Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Hepatitis | Sluipmoordenaar

Hepatitis | Sluipmoordenaar

Hepatitis B en C. De reden waarom het zo belangrijk is te weten of je besmet bent!

Hepatitis is de afgelopen weken regelmatig in het nieuws geweest. En dat is niet voor niets! Tijdens de Nationale Hepatitis Dag op 9 november 2017 in de Utrechtse jaarbeurs hebben de lever-experts en de NLV (de Nederlandse Leverpatienten Vereniging) de noodklok geluid.

Alleen al in Nederland sterven jaarlijks 500 (!) mensen aan de gevolgen van deze infectie!

Uit onderzoek van het academisch ziekenhuis in Rotterdam blijkt dat dit aantal toeneemt. Tijd om in actie te komen! De NLV en de leverexperts werken samen in een campagne die tot doel heeft meer aandacht te vragen voor hepatitis, bij patiënten, artsen en overheid. 500 mensen per jaar die onnodig sterven. Dat moet teruggedrongen worden!

Wat is hepatitis?

Hepatitis is een leverontsteking. De naam ‘Hepatitis’ is afgeleid uit het Grieks. ‘Hepar’ betekent ‘lever’, en ‘itis’ betekent ontsteking. Hepatitis wordt vaak veroorzaakt door een virus. Er zijn meerdere virussen bekend:  A, B, C, D, E… Ongeveer 1 op de 200 mensen is drager van zo’n virus.

Hoe krijg je hepatitis?

Hepatitis B en C worden overgedragen door seksueel contact, of door bloed/bloed contact. Het gebruik van besmette naalden is ook berucht. Mensen die in het verleden (wel eens) geëxperimenteerd hebben met intraveneuze drugs, hebben ook risico gelopen het virus op te pakken en kunnen dit bij zich dragen zonder er op dit moment klachten van te hebben. Ook kan hepatitis tijdens de zwangerschap of bevalling van moeder op kind worden overgedragen. In sommige landen komt hepatitis op veel grotere schaal voor dan in Nederland. Voor mensen afkomstig uit die landen is het heel belangrijk te achterhalen of zij besmet zijn, voor leverschade optreedt.

Waarom is het zo belangrijk te achterhalen of je besmet bent?

Bij hepatitis B en C kun je lange tijd besmet zijn zonder klachten te krijgen. De lever heeft een grote reservecapaciteit en kan nog lange tijd goed functioneren, zodat jij niet merkt dat je iets opgelopen hebt. Als de hepatitis chronisch wordt, dat wil zeggen dat het langer duurt dan 6 maanden, kan er ernstige schade aan je lever optreden:

Er kan levercirrose ontstaan. Dat betekent dat er littekenweefsel in je lever gevormd wordt. Je lever gaat dan steeds een beetje minder goed werken. In een later stadium kan chronische hepatitis leiden tot een vorm van leverkanker.

Kan je er tegen behandeld worden, en geeft dat niet veel bijwerkingen?

Jazeker kan je behandeld worden! De laatste jaren is er veel meer mogelijk geworden waardoor hepatitis veel effectiever behandeld kan worden dan vroeger. En de bijwerkingen, die met de vroegere medicatie ernstig waren, zijn nu veel en veel minder geworden.

Maar voor je behandeld kan worden, moet je wel weten dat je besmet bent! Kom jij uit een land buiten West-Europa, heb je in het verleden intraveneuze drugs gebruikt (al is het maar 1x!), heb je voor 1992 een bloedtransfusie gehad, of heb je onveilige seks gehad, laat je testen op hepatitis B en C.

Voorkomen is beter dan genezen!

Voor hepatitis B bestaat een effectief vaccin. Mensen die een hoog risico lopen op dit virus kunnen zich laten vaccineren. Denk hierbij aan mensen die in de gezondheidszorg werken en door hun werk in aanraking komen met bloedproducten, mensen die voor reizen naar landen gaan waar hepatitis heel veel voorkomt, of die door hun seksuele activiteit een verhoogd risico lopen.

Voor mannen die seks hebben met mannen kan deze vaccinatie gratis gegeven worden bij de GGD, of bij OneDayClinic Amsterdam.

Laten we met elkaar alert zijn op hepatitis, en de sterfte hierdoor terugdringen!

Soa Testen | anoniem, snel en betaalbaar

Twijfel je over je gezondheid omdat je onveilige seks gehad hebt, intraveneuze drugs gebruikt hebt, voor 1992 een bloedtransfusie hebt gehad of uit een land buiten West-Europa komt? Neem dan geen risico en laat je testen.  Bij OneDayClinic kan je snel terecht voor een anonieme, snelle en betaalbare soa-test. Bel 085 070 3483 voor meer informatie, chat met ons via Facebook messenger of maak direct online een afspraak  voor één van onze locaties: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Den Bosch.