Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Wordt een soa test vergoed?

We krijgen veel vragen over wanneer een soa test gratis is en wanneer niet. Hoe zit dat nu precies met vergoedingen voor een soa test vanuit je verzekering? En wanneer kom je in aanmerking om je kosteloos te laten testen op soa’s bij de GGD? Wij leggen het uit in deze blog.

 

Wanneer en voor wie is een soa test gratis?

De GGD (Gemeentelijke Gezondheids Dienst) is een instantie waar je terecht kunt voor een gratis soa-test. Niet iedereen kan zich echter gratis op een soa laten testen bij de GGD. Een soa test is gratis bij de GGD als:

 

  • Je jonger bent dan 25 jaar;
  • Een man seks heeft met mannen;
  • Je sekswerker bent;
  • Gewaarschuwd bent door een (voormalig) bedpartner die positief blijkt te zijn getest op een of meerdere soa’s;
  • Je uit een land komt waar veel soa’s voorkomen.

 

Zij er kosten aan soa test bij de huisarts

Er zitten kosten aan een soa test bij de huisarts, maar je kun daar wel altijd terecht. Het consult met je huisarts is gratis, dat valt namelijk onder de basisverzekering. Je krijgt hier dus geen aparte rekening voor. Anders wordt het als jullie besluiten een soa-test te gaan doen. Die test valt niet onder de basisverzekering. Wel wordt soms door de aanvullende verzekering een soa test vergoed. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je wel eerst je eigen risico op hebben gemaakt.

 

Eigen risico wordt aangesproken bij een soa test bij de huisarts

Voor 2018 is het minimale eigen risico op €385,- vastgesteld. Je kunt ook voor een hoger eigen risico kiezen. Je maandpremie gaat dan omlaag. Maar als je zorg of een soa-test nodig hebt moet je meer zelf betalen voordat de verzekering iets uitkeert.

 

Kosten soa test huisarts

Een soa-test door de huisarts wordt dus alleen vergoed door je verzekering als je je eigen risico hebt opgemaakt én je aanvullende verzekering een soa test dekt. In alle andere gevallen moet je voor een soa-test bij de huisarts betalen. De kosten van de soa-test kunnen per huisarts verschillen. Dit kan variëren van €40,- voor een enkele test tot €300,- voor een uitgebreider pakket. Informeer hiernaar bij je eigen huisarts voor je je laat testen.

 

Hoeveel kost een soa test bij OneDayClinic?

Bij OneDayClinic werken wij met pakketten. Een basis test op chlamydia en gonorroe (de twee meest voorkomende soa’s in Nederland) kost €100,- voor één locatie. Wil je op meerdere locaties worden getest, bijvoorbeeld in de keel en/of in de anus, dan komt er €35,- per locatie bij. Een uitgebreid pakket kost €150,-. Er wordt dan, naast chlamydia en gonorroe, ook getest op hiv, Syfilis, hepatitis B en hepatitis C op één locatie. Ook hier geldt dat er €35,- per eventuele extra locatie bij komt. Een soa-test bij OneDayClinic wordt niet vergoed door je verzekering. Ook niet als je je eigen risico hebt opgemaakt. Bekijk ons prijzenoverzicht om alle prijzen op een rijtje te bekijken.

 

Hoe kom ik erachter of een soa test voor mij vergoed wordt?

Wanneer je twijfelt over je verzekeringspakket over wat wel en niet vergoed wordt, is het altijd verstandig even contact met je verzekeringsmaatschappij op te nemen. Bij veel maatschappijen kan dat tegenwoordig via een handige online chat-functie. Dan ben je snel op de hoogte wat voor jou het voordeligst is.

 

Wanneer een soa test bij de huisarts, wanneer bij OneDayClinic?

Wanneer je niet aan de limiet van je eigen risico komt, kan je bij OneDayClinic goedkoper uit zijn dan wanneer je naar de huisarts gaat. Maar als je al over je eigen risico heen bent en je hebt een aanvullende verzekering die soa testen dekt, zal de huisarts financieel gezien een betere keus voor je zijn. Soms willen mensen echter liever helemaal anoniem blijven als het gaat om een soa-test. In dat geval kan iedereen terecht bij OneDayClinic. Wij testen geheel anoniem en je kan er erg snel terecht.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen