Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Ook testen op soa’s als je geen klachten hebt

SOA TESTEN | OOK ZONDER KLACHTEN

Je hebt onveilige seks gehad, is er dan direct reden om te testen op een soa? Ook wanneer je geen klachten hebt? Het antwoord is heel duidelijk: JA. Waarom? De cijfers van het RIVM liegen er niet om.

De cijfers van het RIVM

Wanneer je onveilige seks hebt gehad, of je kunt de seks en het gebruik van een condoom, door gebruik van alcohol of drugs, niet goed herinneren, dan is er áltijd reden om te testen op een soa. Hoe belangrijk, blijkt uit het laatste rapport van het RIVM uit 2016.

Maar liefst 71,1% van de bevolking gebruikt bij casual seks GEEN condoom. Dat verklaart onder andere de forse stijging van het aantal gemelde chlamydia dragers. Maar liefst 1 op de 5 mannen en 1 op de 6 vrouwen zijn positief getest op chlamydia in 2016!

Meer lezen over de RIVM cijfers van 2016

Verhoogde kans op SOA door toename datingsites en -apps

In een tijd waarin Tinder en datingsites gericht op casual seks dagelijks meer leden krijgen, neemt het taboe van meerdere bedpartners flink af. We leven in een cultuur waar alles snel en makkelijk gaat. Dat geldt ook voor seks. Dit hoeft niet verkeerd te zijn. Maar het is goed om te beseffen dat meer casual seks leidt tot meer overdracht van soa. Ga maar na: de meeste soa worden onbewust verspreidt.

Moet ik testen op soa’s als ik geen klachten heb?

Als je twijfelt, is het antwoord altijd JA. Ook wanneer je geen klachten hebt. Van de meeste soa – maar met name Chlamydia – krijg je helemaal geen klachten. Een soa kan ongemerkt serieuze schade aanrichten. Langdurig drager zijn van bijvoorbeeld chlamydia kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid. Naast dat de gevaren voor jezelf reden genoeg zouden moeten zijn om je geregeld (preventief) te laten testen, speelt ook de gezondheid van je toekomstige bedpartners mee. Het is dus altijd verstandig om op een soa te testen, als je geen klachten hebt maar wel onveilig hebt gevreeën.

Typische en niet typische klachten bij een soa

Wanneer je last hebt van de volgende symptomen is het vrijwel zeker dat het gaat om een soa:

 • zweertjes, wratjes of blaasjes aan de geslachtsdelen, rondom de mond of de anus
 • een afwijkende witte of geelgroene afscheiding uit de vagina, penis of anus
 • onfris ruikende afscheiding uit de vagina
 • een pijnlijk gevoel bij het plassen

Symptomen die minder snel voorkomen:

 • verandering van de menstruatie
 • bloedverlies tijdens of na het vrijen bij vrouwen
 • jeuk in de schaamstreek of aan de anus
 • pijn in de teelballen
 • pijn bij de ontlasting
 • Wat meer vage klachten zoals koorts, vermoeidheid en/of pijnen
 • huiduitslag
 • pijn in de onderbuik of de liesstreek
 • diarree
 • keelontsteking

Wanneer moet je jezelf laten testen op een soa?

Wanneer een soa test betrouwbaar is, is afhankelijk van het type soa.

Na twee weken na het laatste risicovolle seks-contact kun je laten vaststellen of je een chlamydia of gonorroe infectie hebt.  Een soa komt zelden alleen, het is verstandig om ook op anders soa te laten testen.

Na twee tot drie maanden na het laatste risicovolle seks-contact kun je laten vaststellen of je hiv, syfilis,  hepatitis B of C hebt opgelopen.

Wees er altijd van bewust dat je tijdens de periode voorafgaand aan het testen, ongemerkt een soa kunt overdragen.

Better safe than sorry!

Voorkomen is beter dan genezen. Twijfel je over je gezondheid omdat je onveilige seks gehad hebt of de avond niet meer (volledig) herinnert, neem dan geen risico en laat je testen.  Bij OneDayClinic kun je snel terecht voor een anonieme, snelle en betaalbare soa-test. Bel 085 070 3483 voor meer informatie of maak direct online een afspraak  voor één van onze locaties: Amsterdam, UtrechtDen Bosch of Rotterdam.

 

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen