Anoniem testen    Gecertificeerd lab en artsen     Geen wachttijden = snel getest

Het is privé – Parool

Het is privé – Parool

Het is privé

Door: CASPAR PISTERS

De soa-poli van de GGD heeft het te druk om iedereen te helpen. Dus begon arts Amit Atwal (33) haar eigen kliniek. ‘Ik dacht: dat kan beter.’ 

Testen Op Soa bij One Day Clinic AmsterdamDe ingang van soa-kliniek One Day Clinic bevindt zich rechts naast de nieuwe dependance van het OLVG in de Spuistraat. In het pand is een aantal medische bedrijven gevestigd. De soa-kliniek, aanbellen bij nummer 239, is opgezet door de Amsterdamse arts Amit Atwal en zit op de eerste verdieping. De gang waar je doorheen moet, dient ook als wachtkamer en wordt ook gebruikt door een diëtist en een fysiotherapeut, die op dezelfde verdieping praktijk houden. Handig voor wie een bezoekje aan een soa-kliniek om wat voor reden dan ook een beladen aangelegenheid vindt: mocht je een bekende tegenkomen, dan kun je altijd een zeurende pijn aan de onderrug veinzen.

De kliniek zelf beslaat vooralsnog niet meer dan één lokaal van een vierkante meter of twintig, maar de ruimte is met gevoel ingericht. Een mooie houten vloer, veel wit, gedimd licht. Elegante vitrage voor de wand en hoge ramen waarborgen de anonimiteit. Er zijn verse bloemen en aan de muur afbeeldingen van Boeddha die zedig de ogen neerslaat. Naast de behandeltafel staat een trolley met benodigdheden voor afname voor bloed en kweekjes uit keel, vagina, penis en anus. Wie de trolley over het hoofd ziet, zou kunnen denken in een spa terecht te zijn gekomen.

Een heel verschil met de functioneel ingerichte soa-poli van de GGD aan de Nieuwe Achtergracht. Atwal werkte daar twee jaar als superviserend arts. “Ik merkte dat cliënten vaak lang moesten wachten op hun beurt, maar ook totdat ze een afspraak konden maken. Of ze kwamen zelfs helemaal niet in aanmerking voor een consult. Ik dacht: dat kan beter.”

En dus zette ze een businessplan in elkaar met hulp van goede vriend en zakenman Harold Zwaal, mede- oprichter van SBS. Atwal opende op 19 mei haar eigen kliniek, precies een week voordat de GGD groot alarm sloeg over de onverantwoord lange wachttijd voor mensen die een hiv-test willen en over de grote hoeveelheid cliënten die de GGD de deur moet wijzen. De gemeentelijke gezondheidsinstelling krijgt vergoeding voor veertigduizend consulten. Dat zijn er zesduizend minder dan ze in 2014 uitvoerde. Met name heteroseksuelen vanaf 25 jaar zijn de dupe: zij zijn bij een bezuinigingsronde door staatssecretaris Van Rijn aangemerkt als een groep met een laag risico op seksueel overdraagbare aandoeningen en moeten dus elders hun heil zoeken. Bijvoorbeeld bij de huisarts of bij een privékliniek als One Day Clinic.

De bezoekersaantallen na de eerste week weerspiegelen de behoefte, zegt Atwal. “Ik heb zo’n dertig consulten uitgevoerd. Aanvankelijk ging ik voor de eerste weken uit van één cliënt per dag. Gemiddeld waren het er zes.”

Nog een verschil met de GGD: bij One Day Clinic zijn consult, onderzoek en eventuele behandeling niet gratis. Op tafel ligt een mobiel pinapparaat waarmee ter plekke afgerekend kan worden. Het afschrift van de transactie is niet traceerbaar naar de kliniek, aldus Atwal.

Bezoekers kunnen kiezen uit twee pakketten: een consult en onderzoek op chlamydia, de meest voorkomende soa, à 75 euro, of pakket 2: een consult en een onderzoek op wat Atwal the big five noemt: gonorroe, chlamydia, syfilis, hiv, en hepatitis B, en op de minder vaak voorkomende hepatitis C, voor 150 euro. Daarbovenop komen de kosten voor een eventuele behandeling als er een aandoening wordt geconstateerd.

Eva Plevier

Sneller uitsluitsel

Een behoorlijk bedrag, maar volgens Atwal is het gelijk aan wat je kwijt zou zijn bij de huisarts en je je eigen risico moet aanspreken. “De meeste zorgverzekeringen vergoeden soa-onderzoek niet. Maar inderdaad, we richten ons met deze kliniek primair op een 25-plus doelgroep die zich dit kan veroorloven. Al had ik van de week ook een achttienjarige hier. We communiceren onze prijzen duidelijk op onze site.”

Amsterdam telt meer privéklinieken waar je terecht kunt voor een soa-onderzoek. Bergman Clinics (locatie Willemsparkweg) biedt een compleet soa-onderzoek aan, maar is duurder: 225 euro. Wie alleen op hiv wil laten testen, is bij AHF Checkpoint (Jodenbreestraat 158) welkom voor een gratis sneltest, al moet je bij een positieve uitslag de test laten herhalen door een arts of de GGD. In de Sarphatistraat (op nummer 620) zit het landelijk opererende Casa, dat advies en hulp biedt over anticonceptie, zwangerschap en seksualiteit. Een soa-onderzoek daar kost 140 euro en het duurt dan tot een week voordat de uitslagen bekend zijn.

One Day Clinic is sneller, zegt Atwal: “We streven ernaar je binnen 24 uur de uitslagen door te geven, en we garanderen dat je die binnen 48 uur hebt. Bij de GGD moet je vaak minstens een week wachten op de meeste uitslagen. Wij zijn een kleine organisatie en we werken met een laboratorium dat drie keer per dag langskomt om samples op te halen. Dat maakt dat we de uitslag veel sneller binnen hebben.”

Tot acht uur ‘s avonds

Voor Mario (43, niet zijn echte naam), was dat de reden om One Day Clinic te kiezen. “Ik had een relatie, maar mijn partner bleek te zijn vreemdgegaan. Ik maakte me geen ernstige zorgen, maar het leek me wel verstandig om de boel even te laten checken.”

Mario is homo en komt dus wel in aanmerking voor een gratis consult bij de GGD, maar hij ging liever naar One Day Clinic. “Bij de GGD voelde ik me nooit helemaal senang. Het is er altijd zo druk en ik voelde me er bekeken. Hier kon ik snel terecht en ik had de uitslag nog dezelfde dag. Niks aan de hand, trouwens. Honderdvijftig euro is een flink bedrag, gelukkig kan ik het me veroorloven. Twee keer per jaar testen, zoals aangeraden wordt, vind ik niet nodig. Ik heb een rustig seksleven.”

‘Een prima aanvulling’

In steden zoals Londen zijn klinieken zoals deze een bewezen succes, aldus Atwal. De kliniek, momenteel nog een eenmanszaak, is open van dinsdag tot en met zaterdag van twaalf uur ‘s middags tot acht uur ‘s avonds. Atwal: “Met deze openingstijden bieden we ook mensen met een fulltime baan de mogelijkheid om even langs te komen voor een onderzoek, zonder dat je een halve vakantiedag moet inleveren.”

De Amsterdamse GGD is gebonden aan landelijke richtlijnen en verwijst cliënten die bij hen niet terecht kunnen door naar de huisarts, niet naar privé-klinieken. Maar zolang klinieken voldoen aan de geldende medische regels zijn ze een prima aanvulling op het aanbod, aldus GGD-woordvoerder Sanne van Meeteren.

Ook het ministerie van VWS vindt het prima dat privé-klinieken een alternatief bieden aan mensen die liever niet naar de huisarts gaan, mits de klinieken aan de geldende voorwaarden voldoen.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen