Anoniem testen    Gecertificeerd lab en artsen     Geen wachttijden = snel getest

HPV test

Bang voor HPV? Vandaag getest, morgen de uitslag, in Amsterdam zelfs in 2 uur*

Anoniem testen en behandelen
Geen wachttijd
Gecertificeerd lab en artsen

HPV staat voor humaan papillomavirus. Bij langdurige besmetting met HPV kan baarmoederhalskanker ontstaan. Bijna alle vrouwen krijgen een keer HPV, maar meestal ruimt het lichaam het virus zelf weer op. Er bestaan circa 100 typen humaan papilloma virussen en van die 100 typen kunnen er meer dan 12 baarmoederhalskanker geven. Dit is echter een zeldzaamheid: minder dan 1% van de vrouwen met HPV krijgen baarmoederhalskanker. Een infectie met zo’n type HPV geeft geen klachten. Vanwege de mogelijk gevolgen, is het belangrijk dat je je laat testen op HPV. Bij OneDayClinic is het mogelijk om op 14 hoog risico HPV typen te testen die geassocieerd zijn met het ontstaan van baarmoederhalskanker.

Waarom Onedayclinic?

  • Enige in Nederland waarbij de uitslag in 2 uur (alleen in Amsterdam)
  • Anonieme soa testen en behandeling ook mogelijk
  • Cash betaling mogelijk
  • BIG geregistreerde artsen
  • Open avond en in het weekend

Hoe test je op HPV?

Je kan je laten testen op HPV door een zogenoemd “uitstrijkje”. Dit betekent dat er van je baarmoedermond met een kwastje wat baarmoederslijmvlies wordt afgestreken. Dit wordt gedaan door een arts. Van dit materiaal is te bepalen of je wel of geen HPV hebt.

Hpv test

Anoniem testen op HPV

HPV wordt vastgesteld aan de hand van een uitstrijkje. Bij het maken van een afspraak hoef je alleen een voornaam op te geven, verder blijf je anoniem. Bij de test zal een uitstrijkje worden afgenomen door de arts. Dit wordt onderzocht op onder andere HPV. Bij OneDayClinic ontvang je binnen 48 uur de uitslag van jouw test en deze kan opgevraagd worden via ons testuitslagen portaal. Klik hier om direct je testuitslag te bekijken. Wil je meer informatie over HPV of andere geslachtsziekten? Neem gerust contact op met onze kliniek in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Eindhoven door te bellen naar 085 070 3483 of maak direct online een afspraak.

Krijg je van HPV altijd baarmoederhalskanker?

Nee, bijna nooit, minder dan 1% krijgt uiteindelijk baarmoederhalskanker. Ruim 80 procent van alle vrouwen (en mannen) heeft ooit in hun leven een HPV-besmetting met een kankerverwekkend type doorgemaakt. Meestal wordt het virus binnen een paar jaar vanzelf opgeruimd door het lichaam.

Wat moet je doen als je HPV hebt?

Als je uitstrijkje een infectie met HPV laat zien, wordt je uitstrijkje voor verder onderzoek bekeken, om te zien of er cellen zijn die afwijken van normaal. Afwijkende cellen betekent niet meteen kankercellen. Vaak ruimt je lichaam deze cellen ook nog zelf op.

Als je geen afwijkende cellen hebt, wordt geadviseerd om na 6 maanden een controle-uitstrijkje laten doen. Dit is om te kijken of de cellen er nog steeds normaal uitzien. HPV verdwijnt vaak vanzelf weer. Dat kan wel een hele poos (soms jaren) duren.

Als je wel afwijkende cellen hebt, wordt je doorverwezen naar een gynaecoloog. De gynaecoloog bekijkt of de afwijking nog vanzelf kan herstellen of dat behandeling nodig is.

In een enkel geval is het uitstrijkje niet goed te beoordelen. Er zijn dan bijvoorbeeld geen baarmoederhalscellen te zien, er is een ontsteking of er zit te veel bloed in het uitstrijkje. Er is dan een nieuw uitstrijkje nodig.

Hoe snel heb ik de uitslag?

Bij OneDayClinic krijg je de uitslag van je HPV uitstrijkje binnen 1 uur. Als het nodig is om je uitstrijkje verder te onderzoeken, kan dit vaak dezelfde dag nog worden opgestuurd (PAP smear). De uitslag van de PAP smear volgt binnen 3-5 werkdagen.

Hoe krijg je HPV?

HPV komt heel veel voor en is erg besmettelijk. De overdracht vindt plaats door seksueel contact. Maar ook andere manieren van huid-op-huid contact kunnen het virus doorgeven. Bijvoorbeeld via de mond of handen, en ook van een natte handdoek kun je het oplopen.

Door het gebruik van een condoom kun je de kans op het krijgen van HPV verkleinen, maar je kunt het niet uitsluiten. Een groot deel van de infecties verloopt onopgemerkt. Je kan het virus dus bij je dragen, en doorgeven, zonder het te weten.

Waarom is het zo belangrijk te achterhalen of je besmet bent?

Het virus nestelt zich bij vrouwen op de baarmoedermond, en kan ervoor zorgen dat de cellen daar er anders uit gaan zien. Dit worden dan afwijkende cellen genoemd. Afwijkende cellen zijn meestal geen kankercellen. Het lichaam ruimt licht of matig afwijkende cellen vaak zelf op.

Soms ruimt het lichaam het virus of de afwijkende cellen niet op. Dan kan heel langzaam baarmoederhalskanker ontstaan, meestal pas ongeveer 15 jaar nadat een vrouw besmet raakte met HPV.

Goed om te weten over HPV

Het HPV virus wat in het uitstrijkje wordt getest, is een ander HPV virus dan het HPV virus dat genitale wratten kan veroorzaken. Als je denkt dat je genitale wratten hebt, kan je ook bij OneDayClinic terecht voor een afspraak en eventuele behandeling.

Afspraak maken

Ongerustheid voor een SOA kan in je hoofd een steeds groter probleem worden. Blijf er niet mee rondlopen, maar doe een SOA test!
Laat je testen

SOA testwijzer

Welke SOA test heb ik nodig? Na het beantwoorden van de vragen krijg je een advies over welke SOA testen je het beste kan doen.
Naar de Testwijzer

085-0703483

Bel direct voor het maken van een afspraak. Advies door een ervaren arts en volledig anoniem. Vandaag getest, morgen de uitslag*.
Bel 085-0703483

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen