Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Een positieve soa test uitslag, wat nu?

Het kan best even schrikken zijn wanneer je positief getest bent op een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Hieronder zullen we kort toelichten wat het betekent en wat belangrijk is om te doen bij het krijgen van een positieve testuitslag.

Allereerst is het van belang dat je je voor de SOA laat behandelen. Onbehandelde SOA’s kunnen leiden tot complicaties zoals infecties op allerlei plekken in het lichaam tot zelfs leverziekten en/of onvruchtbaarheid.
Daarnaast is er ook het risico dat je de SOA overdraagt op anderen zolang je je er niet voor laat behandelen. Het is dus belangrijk om geen seks te hebben tot je de juiste behandeling hebt gekregen.
Kortom, van belang is dat je je zo snel mogelijk laat behandelen en tot die tijd geen seksueel contact hebt met anderen. Voor een behandeling kun je een afspraak maken via de website van OneDayClinic of bellen naar 085 0703483.

Tijdens het consult voor de behandeling zullen we je uitleg geven over de positieve testuitslag, de SOA waar het om gaat en de gevolgen die het voor jou heeft. Vaak is het ook van belang om seksuele partners die je in de afgelopen weken tot maanden hebt gehad te vertellen over je positieve testuitslag. We begrijpen dat dit lastig kan zijn, het is ook mogelijk de partners dit anoniem te laten weten.
In sommige gevallen is het verplicht om een positieve uitslag aan de GGD (gemeentelijke gezondheidsdienst) te melden.

Zodra je behandeld bent is het in veel gevallen belangrijk om nog wel op te blijven letten. Wij adviseren je over of het nuttig is om te hertesten en zo ja wanneer. Een hertest om te kijken of de soa weg is kun je doen 4 -6 weken na de behandeling.
In sommige gevallen is het noodzakelijk om te wachten met het hebben van seks en niet te masturberen tot de behandeling helemaal zijn werk heeft gedaan. Dit wordt uitgebreid besproken tijdens het consult voor de behandeling.

René Vink Big registratie nummer: 69927535201 , basisarts bij OneDayClinic

Bronnen:

NHG standaard ‘het SOA consult’
www.thuisarts.nl (10-06-2020)
RIVM
Sense

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen