Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Chemsex leidt tot meer soa’s en meer hiv-besmettingen

Chemsex, oftewel seks onder invloed van verdovende middelen, is een steeds groter wordende trend onder homo’s en biseksuele mannen in Nederland. De kans op het oplopen van een soa of een hiv-besmetting is een stuk groter op het moment dat je chemsex hebt, blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam.

Wat is ‘chemsex’?

Het fenomeen ‘chemsex’ bestaat wereldwijd. Chemsex is een term die vooral door homo en biseksuele mannen wordt gebruikt. Het is een samensmelting van de woorden: ‘chemisch’ en ‘seks/sex’. Chemsex betekent dus het hebben van seks onder invloed van harddrugs. De middelen die gebruikt worden bij chemsex verschillen. Vaak gaat het om een combinatie van meerdere soorten drugs.

Vaker een soa en vaker hiv-positief door chemsex

Homomannen die aan chemsex doen lopen vaker een geslachtsziekte op dan andere homomannen, zo stelt de GGD Amsterdam na onderzoek. Zij hebben meer sekspartners en doen vaker aan anale seks zonder condoom. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat deze mannen vaker hiv-positief testen en vaker voor een seksueel overdraagbare aandoening (soa) gewaarschuwd worden door een eerdere sekspartner.

Toename chemsex onder homo- en biseksuele mannen

De cijfers zijn pittig. Van de bijna 5000 mannen die de polikliniek soa van de GGD Amsterdam bezochten gaf ruim 17 procent aan in de afgelopen tijd aan chemsex te hebben gedaan. Het percentrage onder de hetero-bezoekers van de kliniek ligt een stuk lager. Ongeveer 1,5% van de heteroseksuele bezoekers gaf aan seks te hebben gehad onder invloed van verdovende middelen.

 Verschillende soorten harddrugs bij chemsex

Veruit het meest gebruikte middel bij chemsex blijkt GHB. Ruim 90 procent gaf aan onder invloed van GHB seks te hebben gehad. Verder wordt crystal meth door 22 procent gebruikt en mephedrone (ook wel miauw miauw genoemd) door 16 procent. Ongeveer 6 procent van de gebruikers gaf aan de harddrugs te injecteren.

Better safe than sorry! Laat je testen op soa en hiv bij OneDayClinic

Heb jij de afgelopen tijd onveilig seks gehad onder invloed van verdovende middelen? Laat je dan testen op soa en hiv. Bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam kun je volledig anoniem, snel en betrouwbaar laten testen op soa’s. Wil je direct online een afspraak maken bij een van onze locatie? Klik dan hier. Voor meer informatie kan je gratis en vrijblijvend bellen met 085-0703483.

bron: nu.nl / GGD Amsterdam

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen