Anoniem testen en behandelen Ruime openingstijden Gecertificeerd lab en artsen Cash betaling mogelijk
Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Kosten soa test

Prive kliniek
Gecertificeerd lab
Onverzekerde zorg

Is een SOA Test gratis?

Om hier kort een antwoord op te geven: in de meeste gevallen is een SOA test helaas niet gratis. Er zijn uitzonderingen, en de prijzen kunnen op de verschillende plaatsen waar je een test doet, ook nog eens verschillen. In deze blog zullen we alle prijzen op een rij zetten, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Wat past bij jou?

Hoeveel geld kost een soa test bij de huisarts?

Een consult bij de huisarts is gratis (dus het gesprek) maar voor de soa-test moet je betalen. Dit gaat in de meeste gevallen via het eigen risico. Je merkt er dus op het moment zelf niets van, maar achteraf zul je het via je eigen risico betalen aan de zorgverzekeraar. Dit kan zelfs duurder zijn dan wanneer je het bijvoorbeeld via OneDayClinic doet. Wanneer je verder gezond bent, en in een jaar geen ander beroep doet op je eigen risico, ben je via een privékliniek alsnog goedkoper uit. Ook kun je een thuistest doen. Daarbij is een bijkomend voordeel, dat je van te voren precies weet wat je zult betalen, omdat we een transparante prijslijst hebben (zie hierboven). Zo kom je achteraf niet voor verassingen te staan als de rekening op de mat valt.

Kosten complete SOA-Test

De kosten van een complete soa-test bij de huisarts kunnen variëren van 150-400 euro. Dit hangt af van de samenwerking van de huisarts en het laboratorium. Het ene lab vraagt hogere prijzen voor een HIV test dan bijvoorbeeld een ander lab. Uitslag is er vaak binnen 1 week. Tot slot is het bij de huisarts, niet anoniem, een aantekening wordt altijd in je medisch dossier gemaakt en ook je zorgverzekeraar wordt zo op de hoogte gesteld.

Voor behandeling via de huisarts, ben je soms ook nog een week kwijt, zeker bij een positieve Gonorroe test. Omdat de behandeling via een injectie gaat, moet je daarvoor weer een nieuwe afspraak maken bij de huisarts, nadat je zelf de medicijnen hebt opgehaald bij de apotheek. Veel gedoe dus…

Hoeveel geld kost een soa test bij de GGD?

Bij de GGD is een soa test kosteloos, maar helaas komt niet iedereen in aanmerking om hier een afspraak te maken. Je moet in een zogenaamde ‘risicogroep’ vallen. De risicogroepen voor de GGD zijn als volgt: Mannen die seks hebben met mannen (MSM)

  • Sekswerkers
  • Jongeren onderde 25 jaar
  • Mensen die uit een land komen waar soa’svaker voorkomen en hun sekspartner
  • Mensen met veel verschillende sekspartners

Omdat GGD’ en het op dit moment enorm druk hebben, is een groot nadeel dat je hier vaak pas na enkele weken terecht kunt. Ook is het per regio verschillend welke precieze regels over de risicogroepen gelden. Sommige regio’s hebben het zo druk dat zij voor zichzelf andere regels hebben aangesteld. Bijvoorbeeld gratis testen tot 22 jaar i.p.v. 25 jaar. Check dit dus even voor de GGD bij jou in de buurt. Wanneer je een test bij de GGD hebt gedaan, kun je de uitslag meestal binnen een week verwachten.

Hoeveel kost een soa test bij een privékliniek zoals Onedayclinic?

Een SOA test bij Onedayclinic naar de meest voorkomende SOA (Chlamydia + Gonorroe) kost 110 euro. Een complete SOA test kost 160 euro (Chlamydia + Gonorroe + bloedtest naar HIV, Syfilis, HepB&C).

Chlamydia en gonorroe kan ook op verschillende lichaamslocaties voorkomen bijvoorbeeld de keel of anus. Om deze te testen komen extra kosten bij van 35 euro. De soa sneltest waarbij de uitslagen er in 90 minuten is kost 225 euro.

Onze volledige prijslijst vind je hier.

Alle verschillen op een rij, welke keuze maak jij?

kosten soa test

Afspraak maken

Ongerustheid voor een SOA kan in je hoofd een steeds groter probleem worden. Blijf er niet mee rondlopen, maar doe een SOA-test!
Laat je testen

SOA-testwijzer

Welke SOA-test heb ik nodig? Maak de testwijzer van Soa Aids Nederland en krijg advies welke SOA-testen jij het beste kan doen.
Naar de Testwijzer

085-0703483

Bel direct voor het maken van een afspraak. Advies door een ervaren arts en volledig anoniem. Vandaag getest, morgen de uitslag*.
Bel 085-0703483
js_loader