Genitale wratten test

Over genitale wratten

Genitale wratten zijn wratjes die in het gebied rond de geslachtsdelen en /of de anus zitten. Ze zijn goedaardig, maar wel vervelend en ontsierend.

Genitale wratten kunnen verschillende verschijningsvormen hebben. Ze kunnen plat zijn, of juist op een klein bloemkooltje lijken. Ze kunnen heel klein zijn, of een beetje groter. Je kunt er ééntje hebben maar ook meerdere groepjes. En ze kunnen verschillen van kleur: vaak zijn ze huidkleurig, maar ze kunnen ook wat donkerder of grijsachtig zijn. Vaststellen of je genitale wratten hebt gebeurt door het beoordelen van de plekjes. Er bestaat geen (bloed)test voor genitale wratten.

Symptomen genitale wratten

Bezoek ons voor het beoordelen van de genitale wratten als je last krijgt van de symptomen of als je denkt dat er kans op besmetting is geweest.

Vrouwen kunnen de wratten rondom en in de vagina krijgen, maar ook rond de anus. Dit kan ook zonder anale seks gehad te hebben. Bovendien kunnen vrouwen onzichtbare wratten in de vagina en op de baarmoedermond krijgen. Vrouwen kunnen ook last krijgen van jeuk, pijn en een branderig gevoel.

Mannen kunnen wratten op en rond de penis krijgen, maar ook wratten rondom anus krijgen. Dit is trouwens niet alleen het geval bij mannen die seks hebben met mannen, ook zonder anale seks kun je wratten rondom de anus krijgen. Ook mannen kunnen jeuk, pijn en een branderig gevoel hebben.

Ben je gewaarschuwd door een (voormalig) bedpartner voor een mogelijke besmetting? Heb je klachten? Of onveilige seks gehad? Bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en/of Eindhoven of een van onze soa test punt locaties kun je terecht voor een beoordeling van genitale wratten. Voor meer informatie kun je contact opnemen via 085 070 3483.

Goed om te weten

Genitale wratten worden door een ander HPV virus veroorzaakt, dan het HPV virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Wel is het verstandig om je op andere SOA’s te laten testen als je genitale wratten hebt opgelopen. Verder is het voor vrouwen verstandig om mee te doen met het reguliere bevolkingsonderzoek vanaf 30 jaar.

Maak een afspraak bij een van onze klinieken voor een genitale wratten test. Heb je vragen over soa’s zoals herpes genitalis, chlamydia of gonorroe? Neem dan gerust contact op met OneDayClinic voor persoonlijk advies. Lees ook onze veelgestelde vragen voor meer informatie over genitale wratten.

Hoe kom je aan genitale wratten?

Genitale wratten zijn een seksueel overdraagbare aandoening en komen heel veel voor. Ze worden door een HPV virus of humaan papillomavirus veroorzaakt en helaas zijn ze erg besmettelijk. Meestal worden ze overgedragen door seksueel contact, maar zelfs door het delen van handdoeken en washandjes kun je ze oplopen, omdat ze zeer besmettelijk zijn. Niet iedereen die besmet wordt, krijgt ook (meteen) wratjes. Je kan een ‘stille drager’ zijn door een van je voormalige seksuele partners en het virus bij je hebben zonder het te weten.

Door het gebruik van een condoom kun je de kans op het krijgen van genitale wratten verkleinen, maar je kunt het niet uitsluiten. De wratjes kunnen zich ook op het gebied dat buiten het condoom valt bevinden.

Hoe kom je van genitale wratten af?

Genitale wratten verdwijnen vaak vanzelf weer. Dat kan wel een hele poos (soms jaren) duren. Wil je daar niet op wachten? Dan zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden. Bij de OneDayClinic kun je een aanstipvloeistof verkrijgen waarmee je de wratjes kunt bevriezen. Zijn ze te groot, dan kan het soms verstandiger zijn ze operatief te laten verwijderen. Daarvoor moet je een afspraak maken bij je huisarts voor een verwijzing naar de dermatoloog (huidarts).

Helaas is het niet zo dat je er na behandeling ook blijvend van af bent. Je houdt het virus bij je, en het kan opnieuw opspelen. Eens geïnfecteerde personen kunnen dus ook na een tijdje opnieuw last krijgen van genitale wratten.

BACK