Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Gonorroe test

Bang voor Gonorroe? Vandaag getest, morgen de uitslag, in Amsterdam zelfs in 2 uur*

Anoniem testen en behandelen
Geen wachttijd
Gecertificeerd lab&artsen/verpleegkundige

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door een bacterie (Neisseria gonorrhoeae) die erg besmettelijk is. Je kunt gonorroe vooral krijgen door onveilige seks. De bacterie kan zich huisvesten in de slijmvliezen van de vagina, plasbuis, eikel, anus en keel. Overdracht vindt meestal plaats als twee slijmvliezen met elkaar in contact komen, zoals de penis met de vagina of met de anus. Toch kun je ook besmet raken via handen, seksspeeltjes en door orale seks.

Voor extra informatie ga naar: http://www.soaaids.nl  en of http://www.thuisarts.nl

Gonorroe symptomen

Wanneer je gonorroe hebt, hoef je niet altijd klachten te ontwikkelen. Vrouwen hebben minder vaak klachten dan mannen. Van de mannen heeft namelijk 90% daar last van, terwijl dit bij vrouwen slechts 40-70% is. Daarnaast krijg je meestal alleen klachten bij infecties aan de vagina of penis. Wanneer gonorroe bijvoorbeeld in de keel of de anus zit, ervaart maar 15% van de mensen klachten.

Symptomen gonorroe man

Mannen ontwikkelen over het algemeen wel klachten bij een gonorroe-infectie (90% van de gevallen). Dit zijn dan vaak klachten van de plasbuis, zoals branderig gevoel in plasbuis, pijn bij het plassen of pussige afscheiding uit de penis (druiper).

Symptomen gonorroe vrouw

Vrouwen kunnen klachten ontwikkelen van de vagina of plasbuis. Zo kun je last hebben van pijn of een branderig gevoel bij het plassen, toegenomen of abnormale vaginale afscheiding, bloedverlies tussentijds of tijdens/na de seks en pijn in de onderbuik.

 

Wanneer testen op gonorroe?

Het is belangrijk om je na onbeschermde seks altijd te laten testen op gonorroe. Ook als je geen klachten hebt, is het belangrijk om je te laten testen, omdat niet iedereen klachten ontwikkelt. Vanaf 10 dagen nadat je seks hebt gehad kun je betrouwbaar een gonorroe-test doen.

Gevolgen van gonorroe

Als je te lang door blijft lopen met gonorroe, kan dit ernstige gevolgen hebben. Omdat veel mensen geen klachten hebben wanneer ze geïnfecteerd zijn, is het belangrijk om je regelmatig te laten testen, want anders kan het zomaar zijn dat je er maanden of zelfs jaren mee rond loopt. Dan kun je, zonder dat je dat weet, anderen besmetten. Ook voor je eigen gezondheid is dat belangrijk:

Gevolgen gonorroe man

Naast ontstekingen van de plasbuis, endeldarm en keel, kan gonorroe ook (ernstige) infecties van de prostaat, bijballen en ballen veroorzaken. Dit kan gebeuren wanneer het niet op tijd wordt behandeld. Een infectie aan de prostaat, bijballen of ballen is in alle gevallen erg pijnlijk. Daarnaast kan een ontsteking van de (bij-)ballen leiden tot verminderde zaadkwaliteit en soms zelfs blijvend tot verminderde vruchtbaarheid/onvruchtbaarheid.

Gevolgen gonorroe vrouw

Gonorroe veroorzaakt bij vrouwen ontstekingen van de plasbuis, baarmoederhals, eileiders, endeldarm en keel. Een gonorroe infectie aan de eileiders ontstaat doordat de infectie vanuit de vagina opstijgt naar de baarmoeder en verder naar de eileiders en buikholte. Van een eileiderontsteking of lage onderbuiksontsteking (PID) kan je erg ziek worden, met hevige pijn in de onderbuik en koorts. Daarnaast kan zo’n ontsteking er ook voor zorgen dat er littekenweefsel ontstaat in de eileiders waardoor de deze minder doorgankelijk worden. Dit leidt tot verminderde vruchtbaarheid en soms zelfs tot onvruchtbaarheid.

In zeldzame gevallen leidt gonorroe tot ernstige infecties zoals ontstekingen van gewrichten, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Dit kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen.

Hoe werkt een gonorroe test?

Gonorroe kunnen we testen op verschillende locaties.
Genitaal doen we dat bij mannen altijd uit de urine. Het is daarom belangrijk om 2 uur voorafgaand aan de test de urine op te houden. Bij vrouwen testen we vaginaal, hiervoor neem je een (zelf)swab af van de vagina. De sneltest in Amsterdam wordt ook bij vrouwen uit urine gedaan.
Daarnaast kunnen we gonorroe testen in de keel en de anus, deze nemen we ook af door middel van (zelf)swabs.
Bij de OneDayClinic wordt de gonorroe test altijd gecombineerd met de chlamydia test, omdat dit beide veel voorkomende SOA’s zijn die regelmatig gecombineerd voorkomen.

Gonorroe sneltest in Amsterdam

Op onze locatie OneDayClinic Amsterdam hebben we ook sneltesten. Hierbij krijg je binnen twee uur de uitslag doorgebeld. De sneltesten worden gedaan door een apparaat van Cepheid dat binnen 2 uur kan analyseren of je een SOA hebt. Door middel van de PCR-techniek (polymerase chain reaction) wordt genetisch materiaal van verschillende ziekteverwekkers gedetecteerd (DNA of RNA). Voor het detecteren van de gonorroe-bacterie in urine is hij 94,4-100% betrouwbaar.
Ook deze test kun je doen vanaf 10 dagen na de seks. Bij klachten is er een kans dat de bacteriën eerder al te vinden zijn. Vaak kun je dan dezelfde dag nog terecht voor behandeling.
De sneltest op gonorroe wordt altijd gedaan in combinatie met een sneltest op chlamydia. Zowel bij mannen als vrouwen wordt dit getest in de urine.
Let op: voor zowel mannen als vrouwen geldt dat je 2 uur van tevoren niet mag hebben geplast!
Omdat de gonorroe/chlamydia sneltest op urine wordt gedaan, kan deze dus niet worden uitgevoerd voor de locaties keel en anus.

Uitslag van de gonorroe test

De uitslag van je test is in te zien via ons portaal op de website. Je kan inloggen met de 8-cijferige code die je van de arts krijgt en de door jou opgegeven geboortedatum. Iedere avond na 20:00 verschijnen de resultaten in ons portaal. De resultaten blijven hier twee weken beschikbaar.
De uitslag van de sneltest wordt altijd binnen 2 uur telefonisch aan je doorgegeven door de arts.

Anonieme gonorroe test bij OneDayClinic

Een anonieme gonorroe test kun je in een van onze klinieken of bij een van de testpunten doen. De test is anoniem doordat je zelf een naam en geboortedatum mag verzinnen. Je krijgt ook een code deze heb je nodig om je uitslagen mee terug te vinden op de website. Let op: indien je een geboortedatum verzint, onthoud deze dan goed. Je hebt de geboortedatum namelijk nodig om toegang te krijgen tot de uitslag. In de kliniek heb je een consult met een arts waarna je zelf de swab(s) mag afnemen. Bij een testpunt vindt er geen consult plaats.
Doe de Testwijzer om te zien welke test voor jou geschikt is.

Prijzen gonorroe test

De gonorroe test kun je (gecombineerd met de chlamydia test) al vanaf 100 euro doen bij OneDayClinic. Per extra locatie waar je test (bijv. de keel of anus) komt er 35 euro bij. De sneltest op gonorroe en chlamydia in Amsterdam kost 200 euro.

Afspraak maken

Een afspraak maken is eenvoudig. Vaak kun je al dezelfde dag terecht. Maak tot een uur van te voren een afspraak bij een van onze soa klinieken of testpunten voor een gonorroe test.

 

 

Gonorroe test

Gonorroe behandeling

Gonorroe wordt altijd behandeld met antibiotica. De eerste keus behandeling is een éénmalige injectie met ceftriaxon. Deze injectie wordt in de bilspier gezet.
Bij OneDayClinic krijg je gelijk de injectie toegediend, zodat je direct bent behandeld.
Ook doen we bij OneDayClinic (blind) aan partnerbehandeling. Dit betekent dat je vaste partner mee behandeld kan worden wanneer jij positief bent getest. Je partner moet dan wel meekomen naar het spreekuur!
Na de behandeling is het belangrijk dat je 7 dagen geen seks hebt en ook niet aan masturberen doet; hierna is het weer veilig om te vrijen.
Wanneer je bent behandeld voor een gonorroe infectie in je keel, is het altijd belangrijk om een zogeheten test-of-cure te doen. Hierbij kijk je of de infectie echt weg is door opnieuw een keelswab af te nemen. Dit kun je doen vanaf 4 tot 6 weken na behandeling.
Ben je behandeld voor gonorroe in de vagina, plasbuis of anus? Dan hoef je na behandeling niet opnieuw te testen om te kijken of de gonorroe weg is. Wil je toch een controle? Dan kan dit vanaf 4 tot 6 weken na behandeling. Bij aanhoudende klachten is dit altijd een goed idee. Overweeg dan ook om andere ziekteverwekkers, zoals mycoplasma en trichomonas uit te sluiten!

Vergeet niet je seksuele partners tot 6 maanden geleden te waarschuwing om verdere soa verspreiding te voorkomen. Dit kan anoniem via www.partnerwaarschuwing.nl, tijdens het consult legt de arts/verpleegkundige dit uit.

Gelukkig is deze soa goed te behandelen, dus geen zorgen. Probeer wel te voorkomen dat je hem nog eens oploopt en gebruik een condoom of laat je nieuwe partner eerst een soa test doen!

Better safe than sorry!

 

Literatuurbronnen

https://www.rivm.nl/gonorroe www.soaaids.nl www.thuisarts.nl

Afspraak maken

Ongerustheid voor een SOA kan in je hoofd een steeds groter probleem worden. Blijf er niet mee rondlopen, maar doe een SOA test!
Laat je testen

SOA testwijzer

Welke SOA test heb ik nodig? Na het beantwoorden van de vragen krijg je een advies over welke SOA testen je het beste kan doen.
Naar de Testwijzer

085-0703483

Bel direct voor het maken van een afspraak. Advies door een ervaren arts en volledig anoniem. Vandaag getest, morgen de uitslag*.
Bel 085-0703483

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen