Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Zwanger en een soa: wat nu?

Als u een soa oploopt terwijl u zwanger bent, kunnen er tijdens de zwangerschap of de geboorte problemen optreden. Het gevaar voor de (ongeboren) baby verschilt per seksueel overdraagbare aandoening. Wij bespreken vier soa’s die grote risico’s met zich meebrengen voor zowel moeder als kind.

Chlamydia en zwangerschap

Eén van de meest voorkomende soa’s in Nederland is chlamydia. Wanneer de moeder van een ongeboren baby chlamydia heeft, is het belangrijk om zich zo snel mogelijk te laten behandelen. Op deze manier wordt de kans op een besmetting verkleind. Als de soa niet behandeld wordt, bestaat de kans dat er tijdens de zwangerschap vroegtijdige weeën ontstaan of dat de vliezen eerder breken. Daarnaast loopt het kind een groot risico op een ernstige oor- of longontsteking.

Gonorroe en zwangerschap

Net als chlamydia kan gonorroe tijdens de zwangerschap worden overgedragen van moeder op kind. De seksueel overdraagbare aandoening kan via de baarmoeder binnendringen en een eileiderontsteking veroorzaken bij de moeder. Als u de soa niet laat behandelen, verhoogt het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bovendien heeft de baby, net als bij chlamydia, kans op een ernstige oor- of longontsteking.

Soa tijdens zwangerschap

Syfilis en zwangerschap

In Nederland worden alle zwangere vrouwen getest op syfilis. Dit wordt gedaan omdat de soa kan leiden tot verschillende afwijkingen bij het kind. Wanneer de seksueel overdraagbare aandoening bij de zwangere vrouw wordt vastgesteld, wordt de zwangere vrouw zo snel mogelijk behandeld door middel van antibiotica om een infectie bij de (ongeboren) baby te voorkomen.

Hiv en zwangerschap

Net als syfilis worden alle zwangere vrouwen in Nederland getest op het hiv-virus, omdat een onbehandelde hivinfectie aids als gevolg heeft. Bij aids is het afweersysteem niet sterk genoeg om ziektes te kunnen bestrijden. Wanneer een zwangere vrouw het virus bij zich draagt en zich hier niet voor laat behandelen, bestaat er een kans van 25% dat het kind besmet wordt geboren. Als de vrouw besluit om zich wel te laten behandelen wordt deze kans verkleind naar 2%. Na de zwangerschap kan de besmetting op het kind worden overgebracht via de moedermelk.

Vermoedt u dat u een soa heeft? Laat u anoniem en betrouwbaar testen bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam. U ontvangt binnen twee werkdagen de uitslag. Indien nodig kunt u ook bij ons terecht voor een verdere behandeling met antibiotica.