Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

PReP

Anoniem testen en behandelen
Geen wachttijd
Gecertificeerd lab en artsen

HIV staat voor humaan immunodeficiëntievirus en tast het afweersysteem aan. Deze soa kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben en uiteindelijk kan HIV AIDS veroorzaken. Bij aidspatiënten hebben ziektebestrijders geen kans om ziektes te bestrijden. Een HIV-infectie verdwijnt niet uit het lichaam, maar is wel goed te behandelen. Er ontstaat een risico op een HIV-infectie door seks zonder condoom of bloedcontact. Ook kan de ziekte overdragen worden van moeder op kind tijdens een zwangerschap. Het virus kan ernstige gevolgen hebben, maar is goed te behandelen indien u tijdig handelt. Hier lees je hoe met PrEP voorkomen kan worden dat je HIV besmet raakt.

 

Wat is PrEP?

Pre-expositie profylaxe (PrEP) is een pil waarmee je kan voorkomen dat je HIV oploopt. Één tablet bevat twee HIV-remmers: Tenofovir/Emtricitabine en voorkomt dat je HIV oploopt tijdens onveilig seks.

 

Wat is de werking van PrEP?

Uit onderzoek is gebleken dat PrEP >90% effectief is in het beschermen tegen HIV, Prep biedt dus geen 100% bescherming. Het is heel belangrijk om de medicatie op tijd en zorgvuldig te blijven slikken om goed beschermd te blijven. PrEP beschermt niet tegen andere soa’s.

Hoe gebruik je PrEP?

PreP kan op twee manieren gebruikt worden: continue of rondom het seksuele contact. Bij continue gebruik van PrEP ben je altijd beschermt tegen HIV, ook bij niet geplande seksuele contacten. Je kunt met de artsen van OneDayClinic bespreken wat voor jou het beste werkt.

Anoniem laten testen

Hoe kan ik met PReP starten?

Maak een afspraak bij OneDayClinic voor een consult. Tijdens het consult wordt besproken hoe groot jouw risico is om HIV te krijgen. Daarna volgt een uitgebreide SOA test en nierfunctie controle. Om te starten met PrEP is het belangrijk om te weten of je geen hiv hebt en dat je nieren goed werken. Na 1 maand kom je terug voor controle met opnieuw een HIV test en nierfunctie controle. Als je besluit door te gaan met PrEP moet je vervolgens elke 3 maanden een volledige SOA test en nierfunctie controle laten doen.

Wat is het verschil tussen PrEP en HIV-behandeling?

PrEP bevat twee medicijnen die voorkomen dat HIV in het lichaam nestelt. Bij een HIV-behandeling zijn dit drie medicijnen. De medicatie van PrEP behandelt een langer bestaande HIV infectie dus niet goed genoeg en dit kan er voor zorgen dat er resistentie ontstaat. Het is daarom belangrijk om op HIV te testen voor dat je start met PrEP.

Wat zijn PrEP bijwerkingen ?

PReP kan lichte bijwerkingen geven, zoals hoofdpijn, misselijkheid of maagproblemen. Vaak gaan deze bijwerkingen binnen een paar weken weer over. Een van de ernstige bijwerkingen zijn nierfunctie problemen (1 op de 200). Daarom is het belangrijk om elke 3 maanden de nierfunctie te testen. Een verslechtering in nierfunctie kan een reden zijn om te stoppen met PrEP. Tevens kan de medicatie een vermindering in botdichtheid geven (1 op 200). Als je ernstige bijwerkingen hebt kan dit een reden zijn om te stoppen met PrEP.

Prep test

Wat zijn de kosten?

De kosten van de PrEP medicatie zijn 29 euro/maand, dit wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Een volledige soa test + nierfunctie = 220 euro, deze moet elke 3 maanden herhaald worden. De HIV-test en nierfunctie controle 1 maand na start PrEP is 80 euro.

Bron: richtlijn PrEP nederland; www.soaaids.nl; mantotman.nl

Afspraak maken

Ongerustheid voor een SOA kan in je hoofd een steeds groter probleem worden. Blijf er niet mee rondlopen, maar doe een SOA test!
Laat je testen

SOA testwijzer

Welke SOA test heb ik nodig? Na het beantwoorden van de vragen krijg je een advies over welke SOA testen je het beste kan doen.
Naar de Testwijzer

085-0703483

Bel direct voor het maken van een afspraak. Advies door een ervaren arts en volledig anoniem. Vandaag getest, morgen de uitslag*.
Bel 085-0703483

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen