Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Soa door beffen, kan dat?

Soa door beffen, kan dat?

Hoe krijg je een soa, en kan ik een soa krijgen door beffen? Onbeschermde seks kan leiden tot soa’s in de erogene zones, maar ook oraal kun je soa’s oplopen. Vaak worden er geen condooms of beflapjes gebruikt tijdens de orale seks, maar ook van orale seks kan je een SOA oplopen. Van het beffen zonder bescherming kan je Chlamydia, Gonorroe, Herpes, Syfilis en Hepatitis B oplopen. De kans dat je een SOA oploopt is veel kleiner dan wanneer je normale seks hebt, maar de kans is wel aanwezig. 

Herpes in keel

Je kan zowel herpes oplopen als je iemand beft, maar ook herpes oplopen als je gebeft wordt door iemand die op dat moment een koortslip heeft. Herpes in de keel kan ook voorkomen, daarbij nestelt het virus zich in de slijmvliezen in de keel.

Chlamydia en Gonorroe in keel

Chlamydia is een stuk minder makkelijk over te dragen door beffen dan Gonorroe. Gonorroe is erg besmettelijk en kan zich ook door het beffen makkelijk in de keel nestelen. Als je Chlamydia of Gonorroe in je keel hebt, geeft dit klachten van pijn in de keel en opgezwollen klieren in de hals. Dit hoeft echter lang niet altijd en het kan ook helemaal geen klachten geven. Wanneer de Chlamydia of Gonorroe in je keel zit, kun je ook weer andere mensen besmetten met deze SOA.

Syfilis

Syfilis kan je al oplopen van het zoenen met iemand met een zweertje in zijn of haar mond. Een soa kun je dus krijgen door zoenen. Zo kan je dus ook Syfilis krijgen als je door iemand gebeft wordt die een syfilis zweertje in zijn of haar mond heeft.

HIV

HIV loop je eigenlijk niet op door het beffen, omdat je speeksel een bacteriedodende werking heeft en je zo genoeg natuurlijke bescherming hebt. Het enige advies is om iemand niet te beffen wanneer zij menstrueert of om te zorgen dat er geen menstruatiebloed in je mond terecht komt.

Test doen

Mocht je iemand gebeft hebben of zelf zijn gebeft en twijfel je of je een SOA hebt opgelopen, dan is het altijd verstandig om een SOA test te doen. Bij de One Day Clinic kan je vaak dezelfde dag al terecht voor een SOA test en heb je de uitslag altijd binnen 2 werkdagen!

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen