Seks na een soa behandeling: hoe lang moet ik wachten?

Bij OneDayClinic krijgen we vaak vragen over het hebben van seks na een antibiotica-behandeling bij chlamydia of gonorroe. “Wanneer mag ik weer seks hebben?” “Mag ik masturberen?” “Kan ik nog een keer dezelfde soa oplopen?” OneDayClinic geeft antwoord op deze veel gestelde vragen.

Wanneer mag ik weer seks hebben na een soa behandeling?

Je hebt onlangs gonorroe of chlamydia opgelopen en je bent behandeld met een antibioticakuur. Het is dan af te raden om snel weer seks te hebben. Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen:

 1. Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
 2. Chlamydia nestelt zich in slijmvlies en beschadigt dit. Door zeven dagen te wachten, laat je het slijmvlies volledig herstellen.

Mag ik masturberen na een antibioticakuur voor een soa?

Voor masturbatie geldt dezelfde ‘regel’ als voor seks. Om het slijmvlies volledig te laten herstellen, is het aan te raden om de plek van besmetting zeven dagen met rust te laten. OneDayClinic raadt dan ook af om de eerste week na de antibioticakuur te masturberen.

Kan ik nog een keer chlamydia of gonorroe oplopen als ik er al eens voor behandeld ben?

Als je chlamydia of gonorroe opgelopen hebt, kun je de soa nogmaals oplopen. Het lichaam maakt namelijk geen antistoffen aan, zoals het bij de waterpokken wel doet. Als je met meerdere partners onveilig vrijt, kun je steeds opnieuw chlamydia of gonorroe oplopen.

Meer informatie over soa’s en hiv

Wil je meer weten over antibioticakuren ter behandeling van soa’s of heb je andere vragen over seks? OneDayClinic beantwoordt ze graag. Bel ons op telefoonnummer 085 070 3483, mail naar amsterdam@onedayclinic.nl of vul het contactformulier in.

Anoniem, snel en 100% betrouwbaar testen op soa’s?

Ben je bang dat je een soa hebt opgelopen en wil je je laten testen op soa’s? Maak direct, online anoniem een afspraak bij een van onze soa klinieken in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam. Soa testen zijn bij OneDayClinic altijd volledig anoniem. Je kan vaak dezelfde dag terecht en de uitslag heb je binnen maximaal twee werkdagen. Ook is een soa test bij OneDayClinic vaak een stuk goedkoper dan een soa test bij de huisarts. Je hoeft niet uit de kleren. Meestal is een soa test gedaan met een urinetest of een selfswab die je bij jezelf mag afnemen.

25 comments

 1. anoniem Reply →

  Ik heb een vraag, dinsdagavond rond 11 uur heb ik samen met mijn vriend de kuur voor chlamydia geslikt 2 pilletjes van 500 mg in één keer. Dezelfde avond en de dag daarna heb ik mezelf bevredigd.. Kan het nu zo zijn dat bij mij de chlamydia nu niet meer weg gaat ofzo? Is het dan echt zo dat als je jezelf vingert of aftrekt, de kuur daadwerkelijk dan niet meer helpt? Seks tijdens de kuur voor chlamydia is toch heel wat anders dan zelfbevrediging??

  1. OneDayClinic Reply →

   Via zelfbevrediging belast je het weefsel van je vagina of penis. Het is daardoor mogelijk dat er hele kleine beschadigingen ontstaan. Bacteriën zouden daardoor de kans kunnen krijgen opnieuw te gaan groeien. Het is onbekend hoe groot het risico hierop precies is, maar het is belangrijk dat de weefsels weer kunnen herstellen. Masturbatie wordt om die reden dus afgeraden. Over het algemeen is het zo dat de infectie weg is als de klachten verdwijnen. Had je al geen klachten dan kun je om te controleren of de infectie echt weg is opnieuw testen 4-6 weken na het innemen van de antibiotica.

  1. Amit Atwal Reply →

   Het is niet bekend in hoeveel gevallen mastrubatie de kuur tegen Chlamydia belemmerd. Mastruberen belast het slijmvlies en het slijmvlies kan hierdoor minder goed herstellen. Dit is ook de reden waarom wij het afraden.

 2. Anoniem Reply →

  Ik heb een vraag ik heb afgelopen dinsdag een behandeling tegen gornorroe gehad en heb zaterdag avond seks gehad veiliig maar de condoom was gescheurd . Zaterdag was de 5e dag van mn behandeling maar het lijkt alsof de soa nog nie weg is kan het zijn dat ik het nog heb ? Of de persoon heb besmet

  1. Amit Atwal Reply →

   Het advies is om na een behandeling tegen Gonorroe 7 dagen te wachten tot je weer seks hebt. De symptomen van een Gonorroe infectie kunnen tot 3 weken na behandeling nog aanwezig zijn. We weten dus niet of de gonorroe bacterie in je lijf was en je deze hebt overgedragen. Het advies zou zijn dat jouw sekspartner zich over 10 dagen laat testen op gonorroe en dat jij een controle test doet na 4-6 weken.

 3. Ashh Reply →

  Ik heb een vraag. Ik en mijn vriend hebben tegelijk de Chlamydia kuur ingenomen (2 pilletjes van 500g). Maar de dag erna hebben we nog gevreeën omdat we dachten dat dit geen kwaad kon. Kan het zijn dat we dit dan opnieuw hebben opgelopen?

  1. Amit One Day Clinic Reply →

   Dat is moeilijk te zeggen wat de kans is dat je weer een chlamydia hebt opgelopen. Wij adviseren altijd om 7 dagen te wachten voordat je weer seks hebt.

 4. Anon Reply →

  Bij het starten van mijn kuurbehandeling voor chlamydia moest ik twee antibioticapillen innemen. Nadat ik de eerste had genomen, moest ik overgeven. Ik kon de pil wel redden, en heb het afgespoeld en gebruikt maar het was een beetje opgelost. Dus heb ik die met de tweede pil genomen. Mijn vraag is nu of de kuur nog werkt of hierdoor niet. De eerste pil was 85% nog intact en er was niks mis met de tweede

 5. Rob Reply →

  Het weefsel hersteld toch ook wel als je toch seks hebt?
  En als je rustig vrijt, is de kans op jezelf opnieuw besmetten dan ook aanwezig? En over wat voor percentages gaat dat gemiddeld?

  1. Amit Atwal Reply →

   Beste Rob. De reden waarom je dus moet wachten is omdat je zeker wilt weten dat je geen chlamydia bacterie meer in je lijf hebt en deze dan ook niet kan overdragen. Een tweede reden is dat het slijmvlies beschadigd is door de bacterie en dat 7 dagen rust belangrijk is om het slijmvlies te laten herstellen.

  1. Amit Atwal Reply →

   Als je je laat pijpen door iemand die een soa heeft bijvoorbeeld chlamydia kunnen deze bacteriën zich makkelijk aanhechten in de achterkant van de keel waardoor je dus wel een risico loopt. De bacteriën komen dan direct op de plek waar zij kunnen blijven zitten en groeien en worden niet eerst al door het speeksel vervoerd. De kans neemt nog eens toe wanneer er sperma in je keel komt.

 6. ## Reply →

  Ik ben 23 oktober behandeld en heb vandaag seks gehad en moest nog 2 dagen wachten is dat een groot probleem het was wel met een condoom en ik voelde bijna niets

 7. Wen Reply →

  Ik heb 7 dagen geleden azymitrocine gehad tegen vaginale chlamydia. Maandag kreeg heb ik een test laten doen voor anale chlamydia, vandaag blijkt deze ook positief (ondanks geen anale sex). Ik ga morgen starten met doxycycline tegen de anale chlamydia. Tussentijds heb ik geen sex gehad of gemasturbeerd. Kan ik tijdens de behandeling met doxycycline wel beschermde sex hebben? Dus met condoom? Ik bedoel een maand geen sex is natuurlijk ook niet goed voor je relatie. Hij is overigens negatief getest.

 8. Vincent Reply →

  Vraagje ….
  Heb vorige week maandag prik tegen gonnoroe gehad en clamidiya pillen genomen ….
  Maar zaterdag na een feest heb ik onveilig sex gehad heb geen klachten nog niks maar kan t zijn dat ik de ander heb besmet of?

  1. Amit Atwal Reply →

   Wij adviseren echt om een week te wachten met seks en ik weet dus ook niet of je iemand hebt besmet de kans bestaat er wel. Ik zou je adviseren toch om die persoon te waarschuwen en zich te laten testen en je zelf ook te laten testen 6 weken na behandeling.

 9. Luka Reply →

  Ik heb vandaag een prik gehad tegen gonorroe en 7dagen lang zal ik geen sex hebben of mastruberen, mijn vraag is: hoe lang blijft de gonorroe in mijn lichaam? Ik moet over 6 weken bloedprikken i.v.m ivf behandeling. Ik ben een Man

  1. Amit Atwal Reply →

   Beste Luka je bent 7 dagen na behandeling niet meer besmettelijk maar de test kan 4 tot 6 weken na behandeling nog wel positief zijn. Dit is omdat er dood DNA detecteert kan worden door de test. Hoop dat je vraag hierdoor goed beantwoord is.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK