Ivm de drukte bij het lab duren de uitslagen iets langer dan verwacht.

Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Hiv-preventiepil PrEP ruim 80% goedkoper

De hiv-preventiepil PrEP, ook wel bekend als pre-expositie profylaxe, was altijd op de markt onder de merknaam Truvada. Dit medicijn werd uitsluitend gemaakt door de farmaceut Gilead die een patent had op het maken van PrEP. Dat patent is echter afgelopen zomer verlopen. En dat is goed nieuws voor de verkoopprijs.

Patent in de farmaceutische industrie

Een patent zorgt ervoor dat maar één fabrikant het recht heeft om een product te maken. Dit was het geval bij PrEP; Gilead was de enige farmeceut die dat medicijn mocht maken. Na het verlopen van een patent kan het middel generiek geproduceerd worden. Dit betekent dat de medicatie vanaf dat moment door alle andere fabrikanten kan worden nagemaakt. Omdat er dus een stuk meer aanbieders zullen zijn, is de concurrentie veel groter. De nieuwe prijs van PrEP zal hierdoor een stuk lager liggen.

PrEP wordt een stuk toegankelijker

Waar je vóór het verlopen van het patent nog ongeveer €550,- per maand kwijt was als je PrEP gebruikte, betaal je nu rond de €99,50 euro per maand voor PrEP. Dat scheelt per maand dus ruim €450,-. Op jaarbasis hebben we het dus over ruim €5.400,-. Zoals Louise van Deth, directeur van het Aidsfonds – SOA Aids Nederland, zegt: “Deze deal is goed nieuws voor de bestrijding van hiv in Nederland, omdat PrEP hiermee een stuk toegankelijker wordt”.

Verschillende studies en projecten

PrEP is momenteel nog niet wijdverspreid beschikbaar. Wel is er een in Amsterdam een studie gestart waar 376 hiv-negatieve homomannen en transgenders aan meedoen. Deze studie is gericht op het uitzoeken hoe PrEP praktisch gezien het beste kan worden aangeboden. In Den Haag gaat de gemeente starten met begeleiding van PrEP. De GGD Haaglanden zal binnenkort cliënten gaan voorlichten, begeleiden en monitoren.

Over PrEP

PrEP is een hiv-preventiepil en biedt de mogelijkheid om duizenden nieuwe hiv-infecties te voorkomen. In principe kan je het medicijn dagelijks gebruiken. Als je erover nadenkt om te starten met PrEP, bespreek dit dan altijd met een arts. PrEP gebruik zonder begeleiding kan namelijk leiden tot nierschade.

PrEP voorkomt niet alles

Door PrEP voorkom je een hiv-infectie, maar PrEP helpt andere soa’s niet voorkomen.  Better Safe Than Sorry! Laat je daarom altijd testen op soa’s. Bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam kan je meteen terecht, is een soa test betaalbaar én je hebt de uitslag binnen twee werkdagen.

Klik hier om direct een afspraak te maken.