Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Kan ik me nog laten vaccineren tegen HPV als ik al eens seks gehad heb?

Kan ik me nog laten vaccineren tegen HPV als ik al eens seks gehad heb?

Humaanpapillomavirus (afgekort HPV) is een virus dat veel voorkomt bij mensen die seks hebben. HPV kan onder andere baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. Sinds 2009 worden tienermeisjes ingeënt tegen sommige soorten van HPV om zo de kans op baarmoederhalskanker te verkleinen. Sommige volwassen vrouwen en mannen vragen zich af of het voor hen ook nog zinvol is om een inenting te krijgen tegen HPV.

Wat is HPV?

De meeste mensen lopen een HPV-infectie op door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Er bestaan meer dan honderd verschillende soorten van dit virus; sommige HPV-typen veroorzaken vooral genitale wratten, terwijl andere soorten tot kanker kunnen leiden. Naast baarmoederhalskanker, kan HPV ook andere vormen van kanker veroorzaken, zoals penis- en anuskanker. Wel 80% tot 90% van de mensen loopt ooit in zijn of haar leven een HPV-infectie op. Vaak merk je er niets van en ruimt het afweersysteem van je lichaam de infectie vanzelf op. Je kan in deze periode wel andere mensen besmetten met HPV. Een deel van de mensen krijgt genitale wratten tijdens de HPV-infectie; meestal verdwijnen de wratten vanzelf binnen 2 jaar. Bij een infectie met een gevaarlijke HPV-variant kan kanker ontstaan.

Rijksvaccinatieprogramma

Meisjes kunnen via het Rijkvaccinatieprogramma ingeënt worden tegen de twee varianten van HPV die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken (typen 16 en 18). Deze typen van HPV veroorzaken 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Vanaf 2021 zullen ook jongens ingeënt worden tegen HPV.

Inenten op eigen initiatief

Het is ook mogelijk om je buiten het Rijksvaccinatieprogramma om te laten inenten tegen HPV, bijvoorbeeld bij de huisarts. Er zijn verschillende redenen om dit te doen. Zo willen sommige mensen ook bescherming tegen genitale wratten. Op eigen kosten is het dan mogelijk om je te laten inenten met een vaccin dat ook beschermt tegen HPV-typen die vaak genitale wratten veroorzaken (HPV-typen 6 en 11). Een andere reden om je op eigen initiatief te laten inenten, is dat je als tiener niet gevaccineerd bent, bijvoorbeeld omdat de HPV-inenting toen nog niet in het Rijksvaccinatieprogramma zat. Ook dan is het mogelijk om je als nog te laten inenten op eigen kosten.

Maar is het ook zinvol?

Het beste moment om je te laten inenten tegen HPV is als je nog geen seks gehad hebt. De inenting is namelijk bedoeld om HPV-infecties te voorkomen. Als je al eens seks hebt gehad, kan het zo zijn dat je al een infectie met één of meerdere HPV-typen opgelopen hebt. Hoe meer sekspartners je gehad hebt in je leven, hoe groter de kans dat je al besmet bent met HPV. Toch kan het nog wel zinvol zijn om je te laten inenten als je al seksueel actief bent. Het is namelijk heel goed mogelijk dat je sommige HPV-typen waartegen de inenting beschermt, nog niet opgelopen hebt. Dit is een persoonlijke beslissing die je in overleg met je huisarts kan nemen.