Trichomonas test

Over Trichomonas

Trichomonas vaginalis is een parasiet (infectie) die klachten kan ontwikkelen bij 20% tot 50% van de vrouwen die een besmetting hebben opgelopen. Het is dus erg belangrijk dat je een trichomonas test doet, wanneer je het gevoel hebt geïnfecteerd te zijn. Een trichomonas infectie kan nare gevolgen hebben. Ben je gewaarschuwd door een (voormalig) bedpartner voor een mogelijke besmetting, heb je klachten of onveilig seks gehad? Dan kan je bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven terecht voor een anonieme trichomonas-test. Voor meer informatie kan je contact met ons opnemen via 085 070 3483.

Klachten en symptomen

De tijd die ligt tussen het moment van besmetting en het uitbreken van trichomonas varieert van vier dagen tot drie weken. Een ruime meerderheid van de vrouwen met trichomonas ervaart geen klachten. Vrouwen krijgen vaker trichomonas dan mannen. Bij mannen geldt dat er over het algemeen weinig tot geen klachten waarneembaar zijn. Je kan een trichomonas herkennen als je last hebt van de volgende kenmerken:

Klachten bij vrouwen

 • Niet-fris ruikende vaginale afscheiding
 • Geel/groene licht schuimende vaginale afscheiding
 • Pijn bij het plassen of vrijen
 • Jeuk bij het plassen of vrijen
 • Branderigheid bij het plassen of vrijen
 • Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen

Klachten bij mannen

 • Ontsteking in de plasbuis
 • Afscheiding uit de plasbuis
 • Geïrriteerde penis of plasbuis

Anoniem testen op Trichomonas

Trichomonas herkennen is moeilijk. Daarom is het erg belangrijk om een trichomonas test te doen zodat een eventuele trichomonas infectie ontdekt kan worden. Dit is namelijk de enige manier om trichomonas te kunnen opsporen. Bij mannen wordt er gebruik gemaakt van een urinetest en bij vrouwen wordt dit gedaan met behulp van een selfswab; dat is een uitstrijkje uit de vagina. Deze laten we in het laboratorium testen.

Uitslag binnen 2 werkdagen

Wanneer je een trichomonas-test hebt gedaan bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Eindhoven krijg je binnen 2 werkdagen de uitslag van de trichomonas test. De uitslag kun je opvragen via ons testuitslagen portaal. Klik hier om direct je testuitslag te bekijken. Wanneer blijkt dat je trichomonas hebt, kan je bij OneDayClinic terecht voor de behandeling en medicatie.

Als je negatief test (en dus geen seksueel overdraagbare aandoening hebt) is het verstandig veilig te vrijen met je seksuele partner(s). Zo kan je voorkomen dat je alsnog trichomonas of een andere soa oploopt, zoals herpes genitalis, chlamydia, gonorroe en trichomonas. Bekijk hiervoor ook de risicofactoren voor het ontstaan van trichomonas.

Behandeling van Trichomonas

Is de uitslag van de trichomonas test positief, dan betekent dit dat je het trichomonas draagt. De infectie is goed te behandelen met een antibioticakuur. Deze kuur is te verkrijgen bij OneDayClinic. Wanneer je deze kuur goed en volledig doorlopen hebt, zal de parasiet verdwenen zijn. Je kan dan alsnog opnieuw geïnfecteerd raken. Deze kuur maakt je dus niet resistent tegen de bacterie.

Heb je een vaste partner? Dan doe je er goed aan om tijdens het gebruik van de kuur en een week na de kuur veilig te vrijen. Heb je geen vaste partner? Dan raden we aan altijd veilig te vrijen met condoom. Dit kan het oplopen van andere soa’s voorkomen. Waarschuw bovendien alle (ex-)partners waar je het afgelopen half jaar seksueel contact mee hebt gehad.

Mogelijke gevolgen van onbehandelde Trichomonas

Maak altijd, ook wanneer u twijfelt, op tijd een afspraak om u te laten testen. Onbehandelde trichomonas kan namelijk ernstige gevolgen hebben.

Gevolgen bij vrouwen *

Bij vrouwen, voornamelijk zwangere vrouwen, is trichomonas een zeer schadelijke infectie. Een infectie kan namelijk leiden tot:

 • Vroeggeboorte
 • Te licht geboortegewicht (in vergelijking met de zwangerschapsduur)

Gevolgen bij mannen

Ook bij mannen kan deze infectie opspelen. Daarbij komt het bij mannen alleen minder vaak tot uiting (zelden). Het kan bij mannen leiden tot:

 • Een penisontsteking
 • Balontsteking
 • Onvruchtbaarheid

* Mogelijke gevolgen bij zwangerschap

Wanneer je een trichomonas infectie hebt opgelopen en je bent zwanger, kan dit ernstige gevolgen hebben. Een infectie kan de zwangerschap namelijk vroegtijdig afbreken, waardoor de baby dus vroeger of te vroeg geboren wordt. Het kan ook dysmaturiteit veroorzaken. Dat is een te laag geboortegewicht ten opzichte van de zwangerschapsduur.

De besmetting met trichomonas komt vaker en sneller voor bij vrouwen dan bij mannen. Het overdragen gebeurt daardoor sneller van man naar vrouw, dan van vrouw naar man.

Vermoed je dat je een soa hebt opgelopen? Neem voor meer informatie gerust anoniem en vrijblijvend contact op de met OneDayClinic, via contact@onedayclinic.nl of door te bellen naar +31 (0)85 070 3483. En doe een anonieme trichomonas test!

Risicofactoren

Omdat trichomonas niet altijd (direct) klachten geeft is het erg belangrijk jezelf te laten testen. Wanneer een trichomonas infectie onbehandeld blijft, kan dit ernstige gevolgen hebben. Als je geen klachten hebt, maar je bent wel besmet, bestaat nog steeds de kans dat je anderen besmet. Omdat een trichomonas-test de enige manier is om erachter te komen of je deze infectie hebt opgelopen, raden wij aan je te laten testen wanneer je:

 • Onveilig hebt gevreeën;
 • Het condoom gescheurd is;
 • Een nieuwe relatie hebt en zonder condoom wilt vrijen;
 • Gewaarschuwd bent door een (ex-)partner;
 • Zwanger bent en je een trichomonas-infectie vermoedt;
 • Klachten hebt (zie klachten en symptomen van trichomonas).
BACK