Ivm de drukte bij het lab duren de uitslagen iets langer dan verwacht.

Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Gonorroe: een steeds groter wordend probleem

Gonorroe komt steeds vaker voor. De redenen voor de toename? Jongeren gebruiken steeds minder vaak een condoom. Ook is deze soa (seksueel overdraagbare aandoening) steeds moeilijker te behandelen. De bacterie die de gonorroe infectie veroorzaakt is namelijk steeds vaker resistent tegen de medicijnen die de infectie moeten verhelpen.

Wat is Gonorroe precies?

Gonorroe, ook wel bekend als ‘druiper’, wordt verspreid door een bacterie: gonorrhoeae. Deze bacteriën nestelen zich in slijmvliezen van de vagina, penis, anus. Maar ook kan gonorroe in de keel en ogen terecht komen. Gonorroe komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen, maar ook vrouwen kunnen Gonorroe krijgen.

Vrees van WHO: gonorroe wordt onhandelbaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde recent voor het feit dat steeds meer mensen gonorroe krijgen en dat de bacterie steeds resistenter wordt. De WHO vreest dat de soa binnenkort “onbehandelbaar” wordt. Er wordt geschat dat het aantal besmettingen met gonorroe wereldwijd rond de 78 miljoen per jaar ligt.

Doorbraak in onderzoek: vaccin helpt tegen gonorroe

Er zijn voor de eerste keer bewijzen dat er een vaccin is dat beschermt tegen gonorroe. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelandse studie die deze maand gepubliceerd is in The Lancet. Mensen die ingeënt werden met een vaccin tegen meningitis B, liepen ruim 30% minder kans om gonorroe op te lopen dan een controlegroep in het onderzoek. Dit onderzoek wordt beschouwd als een doorbraak, maar is zeker geen garantie dat er snel een vaccin komt tegen de soa.

Soms is gonorroe zelfs niet te behandelen

De gonorrhoeae-bacterie blijkt tevens snel resistentie te ontwikkelen tegen de beschikbare antibiotica. Volgens de WHO zijn er in Japan, Frankrijk en Spanje gevallen bekend waarbij de infectie helemaal niet meer behandeld kon worden. De resistente bacterie is inmiddels in 77 landen geconstateerd.

Voorkomen is beter dan genezen

Een Gonorroe besmetting is gemakkelijk te voorkomen: gebruik een condoom wanneer je (orale) seks hebt. Twijfel je of je besmet bent met Gonorroe, of heb je onveilige seks gehad en loop je dus het risico dat een soa hebt opgelopen?  Bij OneDayClinic kan je snel terecht voor een soa test, is een soa test altijd anoniem, tegen een eerlijke prijs en je hebt de uitslag binnen twee werkdagen. Bel 085 070 3483 voor meer informatie of maak direct online een afspraak in onze kliniek in AmsterdamUtrechtDen Bosch of Rotterdam.