Anoniem testen    Gecertificeerd lab en artsen     Geen wachttijden = snel getest

Soa’s in Nederland nemen wederom toe

Het afgelopen jaar is het aantal mensen dat positief werd getest op een soa wederom toegenomen. Bij de GGD kunnen enkel ‘risicogroepen’ zich nog gratis laten testen op een soa en op hiv. Omdat de GGD deze risicogroep heeft verkleind is het voor veel mensen niet mogelijk om zich gratis te laten testen. Een dure soa-test bij de GGD of huisarts is vaak het alternatief. Voor veel mensen is dat een hoge drempel, zowel om financiële redenen als om privacy redenen.

Feiten over soa’s op een rij

In het afgelopen jaar kregen 20.698 mensen de diagnose chlamydia. Dat is 11 procent meer dan in 2015, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begin april. Er werden in totaal meer dan 143.000 soa-tests bij de GGD uitgevoerd het afgelopen jaar. Dat zijn er 5 procent meer dan het voorgaande jaar. Waar vorig jaar nog 17,2 procent positief testte op een of meerdere soa’s, is dat dit jaar 18,4 procent: een stijging van ruim een procent dus. (bron: RIVM)

Ook als je geen klachten/symptomen hebt kan je een soa hebben

Sommige soa’s zijn sluipmoordenaars. Je hebt geen klachten, dus zie je ook geen reden om te testen. Chlamydia vormt om die reden bijvoorbeeld een groot risico voor vrouwen. Vaak hebben vrouwen namelijk geen klachten terwijl ze wel besmet zijn met deze soa. Een onbehandelde chlamydiabesmetting kan grote gevolgen hebben. Per jaar worden er zo’n 500 vrouwen onvruchtbaar door chlamydia. Ook mannen kunnen onvruchtbaar worden van een onbehandelde chlamydia besmetting.

Professioneel advies over soa’s bij een gecertificeerde arts

Soa Aids Nederland geeft daarom aan: win professioneel en betrouwbaar advies in en doe de test bij een betrouwbare partij. De soa-zelftesten, die online worden aangeboden, zijn zeker niet altijd betrouwbaar. Uit onderzoek blijkt dat van de twintig online aanbieders, slechts vijf laboratoriumaanbieders betrouwbaar zijn. Het alternatief is een test laten doen door een professionele partij. Vaak denken mensen dan meteen aan de bekende aanbieders: de GGD en de huisarts.

 

Drempel voor een soa test blijkt vaak erg hoog

Om verschillende redenen ervaren mensen een drempel om een een soa-test af te nemen bij de bekende partijen. Veel gehoorde redenen zijn:

  • De prijs; een uitgebreide soa test kan bij de huisarts soms wel €400 kosten.
  • De privacy; men vindt het niet prettig om bij de GGD in de wachtkamer te zitten.
  • De wachttijden; de wachttijden bij de GGD zijn soms zo lang, dat men ervoor kiest dan maar niet te testen

Stuk voor stuk begrijpelijke redenen, maar het soa-probleem in Nederland wordt er niet mee opgelost. Soa Aids Nederland adviseert om je regelmatig te laten testen, ook als je geen klachten hebt.

 

OneDayClinic biedt volledig anonieme, snelle en 100% betrouwbare soa testen in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam


Gelukkig zijn er ook alternatieven in de markt. OneDayClinic biedt discrete, betaal- en betrouwbare soa-testen aan in hun klinieken in Amsterdam, Utrecht en binnenkort ook in Den Bosch. Voor €100,- ben je al getest op de meest voorkomende soa’s. Voor €150,- kan je je laten testen op alle soa’s. En, ook niet onbelangrijk, binnen twee werkdagen heb je de uitslag al. Snel, betaalbaar, betrouwbaar en discreet.

Wil je meer informatie? Klik dan hier. Wil je meteen een afspraak maken bij een van de soa klinieken van OneDayClinic? Klik dan hier of bel: 020-7372113.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen