Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Testen op hiv: Hoe werkt dat?

Testen op hiv: Hoe werkt dat?

Bij OneDayClinic kan je je laten testen op alle soa’s. Zo testen we op chlamydia en gonorroe, maar ook op hiv. We krijgen regelmatig vragen over hoe een hiv test en een hivbesmetting werken. Dat leggen we graag uit.


Hoe werkt een hiv-besmetting in je lichaam?

Als je met hiv besmet wordt, merk je dat niet meteen. Wanneer het virus zich door je lichaam gaat verspreiden kan je wat griepachtige verschijnselen krijgen. Bij sommige mensen is dat al na een paar dagen, bij anderen pas na meerdere weken. Het afweersysteem van je lichaam gaat dan antistoffen aanmaken. De bedoeling van de antistoffen is dat zij het virus bestrijden. Helaas lukt het de antistoffen bij hiv niet om het virus ook te doden. Er komt wel een periode waarin je geen klachten hebt, maar je afweer gaat steeds verder omlaag en als er niets gedaan wordt krijg je uiteindelijk aids.


Hiv; van dodelijke ziekte aids naar chronische ziekte

Er zijn gelukkig aidsremmers. Die zijn inmiddels zo goed dat de diagnose hiv van het doodsvonnis dat het vroeger was, veranderd is in een chronische ziekte waar heel goed mee te leven is. Als je je medicatie maar gebruikt. Belangrijk dus om je te laten testen als je risico gelopen hebt, zodat je je kunt laten behandelen als het nodig is. 

Wat voor Hiv-testen zijn mogelijk?

Het aantonen van hiv gaat door middel van een bloedtest. Bij de eerste generatie hiv tests kon na ongeveer drie maanden na het contact aangetoond worden of iemand een besmetting had opgelopen. De antistoffen waar deze tests op werken verschijnen pas laat in het bloed. Bij het gebruik van deze tests kan het voorkomen dat iemand soms zelfs pas na zes maanden hivpositief blijkt te zijn. Natuurlijk willen mensen graag eerder zekerheid hebben. Vandaar dat de ontwikkeling van de Hiv-tests verder gaat.

De nieuwste generatie hiv tests

Inmiddels wordt er gewerkt met de vierde generatie hiv tests. Een combinatie test die reageert op het virus, op antistoffen die al snel in het lichaam aanwezig zijn en op antistoffen die later (na vier tot acht weken) ontstaan. In veel gevallen wordt deze test na vier weken na het contact gedaan.

Wat moet je doen als je risicovol seksueel contact hebt gehad met iemand die hivpositief is?

Als je risicovol contact gehad hebt met iemand waarvan je weet dat hij/zij hivpositief is en/of wanneer je verschijnselen hebt die wijzen op een hivinfectie moet je niet wachten tot die acht weken. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de GGD om te overleggen over het starten van medicatie.

Hiv-testen bij OneDayClinic

Bij OneDayClinic werken we met de nieuwe vierde generatie hiv tests. Om volledig op de testuitslag te kunnen vertrouwen moeten er zes tot acht weken zitten tussen het onveilige contact en de test zitten. Je kan je laten testen op hiv op onze locaties in Amsterdam, Den Bosch, Rotterdam en Utrecht. Bel 085-0703483 voor meer informatie of klik hier om direct online een afspraak in te plannen.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen