T: 085 070 3483 |  

Hoe gebruik je PrEP?

PreP kan op twee manieren gebruikt worden: continue of rondom het seksuele contact. Bij continue gebruik van PrEP ben je altijd beschermt tegen HIV, ook bij niet geplande seksuele contacten. Je kunt met de artsen van OneDayClinic bespreken wat voor jou het beste werkt.

 

Wat is het verschil tussen PrEP en HIV-behandeling?

PrEP bevat twee medicijnen die voorkomen dat HIV in het lichaam nestelt. Bij een HIV-behandeling zijn dit drie medicijnen. De medicatie van PrEP behandelt een langer bestaande HIV infectie dus niet goed genoeg en dit kan er voor zorgen dat er resistentie ontstaat. Het is daarom belangrijk om op HIV te testen voor dat je start met PrEP.

Wat zijn de bijwerkingen van PrEP ?

De medicatie kan lichte bijwerkingen geven, zoals hoofdpijn, misselijkheid of maagproblemen. Vaak gaan deze bijwerkingen binnen een paar weken weer over. Een van de ernstige bijwerkingen zijn nierfunctie problemen (1 op de 200). Daarom is het belangrijk om elke 3 maanden de nierfunctie te testen. Een verslechtering in nierfunctie kan een reden zijn om te stoppen met PrEP. Tevens kan de medicatie een vermindering in botdichtheid geven (1 op 200). Als je ernstige bijwerkingen hebt kan dit een reden zijn om te stoppen met PrEP.

Hoe kan ik met PrEP starten?

Maak een afspraak bij OneDayClinic voor een consult. Tijdens het consult wordt besproken hoe groot jouw risico is om HIV te krijgen. Daarna volgt een uitgebreide SOA test en nierfunctie controle. Om te starten met PrEP is het belangrijk om te weten of je geen hiv hebt en dat je nieren goed werken. Na 1 maand kom je terug voor controle met opnieuw een HIV test en nierfunctie controle. Als je besluit door te gaan met PrEP moet je vervolgens elke 3 maanden een volledige SOA test en nierfunctie controle laten doen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van de PrEP medicatie zijn 29 euro/maand, dit wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Een volledige soa test + nierfunctie = 220 euro, deze moet elke 3 maanden herhaald worden. De HIV-test en nierfunctie controle 1 maand na start PrEP is 80 euro.

Bron: richtlijn PrEP nederland; www.soaaids.nl; mantotman.nl

Alle soa’s en soa testen

In Nederland vinden er naar schatting ruim 100.000 nieuwe soa-infecties per jaar plaats. Er zijn verschillende soa’s en iedere soa kan andere klachten veroorzaken. Wil je meer weten over de klachten of behandelmogelijkheden van een specifieke soa? Kijk hier verder.

Chlamydia test

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland.

Gonorroe test

Gonorroe wordt veroorzaakt door een besmettelijke bacterie.

Syfilis test

Syfilis is een besmettelijke soa en wordt ook wel lues genoemd.

Hepatitis B test

Hepatitis B is een leverontsteking die door een virus wordt veroorzaakt.

Hiv test

Hiv is het virus dat het afweersysteem afbreekt en aids kan veroorzaken.

Herpes test

Herpes is een virus dat zich rondom de huid en slijmvliezen van geslachtsdelen, anus of mond bevinden.

Genitale wratten test

Genitale wratten zijn wratjes die in het gebied rond de geslachtsdelen en /of de anus zitten.

Mycoplasma test

Voorheen werd mycoplasma bestempeld als een bacteriële infectie, maar tegenwoordig valt het ook onder de noemer ‘soa’.

Trichomonas vaginalis test

Trichomonas vaginalis is een parasiet (infectie) die klachten kan ontwikkelen.

BACK