Wij blijven gewoon geopend. De uitslagen kunnen iets langer kunnen duren door de COVID drukte. Onze excuses voor het ongemak.

Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Veel gestelde vragen over SOA’s

Algemene SOA Informatie

Informatie over de meest voorkomende soorten soa’s en of het verstandig is om je te laten testen.

Als je onveilig seksueel contact hebt gehad kun je een soa hebben opgelopen. Onder onveilig seksueel contact valt zowel de seks zelf (penetratie) als oraal seksueel contact (pijpen, beffen of rimmen) zonder een condoom. Ook als het condoom scheurt tijdens de seks kun je een soa oplopen .Je kunt dus in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt ook door oraal seksueel contact een soa oplopen. Oraal overdraagbare soa zijn met name chlamydia, gonorroe en syfilis.

Daarnaast kun je soa zoals herpes en genitale wratten ook oplopen ondanks het gebruik van een condoom. Deze aandoeningen kunnen namelijk ook worden overgedragen op basis van direct huid-huid contact. Heb je onveilige seks gehad met een betaalde sekspartner of een contact in het buitenland, dan is de kans zelfs nog wat groter dat je één van de minder voorkomende soa, zoals HIV, hepatitis B of syfilis, hebt opgelopen.

Heb je een dergelijk contact gehad, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze gespecialiseerde artsen voor meer informatie.

Een soa test is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen soa hebt. Je kunt een soa hebben zonder dat je ergens last van hebt, maar dan ben je wel besmettelijk voor anderen. Het is daarom verstandig om een soa test te laten doen wanneer:

 • Je onveilig hebt gevreeën
 • Je klachten hebt zoals wratten, blaasjes, branderig plassen of meer afscheiding dan normaal
 • Het condoom gescheurd is
 • Je een nieuwe relatie hebt en zonder condoom wilt vrijen
 • Je gewaarschuwd bent
 • Je zwanger bent en een eventuele soa niet wilt overdragen op je kind

Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt en toch complicaties krijgen zoals onvruchtbaarheid. Dus alleen een test kan uitwijzen of je een soa hebt na een bepaalde tijd. Je moet altijd rekening houden met een zogenaamde Window tijd. De tijd waarna een SOA pas aantoonbaar is. Wil je meer weten? Bel ons voor een consult: 085 070 3483

Het grootste SOA risico loop je in Nederland op Chlamydia en Gonorroe. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat in 2016 bij 14,5% van alle mensen die een soa test deden een infectie met Chlamydia Trachomatis werd gevonden. Gonorroe werd bij 11,3% van de mannen die seks hebben met mannen gevonden. Voor zowel heteroseksuele mannen als vrouwen bedroeg dat aandeel ‘slechts’ 1,7% en 1,4%.

Je kunt het oplopen van een soa voorkomen door veilige seks. Veilige seks is seks met een condoom. Zowel bij de geslachtsgemeenschap (vaginale of anale penetratie) als bij oraal seksueel contact (beffen, pijpen en/of rimmen). Bij beffen wordt ook wel een opengeknipt condoom of beflap gebruikt ter bescherming. Bij anaal seksueel contact is het van belang een condoom te kiezen die hier speciaal voor gemaakt is en de juiste glijmiddel te gebruiken. Bij anaal seksueel contact kan een gewoon condoom namelijk sneller scheuren. De kans dat je een soa oploopt van strelen, zoenen, knuffelen, masturberen of een ander met de hand bevredigen is klein maar geen 0. Voor meer informatie over veilig vrijen ga naar http://www.soaaids.nl

Heb je een vaste partner? Dan kunnen jullie beiden een soa test doen om vast te stellen of één van jullie beiden een soa heeft. Hebben jullie beiden geen soa dan kan je seks zonder condoom beschouwen als veilig. Jullie moeten dan wel beiden geen seksuele contacten buiten de relatie hebben en moeten elkaar hierop kunnen en willen vertrouwen. Wil je (nog) geen kinderen, houd dan ook rekening met een passende vorm van anticonceptie. Bij OneDayClinic kun je zowel alleen als samen met je partner komen testen.

Soa’s worden overgedragen via bloed, vaginaal vocht, sperma en bij contact met of van de slijmvliezen. Slijmvliezen bevinden zich onder andere in de vagina, de penis, de anus en de mond.

De belangrijkste factor in een SOA besmetting is contact tussen slijmvliezen, waarbij sperma als lichaamsvocht de hoofdrol speelt. Daarom bieden condooms de beste bescherming tegen een SOA. Hiv wordt in ruim 93% van de gevallen voorkomen door het gebruik van een condoom. Ook de besmettingskans van het zeer besmettelijke Gonorroe wordt 62% kleiner als je een condoom gebruikt. Belangrijk bij het gebruik van een condoom is om het condoom om te doen voordat er een mogelijk slijmvlies contact plaats kan vinden. Na het verwijderen van het condoom moet er ook geen contact meer plaats vindt. Niets houdt soa’s voor 100% tegen, maar dit voorbehoedmiddel komt wel het meeste in de buurt.

Voor meer informatie over  veilig vrijen ga naar http://www.soaaids.nl

Informatie SOA test

Hier vind je algemene informatie over de soorten en
kosten van een soa(thuis)test.

  • Een basistest (gonorroe test en chlamydia test)

Een infectie met de soa chlamydia of gonorroe kan betrouwbaar worden vastgesteld of uitgesloten na meer dan 10 dagen.

Heb je klachten die kunnen passen bij een infectie met chlamydia/gonorroe voor de termijn van 10 dagen? Bij de aanwezigheid van klachten kan worden overwogen om de test eerder te doen. Wordt er iets aangetoond kunnen we eerder beginnen aan de behandeling. Een controle test 4-6 weken na de behandeling is dan aan te raden. Het is ook mogelijk dat we ondanks de klachten alsnog de infectie vanwege de kortere termijn niet vinden. In dat geval is het verstandig de test alsnog na de periode van 10 dagen te herhalen.

  • Een uitgebreide soa test (HIV, hepatitis B/C en syfilis):

Een infectie met een soa zoals HIV, hepatitis B/C en syfilis adviseren wij te testen na circa drie maanden.

  • HIV kan getest worden vanaf 6 weken na het onveilige seksuele contact.

Dit is echter een voorlopige uitslag. Het is dan ook aanbevolen dat de test wordt herhaald na een tijdsperiode van 12 weken. Een test bij vier weken is dan ook verstandig als u een hoog risico contact heeft gehad (bijvoorbeeld een contact met iemand die HIV heeft). Je wil de infectie dan zo snel mogelijk opsporen. Is dit niet het geval dan is meestal de termijn van 12 weken de beste termijn om te testen.  Ook als u een andere vorm van HIV-sneltest overweegt bij een andere aanbieder is het aanbevolen een combinatie test zoals wij uitvoeren na 12 weken te doen. Lees hier meer over de combinatietest. Neem bij vragen over de beste termijn tot het doen van een HIV test gerust vrijblijvend contact op met een van onze gespecialiseerde artsen. Dit kan telefonisch, via mail of via onze facebook pagina (facebook messenger).

  • Hepatitis B en C kan getest worden vanaf 8 weken.
  • Syfilis kan volledig betrouwbaar worden aangetoond na 12 weken.

Vanwege deze termijnen adviseren wij de bloedtest (HIV, hepatitis B/C en syfilis) na 12 weken of wel 3 maanden te testen voor volledige betrouwbaarheid van alle testen.

 • HIV-RNA Sneltest:

Je kunt deze test 10 dagen na het seksuele contact doen. Kijk hier voor meer info over de HIV RNA sneltest.

Bij OneDayClinic vinden we anonimiteit belangrijk. Daarom kun je bij ons geheel anoniem een afspraak maken om een soa test af te laten nemen in onze soa kliniek in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam. Binnen twee werkdagen ontvang je de uitslag van de afgenomen test.

Voor de zorgverzekering geldt een wettelijk eigen risico in 2018 van € 385.

De kosten van een soa test bij de huisarts varieert van 40 euro voor een enkele chlamydia-test tot wel 300 euro voor meerdere dure soa testen. Het hangt af van je ziektekostenverzekering en de hoogte van je eigen risico hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent.

De GGD (Gemeentelijke Gezondheids Dienst) is een instantie waar je terecht kunt voor een gratis soa-test. Niet iedereen kan zich echter gratis op een soa laten testen bij de GGD. Een soa test is gratis bij de GGD als:

 • Je jonger bent dan 25 jaar;
 • Een man seks heeft met mannen;
 • Je sekswerker bent;
 • Gewaarschuwd bent door een (voormalig) bedpartner die positief blijkt te zijn getest op een of meerdere soa’s;
 • Je uit een land komt waar veel soa’s voorkomen.

Lees meer over het gratis laten testen op een soa op onze blog.

Een soa thuistest kunt je kopen bij veel apotheken, drogisten of online. De kosten voor een soa-thuistest varieert van 20 euro voor een enkele test tot 300 euro voor meerdere dure soa testen. Niet alleen de prijs verschilt, maar ook de kwaliteit. Lees hier meer over de soa thuistest.

Nee, een soa thuistest is vaker onbetrouwbaar dan betrouwbaar. De grootste maatschappelijke organisatie van Nederland genaamd SOA Aids Nederland, werkt samen met de GGD en Sense aan het behoud van de algehele seksuele gezondheid in Nederland. Zij geven het advies om bij voorkeur geen thuistest te doen maar een fysieke afspraak te maken bij een arts.

Bij een gecombineerd onderzoek van SOA-Aids Nederland en het RIVM bleek dat slechts 25% van de aangeboden soa thuistesten voldoende tot goed scoorden op betrouwbaarheid. Anders gezegd: drie van de vier soa zelftesten die online aangeboden worden zijn onvoldoende betrouwbaar. 

Alle testen gedaan door de OneDayClinic worden gedaan door een gespecialiseerde arts en getest in een gecertificeerd laboratorium. Een test bij de OneDayClinic is dan ook van eenzelfde kwaliteit en betrouwbaarheid als een test bij uw huisarts, ziekenhuis of GGD.

Lees meer hierover in ons blog over thuistesten.

SOA Klachten en Symptomen

Hier vind je informatie over soa klachten en symptomen.

Een soa kan ook klachten geven, bijvoorbeeld: geelgroene afscheidingsklachten, branderig plassen, wratten, blaasjes, zweertjes of pijn in de onderbuik.

De klachten die je kunt ervaren is afhankelijk van de soort soa. Hierbij willen we nogmaals benadrukken dat je dus geen klachten hoeft te hebben ondanks dat je wel geïnfecteerd kunt zijn met een soa. De meest voorkomende/bekende soa zijn: chlamydia, gonorroe, hiv, hepatitis b, hepatitis c, syfilis, herpes, genitale wratten, mycoplasma en trichomonas.

Hieronder volgt een kort overzicht van klachten per soa. Neem bij vragen gerust vrijblijvend contact op met een van onze gespecialiseerde artsen. Dit kan telefonisch, via mail of via onze Facebook pagina (Facebook messenger). 

Deze soa zijn in de praktijk qua symptomen vaak moeilijker van elkaar te onderscheiden. De meest voorkomende van deze twee is chlamydia. Bijpassende klachten zijn de volgende:

 • Zowel man als vrouw:
  • Branderig, pijnlijk of veranderd gevoel bij het plassen
  • Pijn in de liezen
  • Jeuk of irritatie aan de anus
  • Bloederige afscheiding bij de ontlasting
  • Onderbuikspijn
  • Koorts
  • Ontsteking/pijn in gewrichten
 • Bij mannen:
  • Afscheiding in de vorm van slijm of pus ook wel bekend als een druiper
  • Bloederige of veranderde samenstelling sperma
  • Zwelling/roodheid van de balzak
 • Bij vrouwen:
  • Veranderde afscheiding.
  • Intermenstrueel bloedverlies of bloedverlies tijdens/kort na seksueel contact

Klik hier voor meer informatie over chlamydia.
Klik hier voor meer informatie over gonorroe.

 • Klachten gelijkend op griep
 • Koorts
 • Huiduitslag/jeuk
 • Gevoel van vermoeidheid/malaise
 • Nachtzweten
 • Diarree
 • Gewichtsverlies

Klik hier voor meer informatie over HIV.

 • Vermoeidheid
 • Geelzucht
 • Misselijkheid
 • Afname van eetlust
 • Spier- en gewrichtspijn

Klik hier voor meer informatie over hepatitis B en C.

 • Eerste stadium (2-12 weken):
  • Voorbij gaande pijnloze zweer op de penis of het slijmvlies van mond en/of anus.
  • Opgezette lymfeklieren.
 • Tweede stadium (na het verdwijnen van de zweer):
  • Vlekjes over het gehele lichaam maar meestal met name aan voetzolen en handpalmen.
  • Kale plekken tussen uw haargroei.
  • Ontsteking van de ogen en verminderd zicht.
  • Witgrijze, wratachtige bolletjes bij penis, anus of vagina.
 • Derde stadium (tot 30 jaar na besmetting)
  • Ontstekingen en beschadigingen door het gehele lichaam
   • Met name aan: hart, hersenen, ruggenmerg en botten.

Klik hier voor meer informatie over syfilis.

 • Vrouwen:
  • Veranderde afscheiding
   • Andere geur
   • Geel/groen licht schuimende afscheiding
  • Pijn/jeuk of een branderig gevoel tijdens de seks
 • Mannen:
  • Afscheiding uit de plasbuis
 • Zowel mannen als vrouwen:
  • Pijn, jeuk of branderigheid bij het plassen.
  • Irritatie aan vagina/penis
  • Ontsteking/irritatie aan de plasbuis.

Klik hier voor meer informatie over trichomonas.

 • Mycoplasma
 • Vrouwen:
  • Pijn tijdens het plassen.
  • Pijn in bekken of onderbuik.
  • Intermenstrueel bloedverlies.
  • Pijn tijdens de seks.
  • Toegenomen afscheiding.
 • Mannen:
  • Pijn in de teelbal
  • Afscheiding uit de urinebuis.

Klik hier voor meer informatie over mycoplasma genitalium.

 • Gesteelde of bloemkoolvormige kleine wratjes in de regio van de geslachtsdelen en/of de anus.
 • Huidskleurig, donkerder of grijsachtig van kleur.

Klik hier voor meer informatie over genitale wratten.

 • Branderige blaasjes/zweertjes aan het slijmvlies van uw geslachtsdelen, anus en/of mond.
 • Pijn evt. verergerend tijdens het plassen.
 • Koorts
 • Opgezette klieren

Klik hier voor meer informatie over herpes.

Ja dat kan zeker. Na ieder onveilig seksueel contact kun je een soa hebben opgelopen. Vooral chlamydia kan aanwezig zijn zonder dat er klachten zijn. Het is dan ook verstandig na onveilig seksueel contact te laten testen op soa’s. Heb je vragen over jouw situatie neem dan vrijblijvend contact op met een van onze gespecialiseerde artsen voor meer informatie. Dit kan zowel telefonisch, via mail of via onze Facebook pagina Facebook messenger).

Lees ook onze blog over soa testen zonder klachten voor meer informatie.

De klachten die voorkomen bij een soa zijn vaak ‘vage’ klachten. Soms heb je zelfs niet eens klachten als je een soa hebt. Bloedverlies tijdens of na het vrijen en bloedverlies tussen twee menstruaties door zijn een veelvoorkomende klacht bij Chlamydia en Gonorroe.

Als je klachten als; een branderig gevoel, pijn bij het plassen, jeuk, abnormale afscheiding, bloedverlies tijdens na of na het vrijen, bloedverlies tussen twee menstruaties door, slijm of pus ervaart is het altijd verstandig om te testen op soa.

Klik hier voor meer informatie over bloedverlies en de kans op een soa of hier voor meer informatie over abnormale afscheiding.

Als je last van jeuk bij de vagina of jeuk rond de anus is het altijd verstandig om een soa test te doen.
De klachten die voorkomen bij een soa zijn namelijk vaak ‘vage’ klachten. Soms heb je zelfs niet eens klachten als je een soa hebt. Jeuk is een veelvoorkomende klacht bij Chlamydia en Gonorroe. Zowel mannen als vrouwen kunnen deze klachten ervaren.

Wil je hier meer over over weten? Check dan onze blog door hier te klikken.

Overige SOA vragen

Alle overige vragen met betrekking tot soa’s vind je hier.

Heb je een soa, dan is het belangrijk dat je je partner(s) waarschuwt. Waarschuw niet alleen je huidige partner, maar ook je ex-partners. Zij kunnen de soa ook hebben zonder dat zij klachten hebben. Ze kunnen deze weer ongemerkt doorgeven aan hun partners. Door je partners te waarschuwen, voorkom je dat de soa verder verspreidt of dat zij te maken krijgen met ernstige gevolgen doordat zij niet behandeld zijn. Indien je niet zelf durft je seks partners te waarschuwen, kan dit ook via www.partnerwaarschuwing.nl. Je krijgt een code van de arts, met deze code kan je al dan niet anoniem gaan waarschuwen.

Swingers hebben vaker onveilig seksueel contact en lopen dus meer kans op het oplopen van een soa.

Vaak wordt er bij penetratie wel een condoom gebruikt, maar bij oraal seksueel contact geven swingers aan vaak geen bescherming te gebruiken. Ook van oraal seksueel contact kan je een soa oplopen. Chlamydia en Gonorroe zijn de meest voorkomende soa’s in Nederland en kunnen via oraal contact worden opgelopen. Gescheurde condooms en geen wissel van het condoom tussen verschillende contacten of seksspeeltjes kunnen ook zorgen voor een soa-overdracht. Als je swingt, of seksueel contact hebt met swingers is het dus verstandig om je regelmatig te laten testen op soa’s.

Wil je meer weten? Kijk dan op onze pagina over soa test voor swingers.

Sekswerkers lopen een groter risico op het oplopen van een soa dan gemiddeld. Vaak wordt er bij penetratie wel een condoom gebruikt, maar bij oraal seksueel contact blijkt soms geen bescherming gebruikt te worden. Ook van oraal seksueel contact kan je ook een soa oplopen. Chlamydia en Gonorroe zijn de meest voorkomende soa’s in Nederland en kunnen via oraal contact worden opgelopen. Gescheurde condooms en geen condoomgebruik bij seksspeeltjes kunnen ook zorgen voor een soa-overdracht. Als je sekswerker bent is het dus verstandig om je regelmatig te laten testen op soa’s. Zo voorkom je vervelende gevolgen op de lange termijn zoals onvruchtbaarheid, en voorkom je overdrachten van soa’s.

Indien je meer wil weten, klik dan hier.

Homoseksuelen (of mannen die seks hebben met mannen) hebben vaker onveilig seksueel contact en lopen dus meer kans op het oplopen van een soa.

Vaak wordt er bij penetratie wel een condoom gebruikt, maar bij oraal seksueel contact blijkt vaak geen bescherming gebruikt te worden. Ook van oraal seksueel contact kan je ook een soa oplopen.

In de LHBT gemeenschap kom je vaker vrijheid in liefde en vrijheid op seksueel gebied tegen dan gemiddeld. One-night-stands en wisselende seksuele contacten komen veel voor. Een condoom wordt vaak gezien als ‘dooddoener’ van een moment vol spanning en wordt vaak vergeten. Soms wordt simpelweg de voorkeur gegeven aan seks zonder condoom. Als je (vaak) wisselende seksuele contacten hebt en je niet altijd bescherming gebruikt is het verstandig jezelf regelmatig te laten testen op soa’s.

Kijk voor meer informatie op onze SOA Blog.

Jazeker, doe altijd een SOA test vóór je een spiraal laat plaatsen als je niet zeker weet dat je SOA vrij bent.

De spiraal wordt steeds populairder, zowel bij jonge als oudere vrouwen. In 2017 gebruikte één op de zes vrouwen tussen de 18 en 49 jaar deze vorm van anticonceptie. Maar wist je dat het gevaarlijk kan zijn om een spiraal te plaatsen als je een SOA hebt? Dit kan leiden tot een ontstoken eileiders, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en zelfs tot onvruchtbaarheid.

Lees hier meer over een soa test doen als je een spiraal wil laten zetten.

De SOA test bij OneDayClinic

Informatie over hoe de soa test OneDayClinic in zijn werk gaat en over de uitslag.

Vul de soa testwijzer en krijg direct een advies over de testen.

Nadat je de afspraak hebt gemaakt volgt er een vertrouwelijk gesprek met de arts. Tijdens dit gesprek worden een aantal persoonlijke vragen gesteld om te beoordelen welk risico je hebt gelopen op soa’s. Aan de hand van deze risico’s geeft de arts advies over welke testen in jouw situatie moeten worden afgenomen. Samen met jou wordt er een beslissing gemaakt over welke testen je uiteindelijk af wilt nemen.

  • Het gesprek

Bij binnenkomst gaan wij met je in gesprek over de soa test. Je hoeft ons niets te vertellen wat je niet wilt vertellen. Doel van het gesprek is om aan te geven wat uw opties zijn en wat belangrijke zaken zijn om mee rekening te houden voor een betrouwbare uitkomst van de test (bijvoorbeeld: of je daadwerkelijk 1.5 uur van te voren niet hebt geplast, de termijn tussen onveilig seksueel contact). Afhankelijk hiervan kan je (samen met ons) een keuze maken wat de beste test is voor jou in jouw situatie. Uiteraard kan je iedere vraag die je eventueel hebt over de test aan ons stellen. Ons doel is altijd om het gesprek zoveel mogelijk aan te laten sluiten op jouw wensen en verwachtingen. Het gehele gesprek en de test gebeuren uiteraard volledig anoniem.

  • De basistest (chlamydia test en gonorroe test)

Een basistest (chlamydia/gonorroe) kan je op meerdere locaties hebben opgelopen. Wat er wordt bedoeld met locaties zijn de slijmvliezen waarmee je onveilig seksueel actief bent geweest. Je kunt zowel chlamydia als gonorroe oplopen in de mond (oraal), aan je geslachtsdeel ook wel genitaal genoemd (penis/vagina) of aan de anus (anaal).

   • Genitale test:
    • Mannen: Urinetest.
     Voor mannen kan de test gedaan worden in de urine. Mannen moeten dan ook 1.5 uur voor de test niet plassen of ochtendurine meenemen.
     Bij ochtendurine is het volgende van belang: Plas in een schoon potje of flesje. Het eerste beetje plas bevat bij de aanwezigheid van een soa de meeste bacteriën, plas dan ook direct in het flesje/potje. Circa 50 ml is voldoende.
    • Vrouwen: (self)swab
     Voor vrouwen wordt de test afgenomen middels een swab/wattenstaafje. In principe kunt u de swab zelf afnemen (zelfswab). Mocht u dit minder prettig vinden dan kan de test ook worden afgenomen door onze gespecialiseerde arts.
   • Orale en anale test:
    • Voor man en vrouw: (self)swab
     De orale en anale testen worden gedaan middels een swab/wattenstaafje. De orale test wordt altijd afgenomen door één van onze artsen aangezien deze lastig zelf af te nemen is. De anale test wordt u uitgelegd waarna u zelf de keuze heeft of u deze zelf wilt (proberen) af te nemen of dat u liever hulp hierbij krijgt door onze gespecialiseerde arts.
  • De uitgebreide soa test
   De uitgebreide test op HIV, hepatitis B/C en syfilis wordt gedaan middels een bloedonderzoek. Voor deze test moet er dan ook één buisje bloed worden afgenomen.
  • De sneltest (chlamydia test en gonorroe test)
   Bij de gonorroe en chlamydia sneltest lever je urine in en heb je de uitslag in 90 minuten.
  • De HIV RNA sneltest
   Er wordt bij de HIV RNA bloed afgenomen. Je krijgt de uitslag binnen 90 min.

Er worden je een aantal vragen gesteld: of je seks hebt met mannen, vrouwen of met beide geslachten en of er orale, anale of vaginale seks heeft plaatsgevonden. Dit wordt gevraagd omdat de soa’s chlamydia en gonorroe op verschillende locaties in je lichaam voor kunnen komen. Infecties met deze soa’s, die door bacteriën worden veroorzaakt, blijven vrij lokaal zitten en verspreiden zich niet zomaar door je lichaam of bloed. Het zou kunnen dat je chlamydia in je anus hebt opgelopen en niet in je keel, terwijl je wel anale en orale seks hebt gehad. Allergieën voor antibiotica en medicatie gebruik worden uitgevraagd dit omdat als je een soa hebt opgelopen je ook behandeld kan worden bij ons in de kliniek en zijn deze vragen essentieel.

Bij het maken van de afspraak is het belangrijk om rekening te houden met de windowfase. De windowfase is de periode tussen het seksueel contact (mogelijke moment van infectie) en het kunnen aantonen van de infectie met de test. Voor testen op chlamydia en gonorroe houden wij 10 dagen tot twee weken aan na het seksueel contact (op indicatie kan dit soms al eerder). Voor hiv, syfilis, hepatitis B en C houden wij minimaal 6 weken aan. Het is altijd aan te raden om na 3 maanden de bloed test te herhalen.
De man moet minstens 1.5 uur niet naar het toilet zijn geweest of ochtendurine meenemen.

Lichamelijk onderzoek is vaak niet nodig. HIV, Syfilis en Hepatitis B en C worden uitgesloten door middel van een bloedonderzoek. Chlamydia en Gonorroe wordt bij de man getest via de urine en bij de vrouw via een ‘selfswab’ (oftewel met een wattenstokje). Als er orale en anale seks heeft plaatsgevonden, wordt dit uitgesloten via een anale swab of een keelswab. Dit kun je zelf doen, maar je kunt dit ook overlaten aan de arts.

 • Urineonderzoek
  Het onderzoek op Chlamydia en Gonorroe bij mannen kan gedaan worden met behulp van een urinemonster. Wanneer je geïnfecteerd bent, zijn er bacteriën te vinden in met name de urine. Bij vrouwen is een selfswab betrouwbaarder dan een urineonderzoek.
 • Bloedonderzoek
  Syfilis, Hepatitis B, Hepatitis C en HIV kunnen worden aangetoond aan de hand van een bloedonderzoek.
 • Selfswab uitstrijkje
  Bij een uitstrijkje wordt er vocht weggenomen uit de vagina. Hiermee wordt de aanwezigheid van Chlamydia en Gonorroe bepaald. Dit doet geen pijn. Omdat Chlamydia en Gonorroe op verschillende locaties (vaginaal/anaal/keel) gevonden kunnen worden, moeten er mogelijk extra swabs afgenomen worden. De arts zal in het initiële gesprek bepalen of dit nodig is.

Heb je klachten die op een soa wijzen of heb je onveilig seksueel contact gehad? Wacht dan niet af en maak een afspraak voor een soa-onderzoek.

Doe je de test vroeg op de dag, dan hebben wij vaak de uitslag al de volgende dag voor je binnen. De termijn tussen de test en de uitslag bij OneDayClinic bedraagt altijd maximaal twee werkdagen. Je kunt de uitslag online bekijken via ons testuitslagen portaal. Voer de 8-cijferige code met je geboortedatum als controle in om je uitslag op te vragen. Uitslagen komen dagelijks na 18.30 uur online (tijdens werkdagen). Je uitslag wordt na 2 weken verwijderd uit ons portaal.

De uitslag van de sneltesten zijn na 90 min bekend, je krijgt deze uitslag telefonisch. Je kan zelf bellen of je wordt gebeld.

Klik hier om direct je testuitslag te bekijken. 

Kosten en Behandeling

Informatie over de kosten en de behandeling van soa’s bij OneDayClinic.

Alle testen bij OneDayClinic beginnen met een basisprijs voor het consult. Hieronder vallen het consult en de overige logistiek en administratie noodzakelijk voor jouw afspraak. het tarief voor een consult is 50 euro. Een basistest op gonorroe/chlamydia kost 50 euro voor 1 locatie* bij de OneDayClinic. Een basistest op gonorroe en chlamydia kost u bij ons dus 105 euro.

Klik op onderstaande tabel om de prijzen te bekijken.

Gonorroe/Chlamydia
1 lokatie                                                                                            105     euro
2 lokaties                                                                                          140     euro
3 lokaties                                                                                          175     euro
1 extra lokatie                                                                                  35       euro

Gonorroe/Chlamydia/HIV/Syfilis/Hepatitis B en C
1 lokatie                                                                                            155     euro
2 lokaties                                                                                          190     euro
3 lokaties                                                                                          225     euro

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een soa test bij de huisarts niet gratis. Het daadwerkelijke onderzoek is echter niet gratis. De kosten hiervoor gaan van je eigen risico af. Wil je meer weten? Klik dan hier.

Je kan bij OneDayClinic zowel contant betalen als pinnen. De pinautomaten accepteren zowel Maestro als VPay. De pinautomaten accepteren geen creditcards en geen buitenlandse debitcards met een andere acceptant als Maestro of VPay. Probeer bij contant betalen bij voorkeur het geld zo gepast mogelijk mee te nemen.

Jazeker. Bij onze klinieken behandelen wij de meest voorkomende soa’s. Zo hebben wij een behandeling voor chlamydia, gonorroe, mycoplasma, trichomonas en genitale wratten en Syfilis. Heb je een test gedaan en heb je een van de andere soa opgelopen (hiv, hepatitis B/C ) dan verwijzen wij je voor behandeling naar het ziekenhuis/de GGD.

Chlamydia, gonorroe en syfilis kunnen met antibiotica worden behandeld. Voor deze behandeling kun je ook terecht bij de OneDayClinic. Hiv is echter lastiger te behandelen. Er zijn medicijnen om deze soa’s en hun klachten te onderdrukken, maar niet om de virussen uit het lichaam te verwijderen. OneDayClinic zal je voor een verdere behandeling begeleiden en doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis.

Over OneDayClinic

Alle algemene informatie over OneDayClinic vind je hier.

Er zijn meerdere voordelen aan een test bij de OneDayClinic ten opzichte van een soa test bij de huisarts of de GGD of een andere prive zorg aanbieder. Zo zijn onze testen anoniem, onze locaties discreet, zijn wij goedkoper dan de huisarts, kun je direct terecht (geen wachttijd), ontvang je de uitslag binnen maximaal twee werkdagen (vaak zelfs de volgende dag en in Amsterdam zelfs in 2 uur! ) en heeft de OneDayClinic zeer ruime openingstijden. Zo zijn wij ook geopend in de avond en in het weekend. Wij zijn sinds kort als enige kliniek in Nederland erkend door SOA aids nederland, daar zijn wij erg trots op!

Voor meer informatie bekijk onze pagina over soa testen bij de OneDayClinic in plaats van bij de huisarts en onze blog over soa testen bij de GGD (gratis soa testen, hoe zit dat?).

 • Basis pakket: Gonorroe en Chlamydia
 • Sneltest Gonorroe en Chlamydia (exclusief in Amsterdam) Uitslag 90 min
 • Alleen bloed (serologie) HIV, Syfilis, Hepatitis B en C
 • Volledige test  HIV, Syfilis Hepatitis b en c, Gonorroe en Chlamydia.
 • Mycoplasma, Trichomonas,
 • HPV
 • HIV  RNA Sneltest uitslag 90 min (exclusief in Amsterdam)
 • Verschillende Corona testen: PCR, Antigeen sneltest.

Wij testen op HIV/Aids door middel van de vierde generatie HIV test. Deze test is een combinatie test die reageert op het virus, op antistoffen die al snel in het lichaam aanwezig zijn en op antistoffen die later (na vier tot acht weken) ontstaan. In veel gevallen wordt deze test na vier weken na het contact gedaan. Deze test geeft dan een voorlopige uitslag.

Ook kun je bij ons een HIV RNA sneltest doen, waarbij al na 10 dagen na het seksuele contact een test mogelijk is (alleen mogelijk in Amsterdam).

Lees hier meer over onze HIV test en over de HIV RNA sneltest.

Alle vestigingen van OneDayClinic bevinden zich op een discrete locatie. Zo maken wij het zo makkelijk mogelijk om bij ons binnen te komen zonder een groot risico te lopen dat iemand je herkent.

Wil je een afspraak maken? Dat kan zowel telefonisch als online. Je kunt een afspraak maken op basis van een voornaam. Je mag hierbij echter iedere naam opgeven die je wilt. Dit hoeft niet je echte voornaam te zijn. Hetzelfde geldt als je fysiek naar de locatie komt om de test komt doen. Je mag hier wederom onder een alias testen. De gegevens die wij hieraan koppelen zijn uitsluitend de noodzakelijke gegevens en zijn dan ook niet aan jou terug te verbinden. Je kunt de test zelfs contant betalen zodat er ook geen digitale transactie heeft plaatsgevonden.

Tijdens de afspraak krijg je een barcode en met deze barcode en de geboortedatum die je hebt opgegeven kan je op onze website na 18.30 je uitslag opvragen via deze link.

Indien je positief bent bevonden voor een soa kan je online of telefonisch een afspraak inplannen voor de behandeling.

Al onze locaties bevinden zich discreet gelokaliseerd in een medisch centrum. De locaties zijn dan ook ingericht op medische zorg en bevatten alle benodigdheden voor het uitvoeren van uw soa test. Zo hebben al onze locaties aparte wc’s voorzien van alle benodigdheden voor desinfectie. Daarnaast bevatten al onze behandelruimten voorzieningen voor water zodat je na afloop van het onderzoek de mogelijkheid hebt je handen te wassen en op te frissen. De spreekruimten zijn geluiddicht en ook qua zicht afgesloten van de buitenwereld om jouw anonimiteit te kunnen waarborgen.

Iedere vestiging van OneDayClinic voldoet daarnaast aan strenge eisen voor kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid. Zo hanteert OneDayClinic onder andere strenge hygiënerichtlijnen. De richtlijnen die wij hiervoor gebruiken zijn afkomstig van de NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) en gebaseerd op richtlijnen van de WIP Werkgroep Infectiepreventie en het RIVM en de protocollen van de soa poli GGD die mede zijn herzien door de oprichter van Onedayclinic.

Alle materialen worden dan ook met de hoogste zorgvuldig afgenomen met beschermende handschoenen en steriele buizen/verzegelde steriele naalden, die, zoals niet meer dan logisch, na elk gebruik worden weggegooid. Alle materialen worden zorgvuldig van elkaar gescheiden middels een barcodesysteem. Alle afgenomen materialen worden via deze code gekoppeld aan het aanvraagformulier voor jouw specifieke soa test. Er kunnen dus nooit materialen worden verwisseld.

Ons laboratorium is een ISO-gecertificeerd medisch laboratorium. Deze certificering wordt verleend door de Nederlandse Raad van Accreditatie en vormt een onderschrijving van alle eisen die gelden voor kwaliteit en competentie voor medische laboratoria. Een test bij de OneDayClinic is dus van eenzelfde kwaliteit en betrouwbaarheid als een test van uw huisarts, ziekenhuis of GGD.

Bekijk onze video