Anoniem testen    Gecertificeerd lab en artsen     Geen wachttijden = snel getest

Snel en anoniem – De Telegraaf

Snel en anoniem – De Telegraaf

Snel en anoniem

Door: Jelmer Geerds

Ruim twee maanden geleden opende de OneDayClinic zijn deuren aan de Spuistraat, pal boven het OLVGamit-atwal-soa-kliniek-amsterdam.

„In een samenleving waarin Tinder, datingwebsites en honderden festivals zorgen voor steeds meer vluchtige en wisselende contacten, blijkt er grote behoefte te zijn aan een plek waar snel, anoniem en vakkundig getest kan worden op soa’s, ook voor mensen die niet tot de risicodoelgroep van de GGD behoren”, vertelt Amit Atwal, oprichter van Amsterdams eerste privékliniek die gespecialiseerd is in soa-testen en behandeling.

„Ik rekende op één à twee cliënten per dag, maar de teller staat inmiddels al boven de tweehonderd”, glundert de 33-jarige arts, gespecialiseerd in seksuele gezondheidszorg. „Het blijkt dat er een grote groep mensen in Amsterdam is die niet meer bij de GGD terechtkan, omdat zij sinds dit jaar niet meer in aanraking komen voor een anonieme soa-test.”

„Daarbij: niet iedereen zit erop te wachten om aan te schuiven in de wachtkamer van de GGD. Juist als het gaat om seksuele gezondheid is anonimiteit vaak gewenst. Niet alleen Bekende Nederlanders worden niet graag gezien bij het soa-spreekuur van de GGD, ook vreemdgangers vrezen het risico van herkenning bij de GGD of de huisarts. Om die reden is de OneDayClinic naadloos ingericht op discretie: op het betalingsafschrift is het consult niet als zodanig herleidbaar en cliënten hoeven niet te wachten in een wachtkamer met anderen, maar worden direct geholpen”, vervolgt Atwal.

De kliniek wil ook juist in Amsterdam alertheid onder de aandacht brengen als het gaat om seksuele gezondheidzorg. „Vroeger financierde de overheid campagnes om veilig vrijen te stimuleren. Daar is vanuit het Rijk echter geen geld meer voor. Wij willen die handschoen oppakken door in cafés, op festivals en andere plekken in de stad op een speelse manier middels flyers mensen ervan bewust te maken om zorgvuldig om te springen met seks. Dus: laat je testen als je een nieuwe relatie start, of regelmatig wisselende contacten hebt. De GGD – een prima instantie overigens – ontvangt echter onvoldoende subsidie om alle Amsterdammers te kunnen helpen. Voor de groep die daar niet terechtkan, zowel hetero’s, swingers, mensen met wisselende contacten of zij die ’schoon’ een nieuwe relatie willen starten, is de OneDayClinic een betaalbaar alternatief. Wij garanderen anonimiteit en discretie, bieden de mogelijkheid om vaak dezelfde dag nog langs te komen, geven binnen uiterlijk 48 uur uitslag.”

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen