T: 085 070 3483 |  

Laat je anoniem testen op soa bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, of een van onze SOA test punt locaties

Moet ik mij laten testen?

Ben je door een (ex-)partner gewaarschuwd, heb je onbeschermde seks gehad of heb je last van klachten? Met een hiv test bij OneDayClinic ontvang je binnen één dag de uitslag. De test kan je 6 weken na het seksuele contact al doen. Met onze hiv RNA sneltest in Amsterdam heb je de uitslagen in 90 min. De window period bij deze hiv test is 10 à 14 dagen. De window period is de periode tussen het seksueel contact (mogelijke moment van infectie) en het kunnen aantonen van de infectie met de test.

Meest voorkomende klachten en symptomen van HIV

Hiv is een virus dat het afweersysteem afbreekt en aids kan veroorzaken. De meest voorkomende symptomen van hiv zijn:

 • De symptomen lijken aanvankelijk op griep, koorts, huiduitslag of een algeheel gevoel van malaise.
 • Een HIV-infectie die verder ontwikkelt kenmerkt zich door onder andere vermoeidheid, gewichtsverlies, nachtzweten, diarree, kortademigheid en huiduitslag.
 • Anoniem testen op soa
 • Binnen 20 minuten getest
 • Binnen 2 werkdagen de uitslag of 90 min in Amsterdam
 •  SOA test al vanaf €100

Anoniem laten testen op hiv

Het hiv-virus is aantoonbaar in het bloed. Een soa test is noodzakelijk om uit te wijzen of iemand besmet is met het virus. De incubatietijd van hiv varieert per persoon van enkele dagen tot een paar weken. Dit is echter nooit langer dan drie maanden.

Verschillende HIV testen

Er zijn 4 verschillende soorten hiv testen.

 1. Een test naar verschillende soorten eiwitten op het virus (antigenen) zoals het virale p24 antigeen, deze test wordt zelden gebruikt.
 2. Een test naar een immuunreactie van het lichaam op het virus (antilichamen), deze test wordt ook zelden gebruikt.
 3. Een gecombineerde antilichaam-antigeen test, deze test wordt het meeste gebruikt.
 4. Een hiv-RNA bepaling (viral load), deze test is duurder, maar kan een infectie vroeg opsporen.

Wat voor HIV testen worden er gebruikt bij OneDayClinic?

Wij bieden verschillende hiv testen aan, namelijk de hiv 4e generatie combo test en de hiv RNA sneltest.

De hiv 4e generatie combo test is een hiv test die wij standaard doen, De testresultaten worden naar het gecertificeerd laboratorium gestuurd ter controle. Na het consult heb je vaak na 1 werkdag al je uitslag. Deze kan al 6 weken na het seksueel contact uitgevoerd worden. Ook is er de mogelijkheid om de 4e generatie HIV combo snel-test te doen. Deze test levert nauwkeurige resultaten in slechts 20 minuten. Een positieve HIV-combo snel-test moet altijd door het lab worden geverifieerd. De hiv RNA sneltest bieden wij aan in Amsterdam, deze kan je 10 à 14 dagen na het seksueel contact al doen. De uitslag is bekend in 90 minuten. De hiv RNA-test gebruikt PCR of Polymerase Chain Reaction. Er wordt gekeken naar de aanwezigheid van het genetisch materiaal van het hiv-virus in het bloed. Dit heet RNA. Met de hiv RNA-test kan ook meteen bepaald worden wat de viral load (het aantal hiv-virusdeeltjes in het bloed) is.

Wat is de hiv-RNA test?

De hiv-RNA bepaling wordt gedaan middels PCR. PCR staat voor Polymerase Chain Reaction, deze test kijkt direct naar de aanwezigheid van genetisch materiaal van het hiv virus in het bloed, genaamd RNA. 

Als iemand symptomen heeft die gerelateerd zijn aan hiv, dan zal de hiv-RNA test positief zijn, hiv symptomen zijn namelijk gerelateerd aan het aantal virus deeltjes in het bloed (de viral load).

Ook als iemand geen symptomen heeft kan de hiv-RNA test kan het hiv virus aantonen, en zelfs ook al voordat het lichaam zelf antistoffen heeft aangemaakt. Deze test heeft daardoor de kortste window fase van alle hiv testen. De window fase is de periode tussen besmetting en het moment waarop de aandoening aangetoond kan worden.

Behandeling HIV

Ben je positief getest (en heb je dus hiv)? Een hiv-infectie hoeft niet automatisch tot aids te leiden. Het hiv-virus is goed te behandelen, mits het regelmatig in de gaten wordt gehouden. Daarbij wordt er veelal gebruik gemaakt van combinatietherapie. Het gebruik van medicatie verkleint de kans op het ontstaan van aids. Wij krijgen regelmatig vragen over de kwaliteit van leven met hiv. Gelukkig kan het hiv-virus door een goede behandeling worden teruggebracht tot ondetecteerbaar niveau. Dit betekent dat hiv niet meer kan worden overgedragen. Het is zelfs zo dat de levensverwachting van mensen met hiv vergelijkbaar is met die van de algemene bevolking.

Test je positief en heb je dus hiv? Dan kun je bij OneDayClinic terecht voor doorverwijsmogelijkheden. Een behandeling met medicatie kan noodzakelijk blijken om de infectie onder controle te kunnen houden.

Wijst de test uit dat je geen hiv hebt (dus is de test negatief)? Neem dan in het vervolg geen risico met onveilige seks. Met veilig vrijen voorkom je dat je toch hiv of een andere seksueel overdraagbare aandoening, zoals herpes genitalis, chlamydia of gonorroe, krijgt. Je kunt ook gebruikmaken van de hiv-preventiepil PrEP, die recent betaalbaarder geworden is sinds het patent vervallen is. Let op: PrEP voorkomt hiv, maar geen andere soa’s. Als je erover nadenkt om te starten met PrEP, bespreek dit dan altijd met een arts.

Voor de drager van het virus is het noodzakelijk om de seksuele (ex-)partners te waarschuwen.

Mogelijke gevolgen van onbehandelde HIV

Hiv is een infectieziekte die na besmetting altijd in het lichaam aanwezig zal zijn, maar is met medicatie te behandelen (mits deze tijdig wordt ontdekt). Een onbehandelde hiv-infectie zal uiteindelijk aids tot gevolg hebben. Bij iemand met aids is het afweersysteem niet meer sterk genoeg om ziektes te kunnen bestrijden. In Nederland komt aids dankzij goede behandelingsmethoden bijna niet meer voor.

Ben je bang dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt of wil je meer informatie over hiv en aids? Neem gerust contact op met onze kliniek in Amsterdam Utrecht of een van onze soa test punt locaties. Dit kun je anoniem doen door te bellen met 085 070 3483 of door een e-mail te sturen naar contact@onedayclinic.nl of naar contact@onedayclinic.nl.

Risicofactoren

Het virus wordt overgedragen door onbeschermde seks. Het virus is te vinden in bloed, sperma, voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Je kind kan tijdens de zwangerschap besmet raken en ook moedermelk kan het virus van moeder op kind overdragen.

Er is een groter risico op een hiv-infectie:

 • Bij mannen die seks hebben met mannen
 • Wanneer de slijmvliezen zijn beschadigd

Vermoed je dat je hiv of een andere seksuele aandoening hebt? Laat je zo snel mogelijk testen indien:

 • Je onveilig hebt gevreeën
 • Je vermoedt in contact te zijn geweest met geïnfecteerd bloed
 • Het condoom gescheurd is
 • Je een nieuwe relatie hebt en zonder condoom wil vrijen
 • Je bent gewaarschuwd door een (ex-)partner
 • Je overige klachten hebt

Heb je vragen over soa’s of je seksuele gezondheid? Neem dan gerust contact op met OneDayClinic voor persoonlijk advies. Lees ook onze veelgestelde vragen voor meer informatie.

Hoeveel kost een SOA test bij OneDayClinic?

Soort soa testU wordt getest op:Prijs soa testBijzonderheden
Basis soa testGonorroe
Chlamydia
€ 100,-Prijs van de soa test is inclusief consult
Bloedtest (HIV,syfilis, hepatitis b en c)€ 100,-N.V.T.
Mycoplasma en Trichomonas€ 135,-N.V.T.
Aanvullende
basistest
Gonorroe
Chlamydia
c.a. € 35,-Aanvullend op
basis/uitgebreide test;
per locatie
(oraal/genitaal/anaal)
Uitgebreide soa testGonorroe
Chlamydia
Syfilis
Hepatitis B
Hepatitis C
HIV
€ 150,-Prijs van de soa test is inclusief consult
Snelle HIV RNA testHIV€ 200,-Sneltest incubatie tijd 10-14 dagen
Snelle soa testGonorroe
Chlamydia
€ 200,-Prijs van de soa test is inclusief consult. Binnen twee uur een bewezen betrouwbare uitslag. Exclusief bij onze locatie in Amsterdam
BehandelingChlamydia€ 50,-N.V.T.
BehandelingGonorroe€ 80,-N.V.T.
 • Anoniem testen op soa
 • Binnen 20 minuten getest
 • Binnen 2 werkdagen de uitslag
 •  SOA test al vanaf €100

Soorten soa’s en soa testen

In Nederland vinden er naar schatting ruim 100.000 nieuwe soa-infecties per jaar plaats. Er zijn verschillende soa’s en iedere soa kan andere klachten veroorzaken. Wil je meer weten over de klachten of behandelmogelijkheden van een specifieke soa? Kijk hier verder.

Chlamydia test

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland.

Gonorroe test

Gonorroe wordt veroorzaakt door een besmettelijke bacterie.

Syfilis test

Syfilis is een besmettelijke soa en wordt ook wel lues genoemd.

Hepatitis B test

Hepatitis B is een leverontsteking die door een virus wordt veroorzaakt.

Hiv test

Hiv is het virus dat het afweersysteem afbreekt en aids kan veroorzaken.

Herpes test

Herpes is een virus dat zich rondom de huid en slijmvliezen van geslachtsdelen, anus of mond bevinden.

Genitale wratten test

Genitale wratten zijn wratjes die in het gebied rond de geslachtsdelen en /of de anus zitten.

Mycoplasma test

Voorheen werd mycoplasma bestempeld als een bacteriële infectie, maar tegenwoordig valt het ook onder de noemer ‘soa’.

Trichomonas vaginalis test

Trichomonas vaginalis is een parasiet (infectie) die klachten kan ontwikkelen.

 •  Volledig anoniem testen op alle soa’s
 • Binnen 20 minuten getest
 • Binnen 2 werkdagen de uitslag (of binnen 2 uur, exclusief in Amsterdam)
 •  SOA test al vanaf €100,-

Afspraak maken

Is de door jou gewenste datum of tijd niet beschikbaar? Bel +31 (0)85 070 3483

Het soa-onderzoek bij OneDayClinic

Wij krijgen vaak de vraag hoe een soa-onderzoek bij onze kliniek in zijn werk gaat. Hieronder lees je de stappen die wij doorlopen om jou te testen en te behandelen op soa’s.

Hoe gaat het verder na het maken van een afspraak?

Nadat je de afspraak hebt gemaakt volgt er een vertrouwelijk gesprek met de arts. Tijdens dit gesprek worden een aantal persoonlijke vragen gesteld om te beoordelen welk risico je hebt gelopen op soa’s. Aan de hand van deze risico’s geeft de arts advies over welke testen in jouw situatie moeten worden afgenomen. Samen met jou wordt er een beslissing gemaakt over welke testen je uiteindelijk af wilt nemen.

Welke soa kan ik hebben?

Er wordt je een aantal vragen gesteld: of je seks hebt met mannen, vrouwen of met beide geslachten en of er orale, anale of vaginale seks heeft plaatsgevonden. Dit wordt evraagd omdat de soa’s chlamydia en gonorroe op verschillende locaties in je lichaam voor kunnen komen. Infecties met deze soa’s, die door bacteriën worden veroorzaakt, blijven vrij lokaal zitten en verspreiden zich niet zomaar door je lichaam of bloed. Het zou kunnen dat je chlamydia in je anus hebt opgelopen en niet in je keel, terwijl je wel anale en orale seks hebt gehad.

Waar moet ik op letten voorafgaand aan de test?

Bij het maken van de afspraak is het belangrijk om rekening te houden met de windowfase. De windowfase is de periode tussen het seksueel contact (mogelijke moment van infectie) en het kunnen aantonen van de infectie met de test. Voor testen op chlamydia en gonorroe houden wij twee weken aan na het seksueel contact (op indicatie kan dit soms al eerder). Voor hiv, syfilis, hepatitis B en C houden wij drie maanden aan.

De man moet minstens drie uur niet naar het toilet zijn geweest of ochtendurine meenemen.

Moet ik uit de kleren?

Lichamelijk onderzoek is vaak niet nodig. Hiv, syfilis en hepatitis B en C worden uitgesloten door middel van een bloedonderzoek. Chlamydia en gonorroe wordt bij de man getest via de urine en bij de vrouw via een ‘selfswab’ (oftewel met een wattenstokje). Als er orale en anale seks heeft plaatsgevonden, wordt dit uitgesloten via een anale swab of een keelswab. Dit kun je zelf doen, maar je kunt dit ook overlaten aan de arts.

 • Urineonderzoek

Het onderzoek op chlamydia en gonorroe bij mannen kan gedaan worden met behulp van een urinemonster. Wanneer je geïnfecteerd bent, zijn er bacteriën te vinden in met name de urine. Bij vrouwen is een selfswab betrouwbaarder dan een urineonderzoek.

 • Bloedonderzoek

Syfilis, hepatitis B, hepatitis C en hiv kunnen worden aangetoond aan de hand van een bloedonderzoek.

 • Selfswab uitstrijkje

Bij een uitstrijkje wordt er vocht weggenomen uit de vagina. Hiermee wordt de aanwezigheid van chlamydia en gonorroe bepaald. Dit doet geen pijn. Omdat chlamydia en gonorroe op verschillende locaties (vaginaal/anaal/keel) gevonden kunnen worden, moeten er mogelijk extra swabs afgenomen worden. De arts zal in het initiële gesprek bepalen of dit nodig is.

Heb je klachten die op een soa wijzen? Wacht dan niet af en maak een afspraak voor een soa-onderzoek.

De behandeling van een soa

Chlamydia, gonorroe en syfilis kunnen met antibiotica worden behandeld. Voor deze behandeling kun je ook terecht bij de OneDayClinic. Hiv is echter lastiger te behandelen. Er zijn medicijnen om deze soa’s en hun klachten te onderdrukken, maar niet om de virussen uit het lichaam te verwijderen. OneDayClinic zal je voor een verdere behandeling begeleiden en doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis.

Wanneer krijg ik de uitslag?

Wanneer je een soa test hebt laten doen, zal de urine, het uitstrijkje of het bloed in het laboratorium worden onderzocht. Je ontvangt de uitslag van de test binnen twee werkdagen telefonisch of via de e-mail. Je mag zelf ook bellen. Bij OneDayClinic is alles geheel anoniem.

Je partner waarschuwen

Heb je een soa, dan is het belangrijk dat je je partner(s) waarschuwt. Waarschuw niet alleen je huidige partner, maar ook je ex-partners. Zij kunnen de soa ook hebben zonder dat zij klachten hebben. Ze kunnen deze weer ongemerkt doorgeven aan hun partners. Door je partners te waarschuwen, voorkom je dat de soa verder verspreidt of dat zij te maken krijgen met ernstige gevolgen doordat zij niet behandeld zijn.

OneDayClinic Amsterdam
Spuistraat 239 (eerste verdieping)
1012 VP Amsterdam
+31 (0)85 070 3483
contact@onedayclinic.nl

OneDayClinic Utrecht
Amsterdamsestraatweg 542
3553 EN Utrecht
+31 (0)85 070 3483 en kies voor Utrecht
contact@onedayclinic.nl

Ervaringen:

Dat is goed nieuws! Heel erg veel dank! Los van mijn opluchting vond ik het een prettige ervaring in een dergelijke situatie en wil ik je prijzen voor het idee van deze kliniek maar tevens ook jouw bekwaamheid tijdens het consult! Veel fijner dan de huisarts!

Anoniem

Wat een opluchting en wat fijn om dankzij de snelle uitslag niet lang in spanning te hoeven zitten! Mijn complimenten voor de ontspannen sfeer en prettige aanpak tijdens het consult.

Anoniem

Bij aankomst was ik best zenuwachtig. Die spanning bleek nergens voor nodig! One Day Clinic heeft mij ontzettend prettig en goed geholpen, zeker een aanrader.

Anoniem

Door de goede hulp, professionele aanpak en de snelle uitslag was ik snel van mijn problemen verlost, een enorme opluchting! Bedankt voor de discrete en professionele aanpak.

Anoniem

Onedayclinic in het nieuws

de_telegraaf_logo

parool-logo

Soa test
BACK