Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

HIV | AIDS het vaccin, hoe ver zijn we?

De bestrijding van HIV gaat langzaam. Vorig jaar waren er in Nederland 800 nieuwe gevallen van HIV. Dat waren er minder dan het jaar ervoor, maar toch 800 te veel! 

HIV|AIDS op de agenda

HIV en Aids staan op het moment weer volop in de picture. Op 1 december j.l. werd het nationaal congres SOA*HIV*Seks gehouden in de beurs van Berlage.

Om de hoek, in Oost Europa is de toename van het aantal besmette mensen enorm. Juiste cijfers zijn lastig te verkrijgen omdat lang niet iedereen zich meldt en de registratie dubieus is. Duidelijk is in ieder geval wel, dat ook daar juist de meest kwetsbare groepen, als drugs-gebruikers en sekswerkers ten prooi vallen aan de epidemie.

HIV|AIDS wetenschappers

Wetenschappers van over de hele wereld houden zich bezig met het ontwikkelen van medicijnen en vaccins voor de bestrijding en behandeling van HIV en Aids. Enorme bedragen worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van een vaccin waarmee immuniteit tegen HIV verkregen kan worden. En toch is dat vaccin er nog niet.

HIV de ontwikkeling van het vaccin

Een groot probleem waar de wetenschappers tegenaan lopen is dat het HIV virus zich zo snel kan aanpassen aan vaccinaties: Er wordt een vaccin ontwikkelt wat lijkt te werken tegen HIV, en binnen de kortste keren verandert het virus zichzelf waardoor het vaccin er geen grip meer op kan krijgen.

Dat is natuurlijk een enorme tegenslag: met veel moeite is er iets gevonden wat lijkt te werken, en hopla… nog voor je er goed en wel mee aan de slag wilt om verder te testen, heeft het virus een gedaanteverwisseling ondergaan waardoor het niet meer gevoelig is voor je mooie nieuwe dure vaccin!

HIV bij koeien

Men is al zo’n 20 jaar bezig om een HIV-vaccin te ontwikkelen. Dat lijkt heel lang, maar de ontwikkeling van het polio-vaccin duurde meer dan 40 jaar.

Men heeft al wel ontdekt dat koeien wél razendsnel in staat zijn antilichamen te maken tegen het HIV virus. Wanneer je hen probeert te besmetten met HIV, krijgen zij het niet. Koeien kunnen dus nog sneller antilichamen ontwikkelen, dan dat het HIV virus kan veranderen! Dat is weer iets wat de wetenschappers kunnen gebruiken in hun strijd tegen HIV/Aids. En zo worden er steeds meer lijntjes gecombineerd en onderzocht.

HIV en de farmaceutische wereld

Het farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson heeft kortgeleden een grootscheepse test gelanceerd van een vaccin tegen HIV.

In zuidelijk Afrika gaan 2600 vrouwen ingeënt worden met een nieuw ontwikkeld vaccin. Er zal ook een controlegroep zijn die niet geënt wordt. Men gaat onderzoeken of er in de gevaccineerde groep minder HIV besmettingen plaats zullen vinden dan in de controlegroep. Mochten de resultaten erg goed zijn, dan zal ook de controlegroep gevaccineerd worden, omdat er anders sprake is van een onethisch onderzoek.

Laten we hopen dat Johnson & Johnson inderdaad een werkend vaccin in handen heeft. En laten we hopen dat zo’n vaccin betaalbaar zal zijn voor de mensen die het het meest nodig hebben.

HIV | AIDS van dodelijk naar chronisch

HIV is in de loop der jaren veranderd van een dodelijke naar een chronische ziekte voor de mensen die kunnen beschikken over medicatie. Wanneer je op tijd bent met het slikken van de huidige medicatie moet je daar weliswaar levenslang mee doorgaan, maar dan verschilt je levensverwachting niet of nauwelijks van mensen zonder HIV besmetting.

Wereldwijd zijn 37 miljoen mensen besmet met HIV. Ongeveer 20 miljoen daarvan kunnen op dit moment worden behandeld. Schrijnend, dat nog lang niet iedereen over de benodigde medicatie kan beschikken. Zeker als je je bedenkt de medicatie er ook voor zorgt dat het virus niet verder verspreid wordt: uit recente onderzoeken is gebleken dat wanneer het virus niet meer aangetoond kan worden, het ook niet besmettelijk is voor sex partners.

HIV | AIDS soa test

Hier in Nederland kán men beschikken over de medicatie. Laat je op tijd testen als je risico hebt gelopen. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je bang kunt zijn voor de uitslag, maar weet dat je hier behandeld kunt worden waardoor de ziekte niet dodelijk maar chronisch wordt.  Maak het verschil voor jezelf en toekomstige bedpartners!

Laat je testen bij OneDayClinic in Amsterdam, UtrechtDen Bosch of Rotterdam.

  • Je wordt door een arts getest
  • Je bent volledig anoniem
  • Je kunt direct terecht
  • Je hebt binnen twee werkdagen (uiterlijk) de lab-uitslagen
  • Gratis medisch advies

Klik hier om direct online een afspraak te maken.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen