Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Kan je een SOA hebben als je nog maagd bent?

Het is een complexe vraag, of je een SOA kan hebben als je nog maagd bent. Het antwoord op deze vraag is helaas niet eenduidig. Om tot een begrijpelijk antwoord te komen zullen we daarom doornemen wat een SOA is en hoe deze worden overgedragen.

 

Wat is een SOA en hoe wordt deze overgedragen?

SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening of te wel geslachtsziekte, zoals de naam al zegt is er seks voor nodig om deze aandoening over te dragen. Uiteraard is seks een breed begrip, afhankelijk van welke handelingen je wel/niet doet kan je een SOA krijgen. Een SOA wordt namelijk overgedragen door bacteriën of virussen. Die zitten in het slijmvlies (van de eikel, plasbuis, vagina, anus, endeldarm en keel), (menstruatie)bloed, sperma, voorvocht (vocht dat voor de zaadlozing uit de penis komt), vaginaal vocht of vocht uit blaasjes of zweertjes in het slijmvlies van iemand die besmet is met een SOA.

 

Dus, kan je een soa hebben als maagd?

Als je beide maagd bent en nog helemaal geen seks hebt gehad dan heb je nog geen SOA. Echter, als je bijvoorbeeld al wel onbeschermde orale seks hebt gehad dan is het mogelijk dat je hierbij een SOA oploopt. Daarnaast kun je ook een SOA oplopen als je een seksspeeltje van iemand anders gebruikt die niet goed is schoongemaakt tussendoor. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen: zo kan het virus dat genitale wratten veroorzaakt (HPV; Humaan Papilloma Virus) ook worden overgedragen via vingers of handdoeken en kan schaamluis worden overgedragen via handdoek of beddengoed of direct van mens op mens. Je kan dus een soa hebben als je nog maagd bent.

Hoe krijg je herpes?

Om herpes te krijgen hoef je geen seks te hebben. Het virus wat een koortslip veroorzaakt, veroorzaakt ook herpes. Hoe krijg je een koortslip of herpes? Door in aanraking te komen met iemand die een koortslip heeft, krijg je het virus. Zoen je met iemand die een koortslip heeft, of heb je orale seks met iemand die een koortslip heeft, dan is de kans groot dat je ook een koortslip of herpes krijgt.

Let op: het virus moet wel in aanraking zijn geweest met dat bepaalde lichaamsdeel om het verder te ontwikkelen.

 

SOA door bloedcontact

Sommige SOA’s (hepatitis B, hepatitis C en HIV) zijn ook overdraagbaar via bloed, deze kan je dus oplopen zonder seks te hebben. Je krijgt deze SOA als jij in contact komt met het bloed van iemand die een SOA heeft, dit komt niet vaak voor.
Voorbeelden van overdracht zijn:

  • bij een onhygiënisch uitgevoerde tatoeage of piercing;
  • wanneer iemand het scheermesje gebruikt van een besmet persoon;
  • wanneer iemand (bij drugsgebruik) naalden of spuiten van een besmet persoon gebruikt.

Andere SOA’s kunnen tijdens zwangerschap en geboorte van moeder op kind worden overgedragen (hepatitis B, syfilis, HIV, chlamydia, gonorroe en herpes).

 

Conclusie

Als je dus beide maagd bent en beide nog geen enkele vorm van seksueel contact hebt gehad dan heb je in principe geen SOA. Wel is het zo dat als je maagd bent en nog geen seksueel contact hebt gehad dat je in theorie een ziekte kan hebben gekregen tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of via bloedcontact. Dit komt echter maar heel weinig voor en zal je altijd gelijk voor behandeld worden.

 

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen