Ivm de drukte bij het lab duren de uitslagen iets langer dan verwacht.

Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Een SOA zonder seksueel contact te hebben gehad?

Deze vraag lijkt makkelijk te beantwoorden, een SOA zonder seksueel contact lijkt uitgesloten. In het algemeen is dat ook zo, maar het zit iets ingewikkelder in elkaar. In deze blog leggen we je uit hoe bepaalde SOA’s worden doorgegeven en of er kans is deze SOA op te lopen zonder seksueel contact.

 

Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact

Voor de meeste SOA’s (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks. Deze SOA’s kunnen zich dan namelijk nestelen in de keel waardoor er een grote kans is dat je de SOA weer doorgeeft.

 

Hepatitis B en HIV door bloedcontact

Hepatitis B en HIV zijn SOA’s die ook door middel van bloed bloed contact overgedragen kunnen worden. Daarbij zou het dus mogelijk zijn om zonder het hebben van seks wel die SOA op te lopen. Tevens zijn deze SOA’s ook van moeder op kind overdraagbaar.

 

Syfilis

Bij syfilis, hoewel uiterst zeldzaam door de screening van zwangeren, is het het ook mogelijk de ziekte door te geven van moeder op kind. Dan is een kind dus vanaf de geboorte al besmet met de ziekte en is er geen seksueel contact nodig.

 

Genitale wratten erg besmettelijk

Verder zijn er genitale wratten (veroorzaakt door het HPV virus) die erg besmettelijk zijn. Van genitale wratten weten we bijv. dat het overgedragen kan worden door het gebruiken van dezelfde handdoek.

 

Kans op SOA aanwezig?

In het algemeen is het verstandig om als een van beide een SOA heeft terwijl jullie allebei nog maagd zijn, goed na te gaan of jullie toch geen (andere) seksuele handelingen hebben verricht waarbij je mogelijk een SOA hebt kunnen oplopen. Ga dus goed bij jezelf na of de kans op een SOA wel of niet aanwezig is en bespreek dit samen. Eerlijkheid naar elkaar toe is dan erg belangrijk.