De risico’s van pijpen zonder condoom

Pijpen zonder condoom is – net als ‘de daad’ zelf – niet geheel zonder risico. Als je iemand pijpt zonder condoom, kun je namelijk een soa oplopen. Zeker als je wisselende sekspartners hebt, heb je een vergroot risico op chlamydia, gonorroe en syfilis. OneDayClinic vertelt je alles over de risico’s van pijpen (of gepijpt worden) zonder condoom.

Kan je een soa krijgen door pijpen zonder condoom?

Wanneer je iemand pijpt die een soa heeft, loop je het risico om besmet te worden. Dit geldt natuurlijk ook voor de omgekeerde situatie: je kunt besmet raken wanneer je je laat pijpen door iemand die een soa heeft. Wanneer je niet zeker weet of je sekspartner een soa heeft, dan is het dus aan te raden om altijd een condoom te gebruiken.

Welke soa’s kun je oplopen door te pijpen zonder condoom?

Wanneer je iemand pijpt zonder condoom of je laat je pijpen zonder condoom, kun je een aantal soa’s oplopen:

 • Door onveilig pijpen kun je je partner opzadelen met chlamydia. Chlamydia kan zich vestigen in de keel en op de penis. De kans op overdracht van deze soa is groot.
 • Voor gonorroe geldt hetzelfde als voor chlamydia. De kans op besmetting is groot en ook gonorroe kan zich manifesteren in zowel de keel als op de penis.
 • Ook de kans op syfilis is groot als je onveilig pijpt. Je kunt syfilis zowel in je keel als op je penis krijgen.
 • Hepatitis B. De kans op hepatitis B is niet heel groot wanneer je iemand pijpt zonder condoom. Er zijn echter een aantal factoren die het risico vergroten: zo loop je bijvoorbeeld meer risico als je voorvocht of sperma in je mond krijgt of doorslikt. Ook als je wondjes of één van bovenstaande soa’s in of op je mond hebt, kan het hepatitis-virus gemakkelijker overgedragen worden.
 • Voor hiv gelden dezelfde ‘regels’. De kans op deze soa is op zichzelf niet heel groot, maar pas op voor sperma en wondjes.

Laat je testen op soa’s bij OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam

Heb je onveilig gepijpt of ben je onveilig gepijpt en ben je bang dat je besmet bent met een soa? Bij de privé soa klinieken van OneDayClinic kun je je volledig anoniem laten testen op alle soorten soa’s. Zo kunnen wij je bijvoorbeeld testen op gonorroe en chlamydia door een simpele urinetest of selfswab af te nemen. De uitslag heb je bij ons altijd binnen 48 uur.

Wil je meer weten over soa’s of wil je een anonieme afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact op met OneDayClinic via het telefoonnummer 085 070 3483. Je kunt uiteraard ook mailen of het anonieme contactformulier op de homepage invullen.

16 comments

 1. Sas

  En hoe zit dat met zoenen? Als iemand een soa in zijn mond heeft en je zoent alleen met iemand?
  Kan je dat dan ook al overdragen van mond op mond?

  1. One Day Clinic

   Gonorroe en chlamydia heb je dan in je keel dus de transmissie geef je niet door met zoenen, alleen met orale seks.

 2. Jayson

  Ik heb alleen iemands eikel gelikt (2x snel) en helemaal niet in mijn mond genomen of mijn keel.
  Is er dan alsnog een grote kans op een SOA?

  1. OneDayClinic

   Als er geen voorvocht, sperma of bloed in je mond is gekomen dan is er geen risico op overdracht van soa’s.

 3. Mosi

  1-Wanneer is tongzoenen niet veilig voor hepatitis B?
  2-Hoe groot is de kans op besmetting / infectie als men een druppel Hep B besmet bloed in mond krijgt?

  1. OneDayClinic

   Het hepatitis B virus komt voor in het speeksel maar de hoeveelheid virus is zo ontzettend klein dat de er geen risico is op overdracht. Alleen wanneer er met hepatitis B besmet bloed (bijvoorbeeld door een wondje in de mond of bloedend tandvlees) in de mond komt tijdens het zoenen is het mogelijk om hepatitis B op te lopen.

   Het hepatitis B virus is vele malen meer besmettelijk dan hiv. Een hele kleine hoeveelheid bloed, zoals een druppel, kan al aanleiding geven voor infectieoverdracht.

 4. Ties

  Is er ook geen transmissiekans in het geval dat er gezoend wordt met iemand die net daarvoor iemand oraal heeft bevredigd die (bijvoorbeeld) gonorroe heeft? Dan kan er vocht van de penis toch in de keel van de 3e persoon komen en de keel besmetten?

  1. OneDayClinic

   De kans op overdracht via zoenen is heel erg klein, ook wanneer de partner net iemand heeft gepijpt met gonorroe. Dit komt doordat het speeksel een beschermend effect heeft door de verteringsenzymen die het bevat. Ook heeft het mondslijmvlies een beschermende werking op de overdracht van soa’s. De bacteriën kunnen vooral makkelijk aanhechten in de achterkant van de keel, waardoor je bij pijpcontact dus wel een risico loopt. De bacteriën komen dan direct op de plek waar zij kunnen blijven zitten en groeien en worden niet eerst al door het speeksel vervoerd. De kans neemt nog eens toe wanneer er sperma in je keel komt.

 5. Bobby

  Hoi,
  Ik heb een vraagje over soa’s,
  Ik heb afgesproken met een man van een jaar of 36, ben zelf ook een jongen.
  Ik heb hem gepijpt met condoom, hij heeft mij zonder condoom gepijpt. welke soa’s/hiv zou ik nu kunnen hebben?
  Groetjes

 6. Bobby

  Hoi,
  Ik heb een vraagje over soa’s,
  Ik heb afgesproken met een man van een jaar of 36, ben zelf ook een jongen.
  Ik heb hem gepijpt met condoom, hij heeft mij zonder condoom gepijpt. welke soa’s/hiv zou ik nu kunnen hebben?
  Groetjes

  1. OneDayClinic

   Na het ontvangen van orale seks zonder condoom loop je risico’s op soa’s veroorzaakt door bacteriën, zoals gonorroe, chlamydia en syfilis. Ook zou er een risico zijn op hepatitis B overdracht wanneer er uitwisseling van bloed zou plaatsvinden tijdens het contact (bijvoorbeeld door een wond in de mond van degene die pijpt), maar dit komt in de praktijk niet vaak voor. Chlamydia en gonorroe kun je 10 dagen na het contact testen. Voor een syfilistest kun je het beste 12 weken wachten na het contact.

  2. Amit Atwal

   Na het ontvangen van orale seks zonder condoom loop je risico’s op soa’s veroorzaakt door bacteriën, zoals Gonorroe, Chlamydia en Syfilis.
   Gonorroe en Chlamydia kan je testen na 10 dagen en Syfilis na 12 weken.

 7. John

  Ik heb mij laten pijpen zonder condoom. Spijt van, ik doe altijd alles veilig omdat ik mij heel snel druk kan maken. Is er voor mij nu rede om mij druk te maken om een eventuel soa? Zo ja welke soa kan ik hierdoor oplopen en hoe groot is die kans?

 8. Zayed

  Ik heb hetzelfde voor ben gepijpt geweest zonder condoom door een dame die ik niet echt ken na een avondje uit.
  Moet ik mij zorgen maken, ik ben nl. in een relatie kan ik mijn partner nu besmetten hoe groot is de kans dat ik iets opgelopen heb?

  1. Amit Atwal

   Beste Zayed Je kan via orale seks dus ook als je zelf bent gepijpt chlamydia of gonorroe of zelfs syfilis oplopen. Aangezien je een relatie hebt is het wel essentieel dat je je even laat testen dan kan je het helemaal uitsluiten.

Comments are closed.

BACK