Anoniem testen en behandelen Ruime openingstijden Gecertificeerd lab en artsen Cash betaling mogelijk
Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Veelgestelde vragen over SOA’s

Algemene SOA-informatie

Informatie over de meest voorkomende soorten SOA’s en wanneer het verstandig is om je te laten testen

Als je seksueel contact hebt gehad dan kun je een SOA hebben opgelopen. Je loopt vooral risico op een SOA bij vaginale en anale penetratie zonder condoom, maar ook van orale seks zonder condoom/beflapje (pijpen, beffen, rimmen) en soms van naakt knuffelen of zoenen kun je bepaalde SOA’s oplopen. Lees hier meer over wat wel en geen veilige seks is. Een SOA kan zitten in de plasbuis, vagina, anus, de mond en soms de huid er omheen. Ook kunnen sommige SOA’s in het bloed zitten. Op SOA’s in het bloed (HIV, hepatitis B, hepatitis C, syfilis) loop je vooral risico als er sprake is van risicofactoren, zoals betaalde seks, seks tussen twee mannen, veel verschillende sekspartners hebben en seks met mensen uit bepaalde gebieden. 

SOA’s worden meestal overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen en/of mond en kunnen ook worden overgedragen door contact met lichaamsvloeistoffen zoals sperma, voorvocht, vaginaal vocht, bloed en speeksel. Dit kan ook via de handen of seksspeeltjes verspreid worden. Het gebruik van een condoom maakt de kans op de meeste SOA’s een stuk kleiner. Hiervoor is het wel belangrijk dat je hem juist gebruikt. Wanneer een condoom scheurt, afglijdt, over datum is of op een andere manier niet goed gebruikt wordt, dan telt het als onveilige seks. Zie hier hoe je een condoom goed gebruikt.

De SOA’s die het minst goed worden tegengehouden door een condoom zijn herpes en genitale wratten. Deze zitten namelijk vaak op een deel van de huid dat niet bedekt wordt door het condoom en je ziet niet altijd wanneer je besmettelijk bent. Zo worden deze virussen makkelijker overgedragen bij intiem huid-op-huid contact. 

Weet je nog steeds niet zeker wat de kans is dat je een SOA hebt opgelopen of maak je je zorgen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, een van onze gespecialiseerde verpleegkundigen of artsen helpt je graag!

Wanneer je zeker wilt weten of je een SOA hebt of niet, is testen de enige manier om hierachter te komen. Het is verstandig om je te laten testen als je: 

  • Onbeschermd seksueel contact hebt gehad 
  • Het condoom tijdens de seks af is gegaan of gescheurd 
  • Je klachten hebt die kunnen passen bij een SOA (zie hieronder)
  • Je met een nieuwe vaste partner zorgeloos seks wilt hebben zonder condoom 
  • Je gewaarschuwd bent voor een SOA
  • Je wisselende seksuele contacten hebt 
  • Je zwanger bent en een eventuele SOA niet wilt overdragen aan je kind 

Lang niet bij iedereen geven SOA’s klachten. Wanneer je drager bent van een SOA zonder zelf klachten te hebben, dan kun je het helaas toch overdragen. Het kan vervelend voor jou zijn om niet te weten of je een SOA hebt of niet. Als je seks hebt met iemand dan wil je deze persoon liever niet een SOA geven. Wanneer je zeker weet dat jij en je partner SOA-vrij zijn, dan kunnen jullie zorgelozer genieten van de seks. 

Niet iedereen merkt het als ze SOA hebben. Je kunt een SOA hebben zonder symptomen te ervaren. Dus alleen door een SOA-test te doen weet je helemaal zeker of je SOA-vrij bent. Als je klachten hebt die kunnen passen bij een SOA dan is het altijd een goed idee om een test te doen. Soms hebben mensen echter al klachten voordat de infectie met een test is aan te tonen. Daarom is het goed om met de windowfase rekening te houden. Dit is de termijn waarna de test maximaal betrouwbaar is. Vaak wordt deze verward met de incubatietijd, maar dat is de termijn waarna mensen klachten krijgen en die kan veel langer of korter zijn dan de windowfase. Wil je meer weten? Boek een afspraak en kom langs voor een consult.

De SOA die het vaakste wordt gevonden met een test in Nederland is chlamydia, daarna zien we het vaakste gonorroe. Dit blijkt uit onderzoek bij de GGD’en en huisartsen. Omdat niet op alle SOA’s zal worden getest kan het zijn dat sommige SOA’s vaker voorkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij herpes en HPV/genitale wratten. Deze komen ontzettend veel voor, maar zijn geen onderdeel van de SOA-test cijfers.

Je kunt het oplopen van een SOA voorkomen door veilige seks. Veilige seks is seks met een condoom. Zowel bij de geslachtsgemeenschap (vaginale of anale penetratie) als bij oraal seksueel contact (beffen, pijpen en/of rimmen). Bij beffen en rimmen wordt ook wel een opengeknipt condoom of beflap gebruikt ter bescherming. Bij anaal seksueel contact is het van belang geschikt (waterbasis/siliconen) en genoeg glijmiddel te gebruiken en erop te letten dat dit gecombineerd mag worden met het materiaal van het condoom. De kans dat je een SOA oploopt van strelen, zoenen, knuffelen, masturberen of een ander met de hand bevredigen is klein maar niet 0%. Voor meer informatie over veilig vrijen kijk hier op soaaids.nl.

Heb je een vaste partner? Dan kunnen jullie ook eerst beiden een SOA-test doen om vast te stellen of één van jullie beiden een SOA heeft. Hebben jullie allebei geen SOA dan kan je seks zonder condoom beschouwen als veilig. Jullie moeten dan wel beiden geen seksuele contacten buiten de relatie hebben en moeten elkaar hierop kunnen en willen vertrouwen. Wil je (nog) geen kinderen, houd dan ook rekening met een passende vorm van anticonceptie. Bij OneDayClinic kun je zowel alleen als samen met je partner komen testen.

Er bestaan trouwens ook vaccinaties waarmee je je kunt beschermen tegen hepatitis B, hoogrisico-HPV en genitale wratten.

Tegen HIV bestaat een soort morning after pil (kuur) die je kunt nemen binnen 72 uur nadat je hoog risico hebt gelopen. Deze kuur heet PEP. Je kunt hem krijgen via de GGD of de Spoedeisende Hulp. 

Wanneer je tijdens je seksleven met regelmaat risico loopt op een HIV-besmetting, kun je je hiertegen beschermen door PrEP te slikken. Een verhoogd risico heb je bijvoorbeeld als je een man bent die seks heeft met mannen, een transgender persoon bent die seks heeft met mannen, of een sekswerker bent. Dan kun je je beschermen door PrEP te slikken. Veel mensen krijgen PrEP via de GGD of de huisarts. Via OneDayClinic kun je ook PrEP krijgen. Lees hier meer over PrEP bij OneDayClinic.

De meeste SOA’s worden overgedragen via bloed, vaginaal vocht, sperma, voorvocht, speeksel en bij contact met de slijmvliezen. Slijmvliezen bevinden zich onder andere in de vagina, de penis, de anus en de mond. Hoe het wordt overgedragen verschilt per SOA. Ook is het mogelijk om sommige SOA’s over te dragen door intiem contact, zoals zoenen, knuffelen of strelen. 

Kijk op onze website op de pagina’s over de verschillende SOA’s om te lezen hoe je deze kan overdragen. Meer informatie over veilige seks vind je op soaaids.nl.

Ja, een condoom helpt erg goed om een besmetting met een SOA te voorkomen doordat het een barrière vormt. De belangrijkste factor in een SOA-besmetting is contact tussen slijmvliezen en lichaamsvocht. De slijmvliezen zitten onder andere in de mond, vagina, penis en anus. Met lichaamsvocht wordt onder andere sperma, vaginaal vocht en bloed bedoeld. Een condoom biedt de beste bescherming tegen een SOA, omdat er dan geen direct contact is tussen de slijmvliezen en/of lichaamsvocht. Belangrijk bij het gebruik van een condoom is om het condoom om te doen voordat er een mogelijk contact plaats kan vinden. Na het verwijderen van het condoom moet er ook geen contact meer plaatsvinden. Was je handen na het verwijderen van het condoom, er kan namelijk lichaamsvocht op het condoom zitten. Niets houdt SOA’s voor 100% tegen, maar dit voorbehoedsmiddel komt wel het meeste in de buurt.

Kijk hier voor meer informatie over het juist gebruiken van condooms.

Informatie SOA-test

Hier vind je algemene informatie over de soorten en
kosten van een SOA-(thuis)test.

Nadat iemand besmet is duurt het even voordat een SOA-test dit ook kan aantonen. Hoe lang, dat verschilt per SOA. Deze termijn wordt de windowfase genoemd. Soms hebben mensen al eerder klachten dan dat de test positief wordt. Hoe lang het duurt voor je klachten krijgt heet de incubatietijd en dit is dus iets anders. Heb je klachten? Vaak is het dan verstandig om je meteen al te testen. Als er nog niks wordt gevonden, dan kun je de test altijd herhalen nadat de windowfase van de test om is. Laat je adviseren door onze deskundige artsen en verpleegkundigen.

Windowfase per SOA-test. Wanneer je zo lang na de seks test is de test goed betrouwbaar: 

Ja, voor een volledig anonieme SOA-test kun je bij ons terecht. Bij OneDayClinic vinden we anonimiteit belangrijk. Daarom kun je bij ons geheel anoniem een afspraak maken om een SOA-test af te laten nemen in onze SOA-kliniek in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Eindhoven of Rotterdam. Je mag zelf een naam en een geboortedatum verzinnen, zolang je die maar kan onthouden. Je krijgt na je afspraak geen mails van ons en we bellen je ook niet zomaar, zeer discreet dus! De uitslag kun je zelf wanneer jou dat uitkomt op ons uitslagenportaal bekijken met je geboortedatum en unieke code die je van ons krijgt. En bij een sneltest geven we de uitslag telefonisch door. Binnen twee werkdagen ontvang je meestal al de uitslag van de afgenomen SOA-test en bij de anonieme sneltest op SOA’s zelfs binnen 2 uur.

De SOA-testen bij OneDayClinic gaan buiten je verzekeraar om. Wij geven geen gegevens door aan je zorgverzekering, zodat jij anoniem kan blijven. Bij je huisarts gaan de testen wel via je verzekeraar. Je betaalt voor de SOA-testen bij de huisarts als je je eigen risico van dat jaar nog niet hebt opgemaakt. Achteraf kun je dan dus een rekening van je zorgverzekeraar verwachten als je test bij je huisarts. Voor de zorgverzekering geldt een verplicht wettelijk eigen risico in 2023 van € 385,-. Het consult bij je huisarts is wel altijd vergoed en dus gratis.

De kosten van een SOA-test bij de huisarts variëren van circa 40 euro voor een enkele chlamydia-test tot wel 300 euro voor een pakket met meerdere SOA-testen. Het hangt af van je ziektekostenverzekering en de hoogte van je eigen risico hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent. 

Bij OneDayClinic kosten op het moment van schrijven de meest gekozen testen 110 euro (chlamydia en gonorroe) en 160 euro (het pakket met chlamydia, gonorroe, HIV, syfilis, hepatitis B&C). Kijk in onze prijslijst voor de actuele prijzen en andere pakketten.

De GGD (Gemeentelijke Gezondheids Dienst) is een instantie waar je terecht kunt voor een gratis SOA-test. De GGD krijgt hiervoor geld van de overheid. Niet iedereen kan zich er echter gratis op een SOA laten testen. Een SOA-test is gratis bij de GGD als:

  • je jonger bent dan 25 jaar;
  • een man seks heeft met mannen;
  • je sekswerker bent;
  • gewaarschuwd bent door een (voormalig) bedpartner die positief blijkt te zijn getest op een of meerdere SOA’s;
  • je uit een land komt waar veel SOA’s voorkomen.

Bovendien heeft de GGD niet onbeperkt plek. In sommige regio’s is er een wachtlijst en zijn de wachttijden lang. Lees meer over het gratis laten testen op een SOA op onze blog.

Let op, wij zijn niet de GGD, maar een onafhankelijke privékliniek. Neem zelf contact op met jouw lokale GGD SOA-poli om daar een afspraak te maken voor een gratis SOA-test. Wil je graag sneller geholpen worden en vind je het niet erg om zelf te betalen, maak dan een afspraak bij ons – meestal hebben we vandaag nog plek!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een SOA-test bij de huisarts niet gratis. Je verzekeraar vergoedt wel altijd het consult met de huisarts. Het daadwerkelijke onderzoek in het laboratorium is echter niet gratis. De kosten hiervoor gaan van je eigen risico af. Als je nog niet door je eigen risico heen bent krijg je dus een rekening van je verzekeraar. Vooral als je meerdere testen laat doen dan ben je vaak best veel geld kwijt als je test via de huisarts.

Met een SOA-thuistest worden verschillende dingen bedoeld. Er zijn over het algemeen 2 soorten in te onderscheiden: een test die je thuis zelf afleest en een test die je thuis zelf afneemt, maar daarna naar een laboratorium opstuurt. 

Een zelfaflees-test kun je kopen bij veel apotheken, drogisten of online. De kosten hiervan beginnen bij ongeveer 15,- euro voor een enkele test. Niet alleen de prijs verschilt, maar ook de kwaliteit. Zelfaflees-testen zijn niet goed betrouwbaar en zijn dus zonde van je geld. Een zelftest van de drogist voor bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe kun je beter nooit doen. Alleen HIV-zelftesten zijn soms betrouwbaar. Lees hier meer over deze zelfaflees SOA-thuistesten.

Een SOA-thuistest die je via de post naar een laboratorium opstuurt kan wel betrouwbaar zijn. Soa Aids Nederland houdt in de gaten welke aanbieders betrouwbaar zijn. Lees meer over de conclusies van Soa Aids Nederland op hun website. Een thuistest via een laboratorium kan vanaf ongeveer 35,- euro voor een chlamydia-test en ruim 200,- euro voor een combinatie van verschillende testen.

Nee, een SOA-thuistest is vaker onbetrouwbaar dan betrouwbaar. Vooral testen die je zelf thuis afleest (net als een corona-zelftest of zwangerschapstest) zijn niet betrouwbaar. Alleen HIV-testen om zelf af te lezen zijn soms wel betrouwbaar. Als je een thuistest wil doen, let er dan op dat het een test is die je op de post doet en naar een ISO-gecertificeerd laboratorium stuurt. 

De grootste maatschappelijke SOA-organisatie van Nederland genaamd Soa Aids Nederland, werkt samen met de GGD en Sense aan het behoud van de algehele seksuele gezondheid in Nederland. Bij een gecombineerd onderzoek van Soa Aids Nederland en het RIVM bleek dat slechts 25% van de aangeboden zelfaflees SOA-thuistesten voldoende tot goed scoorden op betrouwbaarheid. Anders gezegd: drie van de vier SOA-zelftesten die online aangeboden worden zijn onvoldoende betrouwbaar. Lees meer hierover in ons blog over thuistesten. Van de aanbieders van SOA-thuistesten die naar een lab gestuurd worden houdt Soa Aids Nederland ieder jaar bij welke betrouwbaar zijn.

Alle testen bij OneDayClinic worden gedaan door een gespecialiseerde arts en getest in een gecertificeerd laboratorium, een van de grootste ziekenhuislaboratoria van het land: het Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum. Een test bij OneDayClinic is dan ook van eenzelfde kwaliteit en betrouwbaarheid als een test bij de huisarts, het ziekenhuis of de GGD. Bovendien krijgt je van ons altijd persoonlijk testadvies in een consult met een arts of verpleegkundige. OneDayClinic is dan ook door Soa Aids Nederland bestempeld als een betrouwbare private aanbieder van SOA-zorg, en daar zijn we trots op!

SOA-klachten en SOA-symptomen

Hier vind je informatie over klachten en symptomen van SOA’s

Elke SOA kan klachten geven, maar het kan ook zijn dat je helemaal geen klachten hebt. Ook kan het zijn dat je pas na langere tijd klachten krijgt. Het verschilt per SOA welke klachten je kan krijgen. Veel gehoorde klachten zijn: afscheiding uit de penis/vagina/anus, branderig gevoel bij het plassen, blaasjes, zweertjes, wratten of pijn in de onderbuik.

De klachten die je kunt ervaren is afhankelijk van de soort SOA. Hierbij willen we nogmaals benadrukken dat je dus geen klachten hoeft te hebben ondanks dat je wel geïnfecteerd kunt zijn met een SOA. De meest bekende SOA’s zijn: chlamydia, gonorroe, HIV, hepatitis B, hepatitis C, syfilis, herpes, genitale wratten, mycoplasma en trichomonas. Je kan deze SOA’s grofweg verdelen in twee groepen: de SOA’s die plaatselijk in het lichaam zitten en de SOA’s die in het bloed te vinden zijn. 

De plaatselijke SOA’s geven met name klachten op de locatie waar de SOA zit. Dit geldt onder andere voor chlamydia, gonorroe, herpes, genitale wratten, mycoplasma, trichomonas en syfilis in een vroeg stadium. Afhankelijk van de locatie kan dit klachten geven aan de mond, vagina, penis, anus of huid daaromheen. Veel voorkomende klachten zijn: 

  • Bij iedereen:
    • branderig, pijnlijk of veranderd gevoel bij het plassen
    • jeuk of irritatie aan de geslachtsdelen en/of anus
    • bloederige afscheiding bij de ontlasting
    • pijn in de onderbuik en/of liezen 
    • opgezwollen lymfeklieren in de liezen
    • pijnlijke blaasjes/zweertjes
    • kleine wratjes/bultjes, vaak huidskleurig, iets donkerder of grijs 
  • Bij mannen en personen met een penis:
    • afscheiding uit de plasbuis
    • zwelling/roodheid van de balzak
    • pijn in de teelbal
  • Bij vrouwen en personen met een vagina:
    • veranderde afscheiding
    • pijn/jeuk of branderig gevoel tijdens de seks
    • bloedverlies tussen de menstruaties of bloedverlies tijdens/kort na seksueel contact

De SOA’s die in het bloed worden getest zijn HIV, hepatitis B, hepatitis C en syfilis. Als er klachten zijn kunnen deze op verschillende plekken in het lichaam zijn, of algemene klachten geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

  • Bij iedereen
    • klachten die lijken op de griep
    • koorts
    • huiduitslag/jeuk
    • overmatige vermoeidheid (meer moe dan normaal)
    • algeheel niet lekker voelen (malaise)
    • gevoel van overmatige vermoeidheid / malaise
    • nachtzweten
    • maag-darm klachten: afname van eetlust, misselijkheid, diarree
    • gewichtsverlies
    • geelzucht
    • spier- en gewrichtspijn

Syfilis is hierop de uitzondering. Deze kan plaatselijk klachten geven als het in een vroeg ziektestadium zit. We zien dan meestal een zweer op de penis, een wond met een harde rand, die geen pijn doet. Als de syfilis niet wordt behandeld en langer aanwezig blijft kan je ook algemene lichamelijke klachten krijgen. 

Meer informatie over de specifieke klachten per SOA staan beschreven op de pagina’s per SOA-test op onze website.

Er zijn ook nog veel meer andere oorzaken van deze klachten die geen SOA zijn. Het is altijd een goed idee om ze te bespreken met je huisarts. Het doen van een SOA-test is een makkelijke manier om erachter te komen of jouw klachten misschien door een SOA komen en zo mogelijke oorzaken uit te sluiten. 

Wil je een afspraak maken voor een SOA-test bij OneDayClinic of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via de telefoon of via de mail. Heb je meerdere vragen, of stel je de vragen liever direct aan onze gespecialiseerde artsen/verpleegkundigen, dan kan je ook een vrijblijvende consult-afspraak boeken. Als er geen testen worden afgenomen betaal je alleen 50 euro consultkosten. 

Klik hier voor meer informatie over chlamydia, gonorroe, herpes, genitale wratten, trichomonas, mycoplasma genitalium, HIV, hepatitis B en C of syfilis.

Ja, dat kan zeker. Bij ieder seksueel contact kun je een SOA hebben opgelopen en die kans is het grootst als er penetratie zonder condoom is geweest. Vooral chlamydia komt bij vrouwen vaak voor zonder dat er klachten zijn en dit is de meest voorkomende bacteriële SOA in Nederland. Het is dan ook verstandig om je na een onveilig seksueel contact te laten testen op SOA’s. Heb je vragen over jouw situatie neem dan vrijblijvend contact op met een van onze gespecialiseerde artsen voor meer informatie. Lees ook onze blog over SOA-testen zonder klachten voor meer informatie.

Dat zou kunnen, maar is niet altijd zo. SOA’s die je in de vagina kan hebben veroorzaken dikwijls veranderde afscheiding en abnormaal vaginaal bloedverlies. SOA’s waardoor dit kan komen zijn: chlamydia, gonorroe en trichomonas. Of mycoplasma deze klachten ook kan veroorzaken weten we nog niet zeker, maar mycoplasma wordt wel vaker gevonden bij vrouwen die zulke klachten hebben. HPV kan ervoor zorgen dat je bloedverlies hebt tijdens of na de seks. 

Er zijn ook nog veel meer andere oorzaken van deze klachten die geen SOA zijn. Het is altijd een goed idee om ze te bespreken met je huisarts. Het doen van een SOA-test is een makkelijke manier om erachter te komen of jouw klachten misschien door een SOA komen en zo mogelijke oorzaken uit te sluiten. 

Klik hier voor meer informatie over bloedverlies en de kans op een SOA of hier voor meer informatie over abnormale afscheiding.

Ja, als je recent seksueel actief bent geweest dan is het inderdaad vaak verstandig om een SOA-test te doen als je jeuk hebt van je vagina of anus. Deze klacht kan komen door een SOA, zoals chlamydia of gonorroe, maar wordt nog veel vaker veroorzaakt door andere dingen, zoals een vaginale schimmelinfectie of een aambei. Een SOA-test helpt je om hier onderscheid in te maken. 

Wil je hier meer over over weten? Check dan onze blog door hier te klikken.

Overige SOA-vragen

Alle overige vragen met betrekking tot SOA’s vind je hier

Ja. Heb je een SOA, dan is het belangrijk dat je je sekspartner(s) waarschuwt. Waarschuw niet alleen je huidige partner, maar ook je ex-partner(s). Zij kunnen de SOA ook hebben zonder dat zij klachten hebben. Ze kunnen deze weer ongemerkt doorgeven aan hun partner(s). Door je partner(s) te waarschuwen, voorkom je dat de SOA verder verspreidt of dat zij te maken krijgen met vervelende gevolgen doordat zij niet behandeld worden. Indien je niet zelf je sekspartner(s) wilt waarschuwen, kan dit ook anoniem via www.partnerwaarschuwing.nl. Vraag een van onze medewerkers hier naar en we geven je dan een speciale code waarmee je anoniem je partner(s) kunt waarschuwen. Je partner(s) krijgt dan een sms’je of mailtje van de GGD.

Ja, swingers hebben meer verschillende sekspartners dan gemiddeld, dus hebben ze ook meer kans om een SOA te krijgen. Vaak wordt er bij penetratie van de vagina of anus wel een condoom gebruikt, maar bij oraal seksueel contact (pijpen, beffen, rimmen) geven swingers aan vaak geen bescherming te gebruiken. Ook van oraal seksueel contact kan je een SOA oplopen. Chlamydia en gonorroe zijn de meest voorkomende bacteriële SOA’s in Nederland en kunnen ook via orale seks worden verspreid. Gescheurde condooms en geen wissel van het condoom tussen verschillende contacten of het delen van seksspeeltjes kunnen ook zorgen voor een SOA-overdracht. Als je swingt, of seksueel contact hebt met swingers is het dus verstandig om je regelmatig te laten testen op SOA’s.

Wil je meer weten? Kijk dan op onze pagina over SOA-test voor swingers.

Ja, als sekswerker is de kans groter dat je een SOA krijgt, simpelweg omdat je in aanraking komt met veel verschillende mensen. Wat sowieso helpt is om condooms te gebruiken bij elke vorm van seksueel contact, dus ook bijvoorbeeld bij pijpen, beffen of rimmen. Hierdoor kun je namelijk SOA’s als gonorroe, syfilis en herpes krijgen en doorgeven. Wist je dat je voor beffen en rimmen een opengeknipt condoom kan gebruiken als barrière? En er bestaan speciale beflapjes. Verder kun je jezelf extra beschermen door je te laten inenten tegen hepatitis B en/of door PrEP te gebruiken tegen HIV. Er wordt ook aangeraden om je regelmatig op SOA’s te laten testen, want geen enkele vorm van bescherming is 100% betrouwbaar. Voor gratis SOA-testen en hepatitis-vaccinatie kun je bij de GGD in jouw regio terecht. Bij OneDayClinic Amsterdam Centrum kun je ook deze gratis hepatitis B-vaccinatie krijgen. En voor snelle, makkelijke, anonieme SOA-testen en PrEP kun je natuurlijk altijd bij OneDayClinic terecht. 

Indien je meer wil weten, klik dan hier.

Bij mannen die seks hebben met mannen worden het vaakste SOA’s gevonden. Mogelijke verklaringen daarvoor zijn: meer verschillende sekspartners hebben, het soort seksueel contact (in de anus krijg je makkelijker een SOA), minder condoomgebruik omdat er geen risico is op zwangerschap en bijvoorbeeld PrEP-gebruik waardoor er geen angst meer is voor HIV. 

Bij penetratie wordt vaak wel een condoom gebruikt, maar bij pijpen blijkt juist vaak geen bescherming gebruikt te worden. Toch kun je ook van oraal seksueel contact een SOA oplopen,  zoals bijvoorbeeld gonorroe, syfilis en herpes. 

In de LHBTIQ+ gemeenschap zien we een grote vrijheid in liefde en op op seksueel gebied.  One-night-stands en wisselende seksuele contacten komen veel voor. Een condoom wordt vaak gezien als ‘dooddoener’ van een moment vol spanning en wordt dan wel eens vergeten. Soms wordt ook simpelweg de voorkeur gegeven aan seks zonder condoom. Als je (vaak) wisselende seksuele contacten hebt en je niet altijd bescherming gebruikt is het verstandig jezelf regelmatig te laten testen op SOA’s.

Mannen of transgender personen die regelmatig seks hebben met andere mannen of transgender personen wordt aangeraden om in ieder geval 2 tot 4 keer per jaar een SOA-test te doen. Hiervoor kun je gratis terecht bij de GGD in jouw regio. Bovendien kun je jezelf extra beschermen met een (gratis) hepatitis B-vaccinatie of PrEP. Zo kun je seks leuk en zorgeloos houden. 

Kijk voor meer informatie op onze SOA Blog.

Ja, dokters vinden het in de meeste gevallen verstandig om voor het plaatsen van een spiraaltje een vaginale SOA-test te doen. De reden hiervoor is dat tijdens het inbrengen van het spiraaltje bacteriën die in de vagina leven als het ware een lift kunnen krijgen (verplaatst kunnen worden) naar de baarmoeder. Soms veroorzaakt dit een ontsteking van de baarmoeder, eileiders en/of onderbuik, wat pelvic inflammatory disease (PID) wordt genoemd. Daarom wordt het plaatsen van een spiraaltje gezien als een risicoverhogende ingreep. De SOA’s waarop in de vagina getest kan worden zijn: chlamydia, gonorroe, mycoplasma en trichomonas. Vraag altijd even aan jouw dokter wat die adviseert over SOA-testen voor het plaatsen van jouw spiraal en neem dit advies serieus. 

Lees hier meer over een SOA-test doen als je een spiraal wil laten zetten.

De SOA-test bij OneDayClinic

Informatie over hoe de SOA-test bij OneDayClinic in zijn werk gaat en over de uitslag

Als je graag al ongeveer wil weten welke testen je het beste kan doen, dan kun je de testwijzer van Soa Aids Nederland gebruiken. Dit is een chatbox waarin veel verschillende vragen worden gesteld. Helemaal aan het einde krijg je een lijstje met de aanbevolen SOA-testen. Goed om te weten: het is niet nodig om voor je afspraak bij OneDayClinic al te weten welke testen je wil doen. Onze arts/verpleegkundige geeft je persoonlijk testadvies op basis van je situatie en wensen.

Nadat je de afspraak hebt gemaakt volgt er een vertrouwelijk gesprek met de arts of verpleegkundige. Tijdens dit gesprek stelt die je een aantal persoonlijke vragen om te beoordelen welk risico je hebt gelopen op SOA’s. Aan de hand van deze risico-inschatting krijg je advies over welke testen in jouw situatie het beste kunnen worden afgenomen en uitleg over de bijbehorende kosten. Samen maak je vervolgens een beslissing over welke testen je uiteindelijk af wilt nemen. 

Heb je een afspraak maar ben je verhinderd? Tot 48 uur voor je afspraak kun je deze kosteloos annuleren via de link in je mail. Daarna kun je de afspraak alleen kosteloos verzetten naar een later moment. Neem daarvoor direct contact met ons op.

1. het gesprek

Bij binnenkomst gaan wij in de spreekkamer met je in gesprek over de SOA-testen en jouw seksleven. Je hoeft ons niets te vertellen wat je niet wilt vertellen. Het doel van het gesprek is om aan te geven wat jouw opties zijn en wat belangrijke zaken zijn om mee rekening te houden voor een betrouwbare uitkomst van de test (bijvoorbeeld: of je daadwerkelijk 1.5 uur van te voren niet hebt geplast, de termijn na je laatste seksueel contact). Afhankelijk hiervan kan je (samen met ons) een keuze maken wat de beste test is voor jou in jouw situatie. Uiteraard kan je iedere vraag die je eventueel hebt over de testen of de SOA’s aan ons stellen. Ons doel is altijd om het gesprek zoveel mogelijk aan te laten sluiten op jouw wensen en verwachtingen. Het gehele gesprek en de test zijn uiteraard volledig anoniem mogelijk bij OneDayClinic.

2. de afname 

Afhankelijk van de keuze die je met ons hebt gemaakt worden er testen afgenomen. Er zijn verschillende soorten afnames mogelijk. Chlamydia en gonorroe kan je bijvoorbeeld op meerdere lichaam locaties hebben opgelopen. Je kunt chlamydia of gonorroe oplopen in de mond/keel (oraal), aan je geslachtsdeel ook wel genitaal genoemd (penis/vagina) of aan de anus/kontgat (anaal).

  • genitale test:
    • Mannen/penis: urinetest
      Voor mannen kan de test gedaan worden in de urine. Een wattenstaafje in de plasbuis is tegenwoordig niet meer nodig! Mannen mogen dan ook 1.5 uur voor de test niet plassen of (ochtend)urine meenemen. Bij ochtendurine is het volgende van belang: plas in een schoon potje of flesje. Het eerste beetje plas bevat bij de aanwezigheid van een SOA de meeste bacteriën, plas dan ook direct in het flesje/potje, vang het eerste deel van de straal op. Circa 50 ml opvangen is voldoende.
    • Vrouwen/vagina: (zelf)swab
      Voor vrouwen wordt de test afgenomen middels een swab/wattenstaafje. In principe kun je de swab zelf afnemen (zelfswab). Mocht je dit minder prettig vinden dan kan de test ook worden afgenomen door onze gespecialiseerde arts/verpleegkundige.
  • orale en anale test:
    • voor man en vrouw: (zelf)swab
      De orale en anale testen worden gedaan middels een swab/wattenstaafje. De orale test wordt altijd afgenomen door één van onze artsen/verpleegkundigen aangezien deze lastig zelf af te nemen is. De anale test wordt u uitgelegd waarna u zelf de keuze heeft of u deze zelf wilt (proberen) af te nemen of dat u liever hulp hierbij krijgt door onze gespecialiseerde arts.
  • de SOA-bloedtest
    • De testen op HIV, hepatitis B/C en syfilis worden gedaan middels een bloedonderzoek. Voor deze test moet er dan ook één buisje bloed worden afgenomen.

3. de uitslag

De uitslag van een SOA-test die naar het laboratorium is gestuurd kun je zelf online bekijken in ons uitslagenportaal, meestal al na 1-2 werkdagen. De uitslag van een SOA-sneltest wordt binnen 2 uur telefonisch aan je doorgegeven door de arts/verpleegkundige die hem heeft afgenomen.

We vragen je tijdens je afspraak best veel intieme vragen en dat kan even wennen zijn. We doen wel altijd ons best om je op je gemak te stellen en zullen niet over jouw grenzen heen gaan. We vragen bijvoorbeeld of je seks hebt gehad met mannen, vrouwen of allebei. En wat voor soorten seks je hebt gehad (met je penis, vagina, keel of anus) is voor ons ook belangrijk om te weten, zodat we begrijpen waar je eventueel besmet kan zijn met een SOA zoals chlamydia of gonorroe. Ook vragen we altijd naar een aantal risicofactoren, zoals betaalde seks of seks met mensen uit bepaalde regio’s waar meer SOA’s voorkomen. Zo kunnen we je de meest veilige en passende testadviezen geven.  

Voordat we een behandeling kunnen geven vragen we ook altijd naar je allergieën en medicijngebruik, om de veiligheid te bewaken.

Let op de timing van je SOA-test, test niet te snel na je seksuele contact. Bij het maken van de afspraak is het belangrijk om rekening te houden met de windowfase. De windowfase is de periode tussen het seksuele contact (mogelijke moment van infectie) en het kunnen aantonen van de infectie met de test. Als je na de windowfase test dan is de test het meest betrouwbaar. Heb je klachten die kunnen passen bij een SOA? Dan is het meestal wel een goed idee om al eerder te testen, zodat je meteen behandeld kan worden als er al iets wordt gevonden. 

Windowfases: 

  • chlamydia en gonorroe: 14 dagen
  • HIV, syfilis, hepatitis B&C: 3 maanden
  • trichomonas: 4 weken
  • mycoplasma: onbekend, waarschijnlijk 3-4 weken

Wil je een urinetest doen? Zorg dan dat je zeker 1,5 uur voor de afspraak niet meer hebt geplast. Ook kun je urine meenemen in een schoon potje of flesje. Zorg dat je het eerste deel van de straal opvangt en zo lang mogelijk van tevoren niet geplast hebt. Ochtendurine is daarom vaak het beste. Een kleine hoeveelheid is genoeg, circa 50 ml. 

Wil je een sneltest doen en heb je de uitslag dezelfde dag nodig? Zorg dan dat je minimaal 2 uur voor sluitingstijd van de kliniek langskomt! Je kan ons even bellen om dit te checken. Wij helpen je met alle liefde om je bezoek aan OneDayClinic optimaal te plannen. 

Ben je ongesteld? Dan kun je de meeste SOA-testen gewoon doen. Alleen een uitstrijkje van de baarmoedermond is niet mogelijk tijdens je menstruatie.

Nee, meestal hoef je niet uit de kleren voor een SOA-test. Lichamelijk onderzoek is meestal niet nodig. Een swab van de vagina of anus mag je helemaal zelf afnemen op het toilet, wel zo prettig. De penis testen we middels urine, die je ook zelf op de wc mag opvangen of mag meenemen van thuis. Een wattenstaafje in de plasbuis is gelukkig helemaal niet meer nodig voor een SOA-test, dat is iets uit het verleden! HIV, syfilis en hepatitis B en C worden uitgesloten door middel van een bloedonderzoek, waarvoor tijdens je afspraak een buisje bloed zal worden afgenomen uit je arm. Daarvoor hoef je alleen je elleboog bloot te maken. Heb je een plekje op de huid waarvan je je afvraagt of het een SOA is, dan kun je onze arts of verpleegkundige daar altijd naar laten kijken. Daarvoor moet je dan wel eventjes uit de kleren.

Doe je de test vroeg op de dag, dan hebben wij vaak de uitslag al de volgende werkdag voor je binnen. De termijn tussen de test en de uitslag bij OneDayClinic is bij veruit de meeste klanten niet meer dan twee werkdagen. Duurt het bij jou toch iets langer? Dan zijn daar meestal technische redenen voor*. Je kunt de uitslag online bekijken via ons uitslagenportaal. Voer de 8-cijferige code met je geboortedatum als controle in om je uitslag op te vragen. Uitslagen komen dagelijks na 20:00 uur online (tijdens werkdagen). Je uitslag wordt na 2 weken verwijderd uit ons portaal vanwege de veiligheid.

De uitslag van de sneltesten zijn na 90 min bekend, je krijgt deze uitslag telefonisch. Je kan zelf bellen of je wordt gebeld. Ook kan je er een pdf van opvragen via de mail

Klik hier om direct je testuitslag te bekijken. 


* Soms moet het lab een test opnieuw inzetten omdat er remming heeft plaatsgevonden en soms moeten er volgens de protocollen van het lab aanvullende bevestigingstesten gedaan worden die iets langer duren. Dit alles is nodig om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de testen maximaal te houden en jou altijd de juiste uitslag te geven. Is je uitslag er na 3 werkdagen nog niet? Dan raden we je aan om even contact met ons op te nemen, zodat wij precies kunnen uitzoeken wat de status van jouw testen is.

Kosten en Behandeling

Informatie over de kosten en de behandeling van SOA’s bij OneDayClinic

Alle testen bij OneDayClinic beginnen met een basisprijs voor de afspraak. Hieronder vallen het consult en de overige logistiek en administratie noodzakelijk voor jouw afspraak. Het minimumtarief voor een afspraak is 50 euro. Dit is wat je betaalt als je bijvoorbeeld een consult hebt zonder testen af te nemen. Laat je wel testen naar het lab sturen, dan kost dat minimaal 80 euro, vanwege o.a. de koerierskosten. 1 of 2 losse bloedtesten (HIV, syfilis, hepatitis B of C) kun je doen voor die 80 euro. 

Dan de prijzen van de meest gekozen testen: Op het moment van schrijven kun je bij ons een chlamydia en gonorroe-test doen voor 110 euro en als je ook een bloedtest erbij doet op HIV, syfilis en hepatitis B&C dan is de totaalprijs 160 euro. Een extra lichaamslocatie zoals de keel of de anus kun je toevoegen voor 35 euro. Een SOA-sneltest met de uitslag binnen 2 uur kan vanaf 225 euro. Kijk in de prijslijst voor de actuele prijzen of laat je informeren tijdens je afspraak. Je hoeft niet van tevoren te weten welke testen je wil doen! Onze deskundige artsen en verpleegkundigen helpen je kiezen en geven je persoonlijk testadvies.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een SOA-test bij de huisarts niet gratis. Je verzekeraar vergoedt wel altijd het consult met de huisarts. Het daadwerkelijke onderzoek in het laboratorium is echter niet gratis. De kosten hiervoor gaan van je eigen risico af. Als je nog niet door je eigen risico heen bent krijg je dus een rekening van je verzekeraar. Vooral als je meerdere testen laat doen dan ben je vaak veel geld kwijt als je test via de huisarts. Ons pakket met chlamydia, gonorroe, HIV, hepatitis B&C en syfilis is een kortingspakket en daardoor goedkoper dan bij de meeste huisartsen! Wil je meer weten? Klik dan hier.

Je kan bij OneDayClinic zowel contant betalen als pinnen. De pinautomaten accepteren zowel Maestro als VPay. De pinautomaten accepteren geen creditcards en geen buitenlandse debitcards met een andere acceptant dan Maestro of VPay. Probeer als je contant betaalt bij voorkeur het geld zo gepast mogelijk mee te nemen. Kijk dan even vooraf in de prijslijst of informeer bij ons wat de verwachte kosten zijn.

Jazeker. Bij onze klinieken behandelen wij de meest voorkomende SOA’s. Zo hebben wij een behandeling voor chlamydia, gonorroe, mycoplasma, trichomonas, genitale wratten en syfilis. Een afspraak kun je makkelijk hier boeken. Je kan ook een dubbele afspraak boeken en je vaste sekspartner meenemen, zodat die ook meteen mee kan worden behandeld zonder eerst getest te worden. Heb je een test bij ons gedaan en heb je een van de andere SOA’s opgelopen (HIV, hepatitis B/C) dan verwijzen wij je voor behandeling naar je huisarts/het ziekenhuis/de GGD. Het is zelfs mogelijk om je bij ons te laten behandelen als je niet bij ons bent getest! Je moet dan je uitslag meenemen en je ID. De uitslag moet van een gecertificeerd laboratorium zijn en voorzien van je naam en geboortedatum.

Chlamydia, gonorroe, mycoplasma en syfilis kunnen met antibiotica worden behandeld, trichomonas met een middel tegen parasieten. Voor deze behandelingen kun je ook terecht bij OneDayClinic. De behandelingen van gonorroe en syfilis gaan met injecties, een prik in de bil. De rest gaat met tabletten (pillen). Er zijn ook dingen die niet door OneDayClinic kunnen worden behandeld, zoals HIV en hepatitis. Dit gaat altijd via een specialist in het ziekenhuis. Maar uiteraard helpen we je dan ook de nodige zorg te krijgen door een brief te schrijven voor je huisarts of je direct naar de HIV-specialist te verwijzen.

Over OneDayClinic

Alle algemene informatie over OneDayClinic vind je hier

Er zijn meerdere voordelen aan een test bij OneDayClinic ten opzichte van een SOA-test bij de huisarts of de GGD of een andere privé zorgaanbieder. Zo zijn onze testen anoniem, onze locaties discreet, zijn wij in veel pakketten goedkoper dan de huisarts, kun je direct terecht (geen wachttijd), ontvang je de uitslag meestal al binnen twee werkdagen (vaak zelfs de volgende dag en met een sneltest zelfs in 2 uur!) en heeft OneDayClinic zeer ruime openingstijden. Zo zijn wij ook geopend in de avond en in het weekend. Wij zijn sinds 2021 als enige privékliniek in Nederland erkend als betrouwbare aanbieder van SOA-zorg door Soa Aids Nederland, daar zijn wij erg trots op!

Voor meer informatie bekijk onze pagina over SOA-testen bij OneDayClinic in plaats van bij de huisarts en onze blog over SOA-testen bij de GGD (gratis SOA-testen, hoe zit dat?).

OneDayClinic heeft op dit moment klinieken voor anonieme SOA-testen in Amsterdam Centrum, Amsterdam Zuid, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen en Den Haag. In al onze SOA-klinieken zit een arts of verpleegkundige die jou te woord staat, al je vragen beantwoordt en je testen afneemt. 

Ook is het mogelijk om een anonieme SOA-test te doen zonder consult met een arts/verpleegkundige. Je betaalt dan online en neemt een afnameformulier mee naar een van de afnamepunten. Veel van de afnamepunten zitten in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum. Het is handig om vooraf even contact met ons op te nemen voor testadvies of de testwijzer van Soa Aids Nederland te doen, zodat je weet welke testen je het beste kan kiezen. Onze afnamepunten voor anonieme SOA-testen zonder consult vind je in Badhoevedorp,  DelftKoudekerkeLeidenLeiderdorp, LemmerMaastricht, Rijswijk, Vlaardingen en Voorburg.

Bij OneDayClinic kun je de volgende anonieme SOA-testen doen met de uitslag vaak al na 1 dag: 

  • chlamydia
  • gonorroe
  • HIV
  • syfilis
  • hepatitis B
  • hepatitis C
  • herpes
  • trichomonas
  • mycoplasma

Ook kun je bij ons de volgende anonieme SOA-sneltesten doen in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven met de uitslag na 90 minuten: 

  • chlamydia
  • gonorroe
  • HIV
  • trichomonas

Daarnaast kunnen we een uitstrijkje van de baarmoedermond maken en testen op de aanwezigheid van: 

  • hoogrisico HPV
  • onrustige cellen

Verder kunnen we in de kliniek de volgende diagnose stellen door naar je huid te kijken: 

  • genitale wratten
  • herpes

Wij testen op HIV/aids door middel van de vierde generatie HIV-test. Deze test is een combinatie-test die reageert op het virus: op p24-antigeen wat al snel in het lichaam aanwezig is en op antistoffen die later (na vier tot twaalf weken) ontstaan. In veel gevallen wordt deze test zes weken na het contact gedaan. Deze test geeft dan een voorlopige uitslag. Na drie maanden is hij maximaal betrouwbaar, wel 99,9%! Als je deze 4e generatie HIV-test via het lab doet dan krijg je de uitslag vaak na 1 werkdag. Ook kunnen we hem als HIV-sneltest doen, waarbij je de uitslag na 30 minuten krijgt. 

Ook kun je bij ons een HIV RNA sneltest doen, waarbij al vanaf 14 dagen na het seksuele contact een test mogelijk is! Het is uniek in Nederland dat wij deze vroege HIV-sneltest aanbieden. De uitslag krijg je al na 90 minuten en de betrouwbaarheid is minimaal 96% vanaf 14 dagen na de seks. Je doet bij ons deze HIV-sneltest in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. 

Lees hier meer over onze HIV test en over de HIV RNA sneltest.

Alle vestigingen van OneDayClinic bevinden zich op een discrete locatie. Zo maken wij het zo makkelijk mogelijk om bij ons binnen te komen zonder een groot risico te lopen dat iemand je herkent.

Wil je een afspraak maken? Dat kan zowel telefonisch als online. Je kunt een afspraak maken op basis van een voornaam. Je mag hierbij echter iedere naam opgeven die je wilt. Dit hoeft niet je echte voornaam te zijn, zolang je er maar op reageert als we hem roepen in de wachtkamer. Je mag ook onder een alias de testen laten doen, dus onder een verzonnen naam. De gegevens die wij hieraan koppelen zijn uitsluitend de noodzakelijke gegevens en zijn dan ook niet aan jou terug te verbinden. Je kunt de test zelfs contant betalen zodat er ook geen digitale transactie heeft plaatsgevonden.

Tijdens de afspraak krijg je een barcode en met deze barcode en de geboortedatum die je hebt opgegeven kan je op onze website na 20:00 je uitslag opvragen via deze link.

Indien je positief bent getest en dus een SOA hebt, dan kan je online of telefonisch een afspraak inplannen voor de behandeling. Ook kun je voor de behandeling naar je eigen huisarts gaan.

Al onze locaties bevinden zich discreet gelokaliseerd in een medisch centrum. De locaties zijn dan ook ingericht op medische zorg en bevatten alle benodigdheden voor het uitvoeren van uw SOA-test. Zo hebben al onze locaties aparte wc’s voorzien van een wastafel, zodat je na afloop van het onderzoek de mogelijkheid hebt je handen te wassen en op te frissen. Waar geen wastafel in de spreekkamer is hebben we in ieder geval handenalcohol die je mag gebruiken. De gesprekken in de spreekruimtes zijn niet van buitenaf te volgen. De spreekkamers zijn verder ook qua zicht afgesloten van de buitenwereld om jouw anonimiteit te kunnen waarborgen.

Iedere vestiging van OneDayClinic voldoet daarnaast aan strenge eisen voor kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid. Zo hanteert OneDayClinic onder andere strenge hygiënerichtlijnen. De richtlijnen die wij gebruiken zijn afkomstig van de NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) en gebaseerd op richtlijnen van de WIP Werkgroep Infectiepreventie en het RIVM en de protocollen van de GGD SOA-poli die mede zijn herzien door de oprichter van OneDayClinic.

Alle materialen worden dan ook met de hoogste zorgvuldig afgenomen met single use steriele buizen/verzegelde steriele naalden, die, zoals niet meer dan logisch, na elk gebruik worden weggegooid. Alle materialen worden zorgvuldig van elkaar gescheiden middels een barcodesysteem. Alle afgenomen materialen worden via deze code gekoppeld aan het aanvraagformulier voor jouw specifieke SOA-test. Er kunnen dus nooit materialen worden verwisseld.

Ons laboratorium is een ISO-gecertificeerd medisch laboratorium. Deze certificering wordt verleend door de Nederlandse Raad van Accreditatie en vormt een onderschrijving van alle eisen die gelden voor kwaliteit en competentie voor medische laboratoria. Een test bij OneDayClinic is dus van eenzelfde kwaliteit en betrouwbaarheid als een test van jouw huisarts, ziekenhuis of GGD.

Bekijk onze video

js_loader