Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Chlamydia in de keel

Chlamydia in de keel

Chlamydia keel: man en vrouw

“Sinds wanneer kan je chlamydia in je keel krijgen?!”

Van Chlamydia ter plaatse van de geslachtsdelen hebben we natuurlijk allemaal wel eens gehoord. Dit is de soa die het meeste voorkomt in Nederland per jaar, namelijk 60.000 mensen krijgen hiermee te maken. Je kunt last krijgen van chlamydia als man en als vrouw op de geslachtsdelen. Maar wist je dat je chlamydia ook in je keel kunt krijgen?

Een chlamydia infectie kan zich ook afspelen in de keel. Echter komt dit vele malen minder voor dan een infectie aan je geslachtsdelen.

Als je orale seks hebt (als je iemand pijpt/beft) loop je het risico dat Chlamydia bacteriën een infectie in je keel kunnen veroorzaken. Zo krijg je dus een soa in je mond of keel. Je hoeft hier geen klachten van te hebben, maar het kan wel. Je kan bijvoorbeeld keelpijn krijgen, moeite met slikken of je lymfeklieren in je hals kunnen opzetten.

Hoe wordt Chlamydia in keel getest?

Om erachter te komen of jij Chlamydia misschien in je keel hebt zitten kan je een swab af laten nemen van je keel. 

Hoe voorkom ik een soa in mijn mond?

Een soa in de mond of keel voorkomen is heel simpel. Van seks met condoom weten we dat dit je beschermd tegen SOA’s. Vaak voorafgaand aan de seks, hebben mensen ook orale seks met elkaar. Orale seks wordt vaak uitgeoefend zonder condoom, of beflapje. Dit heeft er vaak mee te maken dat mensen het niet prettig vinden een condoom met glijmiddel in hun mond te hebben.  Maar ook van onveilige orale seks kan je een SOA oplopen! Om een soa in de mond te voorkomen, bijvoorbeeld chlamydia in de keel, gebruik je dus simpelweg ook voor orale seks een beflapje of een condoom.

Chlamydia in keel, hoeveel kans?

Mannen of vrouwen die mannen oraal bevredigen hebben iets meer kans op het krijgen van een orale SOA dan mannen of vrouwen die vrouwen oraal bevredigen. Dit heeft er mee te maken dat een penis vaak dieper in de mond komt en daardoor makkelijker het keelslijmvlies kan besmetten. Chlamydia in de keel komt weinig voor, maar je loopt dus meer kans wanneer je onveilige orale seks uitvoert. 

Symptomen soa chlamydia in de mond

De incubatietijd van chlamydia in de keel is 6 weken. Net zoals bij Chlamydia van je geslachtsdelen, geeft ook Chlamydia in je keel niet altijd klachten. Ook kunnen het vage klachten zijn, zo kan een orale soa ook keelpijn geven. Klachten die bij orale Chlamydia passen zijn:

  • keelpijn 
  • pijn bij het slikken
  • opgezette klieren in de hals
Wat is de behandeling van Chlamydia in de mond of keel?

De behandeling van Chlamydia in de mond of keel is hetzelfde als die van genitale Chlamydia. De behandeling bestaat uit een eenmalige antibioticakuur.

Testen op Chlamydia in je keel?

Mocht je onveilige orale seks gehad hebben en twijfelen of je een SOA hebt? Dan is het altijd verstandig om een SOA test te doen. Hierbij is het belangrijk dat je aan de arts aangeeft dat je ook in je keel getest wilt worden!  Voor een SOA test bij de One Day Clinic kun je vaak dezelfde dag al terecht voor een afspraak en heb je de uitslag van je SOA test vaak de volgende werkdag al.