Anoniem testen    Gecertificeerd lab en artsen     Geen wachttijden = snel getest

Te weinig soa testen in Nederland

“Seksuele zorg zou laagdrempeliger en goedkoper moeten zijn”, vindt Jan van Bergen, bijzonder hoogleraar soa en hiv. SOA Aids Nederland deelt deze mening ook. Er zijn veel mensen die zich niet laten testen omdat een soa-test simpelweg niet meer gratis voor ze is. En dat vindt Anna Nijsters van SOA Aids Nederland zorgwekkend.

Voorheen nog gratis soa-testen voor iedereen bij de GDD

Voorheen konden mensen zich gratis laten testen bij de GGD als ze minimaal drie verschillende seksuele contacten in de voorgaande drie maanden hadden gehad. Tegenwoordig is dat beperkt tot jongeren in de leeftijd tot 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en mensen uit zogenaamde risicolanden. Veel mensen vallen dus niet binnen deze groepen en zijn snel aangewezen op een soa test bij de huisarts.

Soa-testen bij de huisarts blijken vaak erg duur

Omdat een soa test niet vergoed wordt door je zorgverzekering komt de rekening op je eigen bordje. Een soa-test bij de huisarts kan soms wel €400,- kosten. Voor veel mensen is die drempel te hoog, kennen ze geen alternatieven en laten zich daarom maar niet testen. Een potentieel gevaar voor onze volksgezondheid. Want hoe meer mensen er met een soa rondlopen, hoe meer mensen er ook besmet raken. Zo kan het, al groeiende, soa probleem in Nederland snel veel nog veel groter worden.

Soa zelftesten en soa thuistesten zijn vaak onbetrouwbaar

Het meest bekende alternatief is een soa zelftest. Deze testen kan je gewoon op internet kopen en zijn vaak een stuk voordeliger dan de test bij de huisarts. Het probleem met deze zelftesten is alleen dat deze vaak onbetrouwbaar zijn. “Een soa zelftest kan alleen maar betrouwbaar zijn als het door een goed lab wordt gedaan, wat vaak niet het geval blijkt. En het is al helemaal onbetrouwbaar als je met een wattenstaafje moet testen en zelf thuis op de uitslag kan wachten. Een soa test is geen zwangerschapstest” aldus van Bergen.

Onvoldoende kennis om zelf te testen op soa’s

Daar komt bij dat mensen geen professioneel advies krijgen. Als je bijvoorbeeld onbeschermd seks hebt gehad met iemand die Chlamydia heeft, kan je dat de volgende dag nog niet meteen zien, ook al zou je soa zelftest wel betrouwbaar zijn. Soa’s hebben een incubatietijd, die per soa verschilt. Het zegt dus niets als je soa zelftest de dag na onbeschermde seks aangeeft dat je soa vrij bent. Binnen een week kan dat zomaar anders zijn.

OneDayClinic biedt betaalbare, snelle en anonieme soa testen

Gelukkig is er een goed en betaalbaar alternatief. Bij OneDayClinic in AmsterdamUtrecht, Den Bosch en Rotterdam kan je terecht voor betrouwbare, snelle, betaalbare en anonieme soa-testen. Je bent al getest vanaf €100,-. Binnen twee werkdagen heb je de uitslag en je kan je meteen ook bij OneDayClinic laten behandelen als blijkt dat je een soa bij je draagt. De soa’s gonorroe en chlamydia kunnen vanaf 10 dagen na het onbeschermde contact worden getest.

Wil je een afspraak maken in een van onze klinieken? Bel dan met 085 070 3483 of klik hier om direct online een afspraak te maken.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen