Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Meerdere SOA’s tegelijk, kan dat?

Het kan gebeuren dat je meerdere SOA’s tegelijkertijd hebt, dit heet een dubbelinfectie. Dit komt doordat de verschillende SOA’s door verschillende ziekteverwekkers worden veroorzaakt.

In Nederland heeft ongeveer 7% van de patiënten die een SOA-polikliniek bezoeken met een bacteriële SOA een dubbelinfectie. In de meeste gevallen (83%) gaat het om Chlamydia trachomatis (Chlamydia) en Neisseria gonorrhoeae (Gonorroe).

Als je andere SOA’s zoals HIV en hepatitis B meetelt, heeft ongeveer 12% een dubbelinfectie. Bij mensen met HIV wordt er in meer dan 30% een dubbelinfectie gevonden.

Ook worden er meer dubbelinfecties met Gonorroe en Syfilis gevonden bij mannen die seks hebben met mannen.

Ook kan je een soa op verschillende plekken krijgen in het lichaam. Chlamydia en Gonorroe kunnen op verschillende locaties in het lichaam voorkomen. Chlamydia en Gonorroe kunnen in de anus, genitaliën en in de keel voorkomen. Het is dan ook handig om op alle locaties te testen indien je vaginale, orale en anale seks hebt gehad. Het is belangrijk om te weten dat behandeling van anale chlamydia anders is dan van chlamydia in de genitaliën.

Altijd op meerdere SOA’s testen en alle locaties testen?

Als je zeker wil weten dat je geen SOA’s mist, is het verstandig om altijd op meerdere SOA’s te laten testen. De klachten van verschillende SOA’s kunnen ook op elkaar lijken, als je dan op op één SOA test, loop je het risico om een andere te missen.

Bij One Day Clinic is de test op chlamydia en gonorroe altijd een combinatie. Wij testen dus altijd of er sprake is van één of een dubbelinfectie door deze ziekte verwekkers.

Behoor je tot een risicogroep dan is het verstandig om ook bloedtesten te doen voor Syfilis, HIV en hepatitis.

 

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen