Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

GGD soa poli overvol

GGD soa poli overvol

Stel: je wilt naar een GGD soa poli omdat je onveilig seksueel contact hebt gehad. Je hebt geen klachten maar je wil je toch graag laten testen op een mogelijke soa. De meeste jongeren maken dan een afspraak bij de GGD soa poli, omdat zij daar gratis terecht kunnen voor een soa test. De kans is echter aanwezig dat je toch niet terecht kan bij de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst. Dat komt omdat er door de staat een plafond is ingesteld voor het aantal consulten dat vergoed wordt. Risicogroepen krijgen om die reden voorrang op een gratis soa test. Als je niet binnen een risicogroep valt, of je reden voor een soa test is niet urgent genoeg, kan je vaak niet terecht bij de GGD soa poli.

 

Plafond voor soa consulten zorgt voor veel afwijzingen bij de GGD soa poli

Het plafond voor soa consulten, ingesteld door de staat, bekent dat de GGD voorrang moet geven aan mensen die een hoger risico lopen op een soa. Die risico groepen zijn: mannen die seks hebben met mannen, jongeren tot 25 jaar, sekswerkers, mensen die gewaarschuwd zijn door een ex-(bed)partner die positief getest is op een soa en mensen die uit een land komen waar veel soa’s voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 66% van de aanvragen bij de GGD soa poli Amsterdam moet worden doorverwezen naar de huisarts of andere aanbieder omdat er geen plek voor hen is op de GGD soa poli.

 

Lange wachttijden soa test bij de GGD soa poli

Op het moment dat je wel kan testen bij de GGD soa poli zijn de wachttijden vaak lang. Officieel moet je, als je klachten hebt die kunnen duiden op een soa, binnen 48 uur terecht kunnen voor een consult. In de praktijk blijkt dat vaak niet te lukken bij de GGD. Als je geen klachten hebt is de kans groot dat je nog veel langer moet wachten voor je terecht kan. Door de grote vraag en de beperkte ruimte zitten de spreekuren overvol. De GGD stuurt je daarom vaak door naar je huisarts of een andere aanbieder. Ook de tijd tussen de test en de uitslag is vaak lang. Dit kan wel een volle week duren.

 

“Ik heb geen klachten die duiden op een soa, maar wel onveilig seksueel contact gehad. Ik val binnen de risicogroep ‘jongeren tot 25 jaar’ en toch kan ik niet bij de GGD terecht. De hele maand februari zaten ze vol. Daarom verwezen ze me door naar mijn huisarts.”
– Eva (24), Nijmegen

 

Groei in geteste soa’s onder jongeren

Jongeren die wel willen testen, maar niet terecht kunnen bij de GGD kiezen er in de praktijk vaak voor om dan maar niet te testen. De drempel om bij de eigen huisarts aan te kloppen voor een soa test blijkt vaak hoog. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst is schaamte een belangrijke factor. Maar ook de kosten voor een soa test bij de huisarts spelen een rol in deze keuze. Een soa test wordt namelijk niet vergoed door de basisverzekering. Lees meer over de kosten van een soa test bij de huisarts in onze blog.

 

OneDayClinic biedt uitkomst voor jongeren die willen testen op soa

OneDayClinic is opgericht door een oud GGD-arts met als doel minder soa overdrachten te realiseren. Iedereen is welkom, testen zijn volledig anoniem, je kan vaak dezelfde dag nog terecht, de kosten zijn gering en je hebt binnen 2 werkdagen de uitslag. Ook biedt OneDayClinic gratis medisch advies via 085-0703483 of via Facebook Messenger.

Direct online een afspraak inplannen bij een van onze locaties in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam? Klik hier.

Bron: Soa Aids Nederland.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen