Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Wil je een spiraal? Doe eerst een SOA test!

Wil je een spiraal? Doe eerst een SOA test!
De spiraal wordt steeds populairder, zowel bij jonge als oudere vrouwen. In 2017 gebruikte één op de zes vrouwen tussen de 18 en 49 jaar deze vorm van anticonceptie. Maar wist je dat het gevaarlijk kan zijn om een spiraal te plaatsen als je een SOA hebt? Dit kan leiden tot een ontstoken eileiders, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en zelfs tot onvruchtbaarheid. Doe dus altijd een SOA test vóór je een spiraal laat plaatsen als je niet zeker weet dat je SOA vrij bent.

Beschermt een spiraal tegen SOA?

Er zijn verschillende soorten spiralen, maar uiteindelijk moeten ze allemaal voorkomen dat een vrouw zwanger wordt. Een spiraal is een T-vormig kunststof voorwerp van ongeveer twee tot vier centimeter groot. Naast het voorkomen van zwangerschappen, kan een hormoonspiraal ook geplaatst worden bij vrouwen die hevige menstruatie klachten hebben. Een van de grootste misverstanden rondom het spiraal is dat deze ook beschermd tegen SOA; dat is namelijk niet zo. 


Hoe werkt het plaatsen van een spiraal?

Wanneer je een spiraal wilt ga je naar de huisarts of gynaecoloog om deze te laten plaatsen. Vrouwen ervaren het plaatsen van een spiraal vaak als onprettig. Dit komt omdat de arts eerst met een eendenbek de baarmoedermond in beeld moet brengen en daarna met een speciaal hulpmiddel door de baarmoedermond heen moet gaan (dit geeft vaak krampen) om de spiraal uiteindelijk in de baarmoeder te plaatsen. Als een spiraal eenmaal geplaatst is heb je er vaak geen last meer van. Een spiraal beschermt je ongeveer vijf jaar tegen een zwangerschap.

Spiraal plaatsen kan gevaarlijk zijn als je een SOA hebt

Op het moment dat je een spiraal wilt laten plaatsen, is het belangrijk om zeker te weten dat je geen SOA hebt. De spiraal komt tijdens het plaatsen namelijk langs de vagina en baarmoedermond. Mocht je een SOA hebben, dan kunnen bacteriën of virussen uit de vagina meegenomen worden en zo in de baarmoeder terecht komen. Wanneer deze bacteriën of virussen in de baarmoeder zitten kunnen deze zich verder verspreiden. Dit kan zorgen voor een ontsteking van het baarmoederslijmvlies of van een of beiden ei-leiders. Vrouwen kunnen hier ernstig ziek van worden. Ze krijgen hevige buikpijn en koorts wat soms leidt tot een ziekenhuisopname. Dit ziektebeeld wordt een PID (Pelvic Inflamatory Disese) genoemd. Als gevolg van deze ontsteking kunnen eileider(s) beschadigen. Dat zorgt voor een grotere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of op onvruchtbaarheid.
Om dit te voorkomen is het erg belangrijk dat, als je risico gelopen hebt op een SOA door onveilige seks, je vóór het plaatsen van een spiraal altijd een SOA test laat doen.

Binnenkort een spiraal plaatsen en niet zeker of je SOA vrij bent?

Laat je binnenkort een spiraal plaatsen en wil je snel weten of je geen SOA hebt? Op onze locaties in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam kan je vaak dezelfde dag nog terecht voor een SOA test en heb je binnen twee werkdagen de uitslag. In Amsterdam is er zelfs de mogelijkheid om binnen twee uur een bewezen betrouwbare uitslag te ontvangen met onze innovatieve snelle SOA test.
Direct een afspraak maken voor jouw SOA test? Klik hier. Wil je graag meer informatie? Bel met ons voor gratis en vrijblijvend medisch advies, of stel je vraag aan een van onze SOA artsen via Facebook Messenger.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen