Anoniem testen    Gecertificeerd lab en artsen     Geen wachttijden = snel getest

Vaginale afscheiding: wat is normaal en wat niet?

Vaginale afscheiding is een normaal verschijnsel. Maar wat als de gezonde balans van je vagina wordt verstoord en je klachten krijgt? De meeste vrouwen schamen zich voor klachten in hun intieme zone en blijven er te lang mee rondlopen. Toch is het zeer belangrijk om tijdig aan de bel te trekken en de klachten te laten behandelen: je kunt namelijk een soa hebben.

Wat is vaginale afscheiding?

Alle vrouwen hebben vaginale afscheiding. De afscheiding wordt geproduceerd door de baarmoedermond en het slijmvlies van de vaginawand. De afscheiding zorgt voor bescherming tegen schadelijke bacteriën en schimmels in je vagina. Je menstruele cyclus bepaalt de hoeveelheid, kleur, geur, en consistentie van de afscheiding. Normale afscheiding is over het algemeen doorzichtig, vloeibaar en heeft een melkachtige kleur.

De meest voorkomende klachten bij vaginale afscheiding

Wanneer de balans in je vagina verstoord wordt door bijvoorbeeld een soa, krijg je vaak vervelende klachten. De meest voorkomende klachten bij vaginale afscheiding zijn:

–              Een vieze geur
–              Jeuk en/of irritatie
–              Een afwijkende kleur
–              Pijn bij plassen en/of vrijen
–              Brokkelige(re) afscheiding

Als je één of meer van bovenstaande klachten ervaart, is het noodzakelijk dat je je zo snel mogelijk laat testen op soa’s. Wanneer vaginale klachten te lang onbehandeld blijven, kan dat leiden tot onvruchtbaarheid.

De oorzaak van je vaginale afscheidingsklachten

Als je klachten ervaart bij de afscheiding uit je vagina, duidt dat op twee oorzaken: een soa of een infectie.

  • Gonorroe (soa). Veroorzaakt pijn het plassen; de afscheiding is geelgroen-romig.
  • Herpes (soa). Veroorzaakt een abnormale hoeveelheid afscheiding. Dit wordt meestal vooraf gegaan door zweertjes op de vulva.
  • Trichomonas (parasiet). Kenmerkt zich door een schuimende en stinkende vaginale afscheiding. De kleur van de afscheiding is meestal grijswit tot groengeel. Irritatie aan de schaamlippen en pijn bij het plassen zijn ook veel voorkomende klachten.
  • Candida (infectie). De afscheiding uit de vagina lijkt op dikke en korrelige kwark. Candida is, net als een soa, seksueel overdraagbaar.
  • Bacteriële vaginose (infectie). Veroorzaakt een grijswitte afscheiding met een zurige, soms visachtige geur. De infectie kan seksueel overgedragen worden.

Voorkom onvruchtbaarheid en laat je testen op soa’s

Vaginale klachten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Onbehandelde klachten kunnen leiden tot ontstoken eileiders en eierstokken. Ook is het mogelijk dat je er zelfs onvruchtbaar van wordt Het is daarom zeer belangrijk dat je je laat testen op soa’s.

Klachten die lijken op een soa? Laat je testen op soa’s in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam

Heb je vaginale afscheidingsklachten en wil je weten of je een soa hebt? Bij de soa klinieken van OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam kun je je binnen 20 minuten volledig anoniem laten testen op alle soorten soa’s. Voor een afspraak kun je bellen met 085 070 3483, mailen naar amsterdam@onedayclinic.nl . Je kan ook direct online een anonieme afspraak maken.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen