Anoniem testen    Gecertificeerd lab en artsen     Geen wachttijden = snel getest

Swingers: een grote risicogroep voor soa’s

Swingers zijn voor soa-hulpverleners een groot mysterie. Ze vormen een verborgen seksuele subcultuur, waarbinnen veel angst heerst om de directe omgeving én de huisarts te vertellen dat ze swinger zijn. Lastig, want uit onderzoek van de GGD blijkt dat deze groep juist een vergroot risico heeft op soa’s. Onedayclinic duikt in de wereld van de swingers en zoekt uit hoe het komt dat zij vaker een soa hebben dan niet-swingers.

De swingers subcultuur: 12 sekspartners in een half jaar

Stellen die seks hebben met andere stellen worden swingers genoemd. De seksuele subcultuur komt over de gehele wereld voor, ook in niet-westerse landen als Indonesië, Kenia en Zuid-Afrika. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse swingers er in een half jaar tijd gemiddeld twaalf swing-sekspartners op nahouden. Met elke partner hebben ze gemiddeld twee keer seks. Bovendien heeft zo’n 10% van de swingers daarnaast ook nog diverse losse sekspartners. Ondanks dat 58% van de onderzochte swingers altijd condooms gebruikt tijdens vaginale en anale seks, wordt er vrijwel nooit een condoom gebruikt bij orale seks. Deze wisselende seksuele contacten in combinatie met onveilige seks zorgen voor een vergroot risico op soa’s.

43% van de swingers heeft wel eens een soa gehad

Het onderzoek van de GGD wijst uit dat maar liefst 43% van de swingers wel eens een soa heeft gehad. De meest voorkomende soa’s onder deze seksuele subcultuur zijn chlamydia en gonorroe. Door onregelmatig condoomgebruik stijgt het risico op soa’s aanzienlijk. Onder swingers is de kans op het overdragen van een soa dan ook groot. Dit geldt niet alleen voor de swingende stellen, maar is ook van toepassing op de singles waarmee ze seks hebben.

Swinger? Laat u testen op soa’s!

Veel swingers zijn bang voor negatieve reacties uit hun directe omgeving. Ze houden hun seksuele voorkeur dan ook liever voor zichzelf. Het is echter van groot belang dat swingers zich regelmatig laten testen op soa’s, ook al geeft het onderzoek aan dat het voor hen niet gebruikelijk is om met seksuele klachten naar de huisarts te gaan.

Bij Onedayclinic doet u snel een anonieme soa test

In de klinieken van Onedayclinic in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam kan iedereen zich daarom anoniem laten testen. Bent u swinger en wilt u meer informatie over onze werkwijze? Vul het contactformulier in of bel gratis en vrijblijvend met 085 070 3483.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen