Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

Wanneer moet je een soa test doen?

Heb je onveilige seks gehad, twijfel je of je wellicht een soa hebt opgelopen en weet je niet wat je moet doen? In deze blog leggen wij uit wanneer je een soa test zou moeten doen en hoe lang je moet wachten voordat je je op een soa kan laten kan testen.

Altijd testen op soa na onveilige seks

Als je onveilige seks hebt gehad, dan is er een kans dat je een soa hebt opgelopen. Soa’s kan je op verschillende manieren oplopen. Via orale seks kan je besmet worden met een soa, maar ook via vaginale of anale penetratie. Wanneer er enkel ‘wrijf’ contract is geweest is er ook een kans op een soa. Een soa kan ernstige gevolgen hebben als die niet op tijd wordt ontdekt en behandeld. Bovendien kun je anderen besmetten als je er eentje bij je draagt. Het is dus belangrijk om je regelmatig te laten testen als je weleens onveilige seks hebt.

Window-fase van een soa: hoe lang moet je wachten tot je kan testen op een soa?

Wanneer de test gedaan kan worden hangt af van de zogeheten ‘window-fase’. De window-fase is de tijd tussen het moment van besmetting (dus het moment van contact) en het moment waarop je een besmetting kunt aantonen door middel van een soa-test. Binnen deze periode kan het zijn dat je al wel klachten hebt, maar toch is het nog te vroeg om te testen. Als je te vroeg test dan kan zijn dat je een soa mist en onterecht denkt dat je schoon bent. In deze window-fase ben je wel al besmettelijk voor anderen.

Verschillende window-fases voor  soa’s

Die window-fase is voor iedere seksueel overdraagbare aandoening anders. Hieronder staat dat in een overzicht.

SOA

Urine of vaginale swab:    

Window-fase  
Chlamydia 10 dagen
Gonorroe 10 dagen
Bloedonderzoek:
Syfilis 6 weken
HIV 6 weken
Hepatitis B/C 12 weken


Klachten die duiden op een soa? Laat je testen!

Indien je klachten hebt is een soa test altijd aan te raden. Maar, vergeet niet: je kan ook een soa hebben zonder dat je klachten hebt. Daarom is een soa test na onveilige seks sowieso aangeraden. Chlamydia en Gonorroe zijn de meest voorkomende soa’s in Nederland. Hoewel de kans op een andere soa zoals hiv of hepatitis B/C en syfilis kleiner is, blijft het wel altijd belangrijk om deze soa’s ook uit te sluiten.

Direct een afspraak inplannen bij een van onze soa klinieken in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam? Klik dan hier.