T: 085 070 3483 |  

Chlamydia in de keel

Kun je Chlamydia in je keel krijgen?

“Chlamydia? Sinds wanneer kan je dat ook in je keel krijgen?!”

Van Chlamydia ter plaatse van de geslachtsdelen hebben we natuurlijk allemaal weleens gehoord. Dit is de soa die het meeste voorkomt in Nederland per jaar, namelijk 60.000 mensen krijgen hiermee te maken. Maar wist je dat deze vervelende bacterie zich ook op andere plekken in het lichaam kan schuilhouden?

Een chlamydia infectie kan zich ook afspelen in de keel. Echter komt dit vele malen minder voor dan een infectie aan je geslachtsdelen.

Als je orale seks hebt (als je iemand pijpt/beft) loop je het risico dat Chlamydia bacterieen een infectie in je keel kunnen veroorzaken. Je hoeft hier geen klachten van te hebben, maar het kan wel. Je kan bijvoorbeeld keelpijn krijgen, moeite met slikken of je lymfeklieren in je hals kunnen opzetten.

Hoe test je Chlamydia in je keel?

Om erachter te komen of jij Chlamydia misschien in je keel hebt zitten kan je een swab af laten nemen van je keel.

Hoe voorkom je Chlamydia in je keel?

Van seks met condoom weten we dat dit je beschermd tegen SOA’s. Vaak voorafgaand aan de seks, hebben mensen ook orale seks met elkaar. Orale seks wordt vaak uitgeoefend zonder condoom, of beflapje. Dit heeft er vaak mee te maken dat mensen het niet prettig vinden een condoom met glijmiddel in hun mond te hebben.  Maar ook van onveilige orale seks kan je een SOA oplopen!

Hoe groot is de kans dat je van orale seks Chlamydia oploopt?

Mannen of vrouwen die mannen oraal bevredigen hebben iets meer kans op het krijgen van een orale SOA dan mannen of vrouwen die vrouwen oraal bevredigen. Dit heeft er mee te maken dat een penis vaak dieper in de mond komt en daardoor makkelijker het keelslijmvlies kan besmetten.

Welke klachten heb je bij een orale vorm van Chlamydia?

Net zoals bij Chlamydia van je geslachtsdelen, geeft ook Chlamydia in je keel niet altijd klachten. Klachten die bij orale Chlamydia passen zijn:

* keelpijn
* pijn bij het slikken
* opgezette klieren in de hals

Wat is de behandeling van orale Chlamydia?

De behandeling van Orale Chlamydia is hetzelfde als die van genitale Chlamydia. De behandeling bestaat uit een eenmalige antibioticakuur.

Testen op Chlamydia in je keel?

Mocht je onveilige orale seks gehad hebben en twijfelen of je een SOA hebt? Dan is het altijd verstandig om een SOA test te doen. Hierbij is het belangrijk dat je aan de arts aangeeft dat je ook in je keel getest wilt worden!  Voor een SOA test bij de One Day Clinic kun je vaak dezelfde dag al terecht voor een afspraak en heb je de uitslag van je SOA test vaak de volgende werkdag al.

 

9 comments

 1. Anoniem Reply →

  Hoi ik ben 14 en heb iemand gepijpt ik heb nou keelpijn en opgezette klieren en een paar rode puntjes op me tong wat kan ik hier tegen doen ik durf het niet tegen mijn moeder te zeggen en ik weet niet hoe ik aan een of iets moet komen kan het zo ook over gaan of moet ik perser een pil kopen dus alsjeblieft help?!

  1. Amit Atwal Reply →

   Beste Thyra
   Wat vervelend voor je. Het hoeft niks te betekenen maar zonder dat je getest hebt kan je het nooit uitsluiten. Omdat je minderjarig bent kunnen wij jou helaas niet helpen. Misschien even informeren bij de GGD en of Soa aids nederland. Dit kan gewoon gratis. Het nummer van soa aids nederland is 020 626 2669. Indien er nog meer vragen zijn mag je altijd even bellen of mailen.

 2. Frenkie Reply →

  Hallo ik heb chlamydia in de keel opgelopen, ik heb nu een antibioticakuur gekregen van 7 dagen, nu is op de laatste dag van m’n kuur mijn verjaardag, zou ik die laatste dag alcohol mogen drinken of kan dat niet?

 3. Anoniem Reply →

  Hallo,
  Nu lees ik heel veel dat je een soa kunt krijgen als je iemand oraal bevredigd di e besmet is, maar kan het ook anders om?
  Dat iemand die besmet is met bv Chlamydia in de keel de besmetting oraal kan overdragen als die persoon iemand anders oraal bevredigd?

  1. Amit Atwal Reply →

   Beste Anoniem dat kan. Als iemand chlamydia in de keel heeft en jou bijvoorbeeld orale seks geeft dan kan het dat jij Chlamydia op die manier genitaal overgedragen krijgt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

BACK