderigheid/pijn weer. Het virus blijft echter altijd actief in je lichaam en kan als je weerstand vermindert opnieuw geopenbaard worden. Meestal is de eerste aanval het heftigst.

Anoniem testen op Herpes

Als je herpes genitalis hebt is dit meestal duidelijk te zien aan de blaasjes. Er hoeft dus in principe geen test naar gedaan te worden om de diagnose herpes genitalis te krijgen. Maar is er twijfel of wil je weten om welke soort herpes het precies gaat? Dan is het bij een uitbraak mogelijk om een kweek af te nemen van een van de blaasjes met een herpes test. Aan de hand van het vocht uit de blaasjes kan dan vastgesteld worden om welke herpes het gaat. Een bloedtest is niet zinvol. En als je ooit een koortslip hebt gehad zul je ook positief getest worden op herpes. Testen op herpes genitalis kan makkelijk én anoniem bij OneDayClinic.

Uitslag binnen 2 werkdagen

Wanneer je een herpes test hebt gedaan bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht of een van onze andere soa test punt locaties krijg je binnen 2 werkdagen de laboratorium uitslag, die kan opgevraagd worden via ons testuitslagen portaal. Klik hier om direct je testuitslag te bekijken. Wanneer er na de herpes test herpes genitalis vastgesteld wordt, kun je bij OneDayClinic terecht voor de behandeling en medicatie met bv. antivirale middelen.

Als je negatief test op de herpes test (en dus geen soa hebt) doe je er toch verstandig aan om veilig te blijven vrijen. Zo voorkom je dat je herpes of een andere soa oploopt. Bekijk ook de risicofactoren voor het ontstaan van herpes.

Behandeling van Herpes

Bij een heftige uitbraak kun je het valacyclovir gebruiken om de klachten te verminderen. Deze is verkrijgbaar bij OneDayClinic. Het wordt aangeraden om hier snel na de start van de uitbraak mee te beginnen. Het virus verdwijnt echter niet uit het lichaam. Ook is het herpes virus overdraagbaar/besmettelijk.

Hoe loop je een besmetting met herpes genitalis op?

Een van de veelgestelde vragen is: “Hoe heb ik nu precies herpes opgelopen?”. Het antwoord is dat herpes overgedragen wordt door contact tussen de huid en slijmvliezen. Als er blaasjes zijn en tijdens de eerste drie weken, is de kans op overdracht het grootst. Als er blaasjes zijn, is vrijen met condooms niet SOA-veilig vrijen. Condooms beschermen niet het hele genitale gebied en bieden niet genoeg bescherming; je kunt dus nog steeds herpes oplopen. Zonder blaasjes is de kans op overdracht veel minder maar die is er wel.

Mogelijke gevolgen bij zwangerschap

Als je een herpes uitbraak tijdens je zwangerschap krijgt dan is het belangrijk dit aan je arts of verloskundige vertelt. Herpes is namelijk gevaarlijk voor de baby. Als een herpes uitbraak kort voor de bevalling weer komt opspelen, zal er vaak gekozen worden voor een keizersnede.

Vermoedens van een SOA

Vermoed je dat je een soa hebt opgelopen? Neem voor meer informatie gerust anoniem en vrijblijvend contact op de met OneDayClinic, via contact@onedayclinic.nl, of door te bellen naar +31 (0)85 070 3483. Bij OneDayClinic kun je kiezen voor een anonieme herpes test, maar je kunt je ook anoniem laten testen op o.a. syfilis, HIV en gonorroe.

Risicofactoren

Herpes genitalis geeft vrijwel direct symptomen/klachten weer. Als het onbehandeld blijft kan het echter wel vervelende gevolgen hebben. Het is mogelijk dat je anderen besmet met het herpes virus. Een herpes test kan je erbij helpen erachter te komen dat je het virus hebt en ook de precieze variant. Laat je testen wanneer je:

  • Onveilig hebt gevreeën;
  • Een nieuwe relatie hebt en zonder condoom wilt vrijen;
  • Gewaarschuwd bent door een (ex-)partner;
  • Zwanger bent, een herpes-infectie vermoedt en deze niet wilt overdragen op uw kind;
  • Klachten hebt (zie klachten en symptomen van herpes).
BACK