Ivm de drukte bij het lab duren de uitslagen iets langer dan verwacht.

Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Wat is de kans op een soa?

Wat is de kans op een soa?

Wat is de kans op een soa?

Onveilige seks kan iedereen overkomen, vaak zit je in ‘ the heat of the moment’  en op die momenten denk je lang niet altijd aan een condoom. De volgende dag kan dit toch een beetje aan je gaan knagen en maak je jezelf zorgen of je geen SOA hebt opgelopen. Maar wat is nou de daadwerkelijke kans op een SOA?

Wat zijn de meest voorkomende SOA’s?

In Nederland komen Chlamydia en gonorroe het meeste voor. Elk jaar wordt er in Nederland bij 60.000 mensen Chlamydia vastgesteld. Gonorroe wordt elk jaar ongeveer bij 15.000 mensen vastgesteld. Hiervan is 74% een man die seks heeft met mannen.

Wat is de kans dat ik Chlamydia of Gonorroe heb opgelopen?

Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks?

Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.
Voor mannen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner 28% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 77% kans hebt om Gonorroe op te lopen.

De kans op een SOA na onveilige seks met een besmette partner is verschillend voor mannen en vrouwen doordat vrouwen een groter slijmvlies oppervlak hebben in de vagina.

Wat is de kans dat ik HIV heb opgelopen?

Iedereen is bang voor HIV, wat veel mensen niet weten is dat de kans op HIV bij éénmalig vaginaal contact helemaal niet zo groot is. De kans op HIV die mannen lopen per keer onveilig vaginaal contact met een besmette partner is 0.014%, voor vrouwen is dit 0.2%.

Bij anaal contact is de kans op overdracht iets groter, dit heeft er mee te maken dat de anus tijdens de seks makkelijker beschadigt en er hierdoor kleine bloedinkjes kunnen ontstaan, waardoor de kans op overdracht groter wordt.

Voor anale seks is de kans op HIV per keer onveilig seksueel contact 0.06-0.2% (top) en 0,1-3% (bottom) is.

Een paar belangrijke dingen om te weten is dat HIV ook tijdens onveilige seks kan worden voorkomen door een PrEP of PEP kuur te slikken. Dit zijn medicijnen die je beschermen tegen een HIV infectie. Lees meer over PrEP.

Wat is de kans dat ik Syfilis heb opgelopen?

Syfilis is een SOA die in meerdere fases verloopt. Syfilis begint vaak met een zweertje, op het moment dat dit zweertje zichtbaar is, is de kans op overdracht voor zowel mannen als vrouwen 30%. Dit zweertje gaat vaak vanzelf weer weg, maar ook als het zweertje niet meer aanwezig is, kan de persoon nog besmettelijk zijn.

Better safe than sorry!

Hoewel de kans op een SOA dus niet in alle gevallen schrikbarend groot lijkt, is het wel zo dat je altijd risico loopt tijdens onveilige seks. Je kan het vergelijken met mensen die een lot kopen voor de loterij, de kans dat je een loterij wint is 0.0002% maar er is altijd iemand die wint. Daarom is het belangrijk dat als je de mogelijkheid hebt, altijd een condoom te gebruiken.

Mocht je toch onveilige seks hebben gehad, laat je dan altijd testen op een SOA. One Day Clinic test op alle SOA én biedt wanneer nodig directe behandeling. Tevens biedt locatie Amsterdam (als enige in Nederland!) de mogelijkheid tot een innovatieve test die binnen 2 uur bijna 100% betrouwbaar uitslag geeft op Chlamydia en Gonorroe.

Plan direct online een afspraak voor een anonieme test.