Anoniem testen    Gecertificeerd lab en artsen     Geen wachttijden = snel getest

Studenten, seks en soa’s

Je bent een avondje op stap geweest met je vriendengroep of studentenvereniging. Het was erg gezellig, de muziek stond hard en de drank vloeide rijkelijk. Misschien nam je die avond zelfs wel iemand mee naar huis of belandde je zelf ergens anders in bed. Maar weet jij nog of er die avond een condoom is gebruikt? Uit onderzoek van Rutgers en SOA Aids Nederland blijkt dat er in de praktijk bij 4 op de 10 onenightstands onder jongeren en studenten (jonger dan 25 jaar oud) geen condoom wordt gebruikt. Betreft het geen onenightstand maar een kortstondige seksuele relatie dan wordt zelfs in 75% van de gevallen geen condoom gebruikt.

Waarom het gebruik van condooms zo laag ligt?

Studenten gaven aan dat seks met een condoom vaak als onprettig ervaren en het merendeel van de jongeren en studenten <
25 jaar gaf aan liever geen condooms op zak te hebben. Het bij je dragen van condooms wordt door vele nog vaak gezien als een taboe. Dit zou dan misschien het beeld kunnen scheppen dat je van te voren al maar uit was op één ding, namelijk SEKS! Een beeld wat men zegt liever te willen voorkomen. Daarnaast worden de risico’s op het oplopen van een soa (seksueel overdraagbare aandoening /geslachtsziekte) onderschat. Dit terwijl, juist vanwege de nieuwe vrijheden van het “op kamers” wonen, het aantal wisselende contacten en dus ook het risico op het oplopen van een soa vele malen hoger ligt in deze levensfase.

Misvattingen onder studenten over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)

Nog vaak komen we misvattingen tegen over de gevaren van het oplopen van een soa. Maar ook de manier waarop je wel of geen soa kan oplopen blijkt nog vaak onduidelijk.

 • Als ik een soa oploop krijg ik daarvan altijd lichamelijke klachten.

Dat is zeker niet altijd het geval; 90% van de vrouwen heeft geen klachten na het oplopen van een chlamydia infectie. Het kan dus zo zijn dat je een soa hebt, zonder dat je dat weet.

 • Als het er daar van onder schoon en fris uit ziet, heeft mijn sekspartner geen soa(‘s).

Ook dit klopt dus niet altijd. Zoals gezegd hoeft een soa niet te leiden tot klachten. Het kan dus zo jij of je sekspartner een soa heeft zonder dat je het weet.

 • De pil beschermt tegen het oplopen van soa’s

De pil beschermt alleen tegen ongewenste zwangerschap maar doet niets tegen het oplopen van geslachtsziekten (soa’s). Wil je zowel goed beschermd zijn tegen ongewenste zwangerschap als tegen soa’s, gebruik dan de pil én een condoom (ook wel bekend als “double dutch”).

 • Bij orale seks kan ik geen soa’s oplopen.

Bij orale seks (pijpen, beffen, of orale anale seks) kunnen wel degelijk soa’s worden doorgegeven. Bij orale seks ben je het meest kwetsbaar voor het oplopen van Chlamydia, Gonorroe of Syfilis.

 • Een soa oplopen is niet zo erg, je bent er zo weer van af

De behandeling voor de meest voorkomende soa’s redelijk eenvoudig. Behandeling is echter wel noodzakelijk. Niet alleen zodat je niemand anders meer kan besmetten. Een soa kent ook gevaren. Je kan van Chlamydia (de meest voorkomende soa in Nederland) bijvoorbeeld onvruchtbaar raken. Hoe langer je met een soa rondloopt, hoe gevaarlijker het is.  Laat je dus altijd testen na onveilig seksueel contact!

 • Als je één keer een soa hebt gehad, kan je die soa nooit meer krijgen

Ook dit klopt niet. Sterker nog: als je bijvoorbeeld besmet wordt met het herpes virus blijf je drager en kan je vaker een uitbraak krijgen. Hetzelfde geldt voor genitale wratten. Chlamydia en Gonorroe kan je ook meerdere malen krijgen. De behandeling kan zelfs moeilijker worden, omdat het virus zich steeds resistent weet te maken voor de bestaande medicijnen.

Jongeren gebruiken vaak geen condoom en doen vaak ook geen soa test na onveilig seksueel contact

Ondanks het lage condoomgebruik wordt ook een soa test helaas maar zelden gedaan. Slechts 13% van de mannen en 18% van de vrouwelijke studenten heeft de afgelopen 12 maanden een soa test gedaan na het hebben van onveilige seks. Ook als aan het begin van een langer durende relatie wel een condoom wordt gebruikt stopt dit gebruik vaak na een tijdje. Voordat er gestopt wordt er vaker niet dan wel een soa test gedaan. Een veel genoemde reden is het groeien van het onderlinge vertrouwen. De gedachte is vaak:  “Ik ken mijn partner nu wat beter, en deze heeft geen klachten en/of toont geen seksueel risicogedrag, en heeft daarom vast geen soa opgelopen…”. Een groot deel van de studenten geeft aan dat zij zich pas voor het eerst hebben laten testen nadat zij over het risico’s van soa’s hebben vernomen van één van hun vrienden. Het praten over soa testen blijkt nog altijd een taboe, waardoor er nagenoeg niet over gepraat wordt. Daarnaast wordt door studenten het doen van een soa test tegenwoordig vernomen als iets wat makkelijk en snel gedaan is, waardoor ten onrechte het risico van het gebruiken van een condoom, met regelmaat wordt gezien als verwaarloosbaar. Maar waarom, als men wel bekend is van het doen van soa testen en dit gezien wordt als eenvoudig, wordt er in de praktijk maar zo weinig getest?

Verschillende manieren om te testen op soa; hoge drempels, hoge kosten, lage betrouwbaarheid

De meest bekende plekken waar een soa test kan worden gedaan zijn de volgende: de GGD, de huisarts of een soa thuistest. Een test bij de GGD is mogelijk, zo lang je jonger bent dan 25 jaar. De kans dat je lang moet wachten voor je terecht kan, of dat je alsnog naar de huisarts wordt doorverwezen, is echter groot. Daarnaast is de wachttijd op een uitslag lang; ongeveer twee weken. Dit houdt in de praktijk helaas toch studenten tegen.

Een soa test bij de huisarts blijkt vaak een (te) hoge drempel voor studenten. Heb jij je na het verhuizen naar je nieuwe kamer al ingeschreven bij een nieuwe lokale huisarts? En ben je daar al wel eens langs geweest? Voor veel studenten is dit niet het geval.
De test bij de huisarts gaat daarnaast af van het eigen risico. Een groot deel van de studenten kiest in de praktijk voor een (studenten)zorgverzekering met de mogelijkheid tot het kiezen voor een hoger eigen risico. Dit vanwege de verwachting dat je nauwelijks zorg gaat afnemen met hiervoor in ruil de maandelijks lagere premie. Dit kan de prijs toch een aardig stuk doen oplopen. Maar ja, wat dan nu?

Een soa thuis test is dan een veel gehoord alternatief. Deze soa testen zijn echter vaak niet betrouwbaar. Als je wel een betrouwbare soa thuistest hebt gedaan, en deze test toont aan dat je besmet bent met een soa, hoe laat je deze  soa dan behandelen? Een behandeling is vaak dan nog niet zo simpel geregeld en betekent vaak dat je alsnog contact op moet nemen met de GGD of huisarts.

OneDayClinic biedt anonieme, snelle, betaalbare, 100% betrouwbare soa testen in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam en omgeving

De OneDayClinic wil het dan ook makkelijker maken voor studenten om veilig en anoniem een soa test te doen. Ben jij nu ook op zoek naar een andere optie, of denk je dat het ook verstandig is je eens te laten testen? Kom dan eenvoudig naar de OneDayClinic en laat je testen! Een bezoek aan de OneDayClinic biedt namelijk alleen maar voordelen, juist ook voor studenten!

 • Je kan nog vandaag volledig anoniem worden getest.
 • Je kan vooraf (telefoon, Facebook Messenger of e-mail) of tijdens je afspraak al je vragen stellen aan een van onze gespecialiseerde artsen.
 • De test is al binnen 20 minuten afgenomen.
 • De soa test op de meest voorkomende soa’s bij mannen is een urine test. Je hoeft niet bang te zijn voor een vervelende test middels een wattenstaafje in de plasbuis en je hoeft dus vaak ook niet uit de kleren
 • Voor vrouwen bestaat de soa test op de meest voorkomende soa’s uit een eenvoudige swab die je zelf kan afnemen op het toilet van de soa kliniek. Als vrouw hoef je dus ook niet uit de kleren voor de soa test.
 • Een soa test bij OneDayClinic doe je al vanaf €100,-. Dat is goedkoper dan een soa test bij de huisarts, die kan oplopen tot wel €400,-
 • Soa testen bij OneDayClinic zijn 100% betrouwbaar. De testen worden uitgevoerd door een gecertificeerd laboratorium en biedt dezelfde betrouwbaarheid als een soa test bij de GGD, de huisarts of het ziekenhuis.
 • Je hebt de uitslag veelal de volgende dag maar uiterlijk binnen twee werkdagen.
 • Je krijgt de uitslag van je soa test via telefoon, sms of e-mail. Je hoeft dus niet nog een keer langs te komen in onze soa kliniek.
 • Mocht uit de test blijken dat je een soa hebt, dan kan je voor een behandeling van je soa ook bij OneDayClinic terecht.

De OneDayClinic heeft goed bereikbare klinieken (zowel met auto als openbaar vervoer) in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam. Wil jij direct anoniem een afspraak maken bij de OneDayClinic? Klik dan hier.

Wil je liever eerst wat meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Bron: SOA Aids Nederland, Rutgers (seks onder je 25e), NRC, Studenten, Seks en soa’s scriptie; Karla Kuiperij afstudeerder; GGD Regio Ijssel Vecht

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen