Anoniem testen    Gecertificeerd lab en artsen     Geen wachttijden = snel getest

HIV-test voor visum of verzekering

In de meeste gevallen doe je een HIV-test om uit te sluiten dat je HIV hebt opgelopen tijdens onveilige seks. Maar er zijn ook andere redenen waarom je een HIV-test zou kunnen laten uitvoeren. Er kan namelijk bij het aanvragen van een visum of een verzekering ook om een HIV-test gevraagd worden. 

HIV-test nodig bij aanvragen visum

Sommige landen vragen voorafgaand aan het toewijzen van het visum om een recente uitslag van een HIV-test. In sommige landen in de wereld kan je namelijk toegang geweigerd worden als je een positieve HIV status hebt. Landen vragen dit voornamelijk vanwege de angst op verspreiding binnen het land en het taboe op HIV wat in veel landen nog heerst. Om te kunnen bewijzen dat je geen HIV hebt, moet je dus een HIV-test doen. Hoe een HIV-test in zijn werk gaat lees je hier. In de aanvraag van je visum staat vaak aan welke eisen deze test moet voldoen. Lees dit op voorhand dus goed door.

HIV-test nodig om verzekering af te sluiten

Het kan het ook zijn dat je voor verzekeringen een HIV-test moet laten doen. In Nederland mag om aanvullende tests worden gevraagd op het moment dat iemand een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat afsluiten. De verzekering mag niet zomaar om een HIV-test vragen, er zijn enkele regels waar elke verzekeraar zich aan moet houden.

Een verzekeraar mag om een aanvullende HIV-test vragen als:

  • Het verzekerde bedrag voor een levensverzekering hoger ligt dan drie ton (€300.000,-) of als er een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt afgesloten voor €50.000,- per jaar;
  • Je in het verleden een bloedtransfusie hebt gehad in het buitenland, waarvan de verzekering acht dat dit een onveilig land was;
  • Er in je gezondheidsrapport naar voren komt dat je drugs hebt gebruikt met behulp van naalden die niet steriel waren;
  • Je in de afgelopen vijf jaar bent behandeld voor een SOA.

Verzekeringen mogen dit vragen aan clienten om een goede risico inschatting te kunnen maken voor ze iemand verzekeren. Als je een verzekering in het buitenland wilt afsluiten bestaat de kans dat er andere regels geleden en je al eerder een HIV-test moet overhandigen.

HIV-test resultaten delen

Wanneer er wordt gevraagd om een HIV-test, moet je de testresultaten van de HIV-test kunnen overhandigen aan de desbetreffende organisatie. De GGD, die in Nederland gratis HIV-testen uitvoert bij risico-groepen, geven deze testresultaten niet mee voor overhandiging aan verzekeraars of voor een visum aanvraag. Verder is het belangrijk dat de testresultaten betrouwbaar zijn. Online worden er veel HIV-testen aangeboden in verschillende prijsklassen. Voor een verzekeringsmaatschappij en visum aanvraag is het van belang dat de testen in een gecertificeerd laboratorium zijn uitgevoerd.

Tarieven losse HIV-test bij SOA kliniek OneDayClinic

Bij de SOA klinieken van OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Den Haag  Eindhoven  Nijmegen of Rotterdam kun je een losse HIV-test laten doen voor 80 euro. Onze SOA testen gaan altijd naar een gecertificeerd laboratorium en zijn bewezen betrouwbaar, dat geldt dus ook voor de HIV-test. De volledige uitslag kun je tevens op papier meekrijgen zodat je deze kan overhandigen aan de desbetreffende organisatie.

Direct online een afspraak inplannen voor een losse HIV-test? Klik hier.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen