Anoniem testen  Geen wachttijden = snel getest

soa test thuis, veilig of niet?

soa test thuis, veilig of niet?

Advies: doe geen zelftest voor een soa! De grootste maatschappelijke organisatie van Nederland genaamd SOA Aids Nederland, werkt samen met de GGD en Sense aan het behoud van de algehele seksuele gezondheid in Nederland. Zij geven het advies om bij voorkeur geen thuistest te doen maar een fysieke afspraak te maken bij een arts. Waarom denkt Soa Aids Nederland dat je het beste af bent bij een (huis)arts of een GGD-poli seksuele gezondheid?

 • De soa-uitslagen zijn betrouwbaar, die van een soa thuistest niet.
 • De arts of verpleegkundige kan je uitleggen wat een uitslag voor je betekent en je vragen beantwoorden.
 • Als je een soa hebt, krijg je direct behandeling en een gesprek over welke partners je moet waarschuwen.
 • Als een soa zelftest aangeeft dat je een soa hebt, zal je huisarts meestal toch opnieuw een test willen doen in een laboratorium. Het consult bij je huisarts is gratis maar de testen gaan van het eigen risico af. Dit betekent dat je mogelijk twee keer voor dezelfde test moet betalen: eerst de soa zelftest en je daarna het eigen risico voor de soa-test bij de huisarts.

Wij gaan graag dieper in op de voor- en nadelen van de SOA thuistest.

De voordelen van een soa test voor thuis

Een SOA test ondergaan is voor velen een ongemakkelijke situatie. De easy road nemen, klinkt dan aantrekkelijk. De voordelen op een rij:

 • Bestelling: snel, makkelijk en anoniem.
 • Het niet zelf ter sprake hoeven brengen van het probleem waarvoor je komt.
 • Doe je een soa test thuis, dan heb je geen confronterend gesprek met een arts die (lastige) vragen stelt.
 • Mooie beloftes over snelle uitslagen, soms zelfs binnen een uur.

Fantastisch! Meteen zekerheid zou je zeggen. Of toch niet? Helaas staat tegenover deze lijst met voordelen ook een lijst met nadelen.

De nadelen van een soa zelftest

De nadelen op een rij:

De betrouwbaarheid van de soa thuistest

De betrouwbaarheid van de thuistest is vaker niet goed dan wel goed. Bij een gecombineerd onderzoek van SOA-Aids Nederland en het RIVM bleek dat slechts 25% van de aangeboden testen voldoende tot goed scoorden op betrouwbaarheid. Anders gezegd 3 van de 4 soa zelftesten die online aangeboden worden zijn dus beoordeeld als onvoldoende betrouwbaar.  Ondanks dat zij vaak op de site pretenderen 100% betrouwbaar te zijn. Dit betrof alleen de testen die opgestuurd worden naar een laboratorium. De soa sneltesten die direct thuis de uitslag gaven scoorden allen onvoldoende! Een soa sneltest is een test waarbij het materiaal thuis op een stripje wordt aangebracht en deze een bepaalde uitslag geeft (verkleuring of ontstaan van een streepje). Een dergelijke test is dan ook te herkennen aan het feit dat deze nog het meest weg lijkt te hebben van een zwangerschapstest. Alleen is deze test altijd onbetrouwbaar! 

schijnzekerheid

Weg gevoel van zekerheid of nog erger. De meeste mensen hebben na het doen van een dergelijke test een schijnzekerheid. Zij denken niet besmet te zijn maar lopen desondanks wel met een SOA rond. Dit met potentieel zeer zware gevolgen. Niet alleen voor je eigen gezondheid en vruchtbaarheid maar ook het besmettingsrisico voor jouw huidige dan wel toekomstige bedpartners. Anderzijds kan de test ook een vals positieve uitslag geven waardoor je leven op zijn kop kan komen te staan. Met name als dit een uitslag betreft voor bijvoorbeeld HIV kunnen de directe gevolgen hiervan niet te overzien zijn.

Dokter Hanna Bos bij Kassa over het onderzoek van Soa Aids Nederland en het RIVM naar zelftesten. 

Uitvoering van een soa zelftest

Er wordt vaak geen, onvoldoende of zelfs onjuist advies over de uitvoering van een soa zelftest geboden. Het lijkt zo makkelijk, het ontbreken van die arts die moeilijke vragen stelt. Gewoon zelf zonder “gezeur” een soa test thuis afnemen. Maar die vragen zijn er natuurlijk niet voor niets. Test je bijvoorbeeld wel op de juiste soa? Klachten en symptomen kunnen vaak overlap vertonen. Potentieel onschuldige klachten maar ook een gebrek aan klachten sluiten een soa niet uit. Daarentegen kunnen forse klachten (jeuk, pijn, ruikende afscheiding) ook een veel goedaardigere oorzaak hebben (schimmelinfectie of vaginose, bijvoorbeeld).

Testen op de juiste locatie

En test je wel op de juiste locatie(s)? Gonorroe en chlamydia kan je genitaal oplopen. Maar ook oraal en anaal kun je deze infecties oplopen. De meeste thuistesten geven hier geen informatie over. Als deze testen al worden aangeboden is de praktische instructie over de uitvoering van de chlamydia thuistest vaak onvoldoende of volledig ontbrekend. Een vaginale, anale of orale test is niet zomaar gemakkelijk zelf te doen zonder juiste instructies over de uitvoering. Het is erg moeilijk om een orale test goed te doen. Deze moet goed achterin de keel worden afgenomen. Je zicht is vaak beperkt en de test kan leiden tot een hoestreflex of kokhalzen. Uitvoering door een professional is dan ook veel betrouwbaarder en scheelt veel lichamelijk ongemak, kies dus niet voor een gonnoroe of chlamydia zelftest.

Soa bloedtesten

Ook de soa bloedtesten voor thuis zijn niet zo eenvoudig. Je moet een vingerprik uitvoeren en daarbij meerdere dikke druppels bloed uit de vinger drukken. Dit kan er dus ook toe leiden dat je niet eenmaal maar meermaals moet prikken om voldoende te verkrijgen. Als je de test niet goed uitvoert kan je hier bovendien nog lang last van hebben.

Selfswab | zelfswap

Zowel bij de huisarts, GGD en de OneDayClinic mag je, als je dat zelf ook wilt, een zelfswab doen. Er wordt je echter altijd verteld waar je op moet letten en hoe je het moet doen. Mocht je dit alsnog een onprettig idee vinden dan kan de arts het ook zonder problemen voor je doen. Zo ben je altijd verzekerd van een betrouwbare test.

Een positieve soa thuistest

Oké, je hebt een positieve test. Je bent ongerust en wilt er graag zo snel mogelijk van af. Je vraagt je waarschijnlijk ook af wat je risico’s en potentiële complicaties zijn. De site waar je de test hebt besteld kan je echter vaak niet verder helpen. Er staat mogelijk wel informatie maar een behandeling kan je er niet krijgen. Heb je een behandeling nodig dan zal je alsnog contact moeten opnemen met een arts. Bestel nooit medicatie online! Je hebt hierbij geen idee wat je thuis binnen krijgt. Dit kan variëren van nep medicatie (suikertabletten) tot potentieel schadelijke stoffen.

Uitleg over uitslagen

Als je een test doet bij een arts weet je altijd waar je aan toe bent. Is de test positief dan krijg je direct uitleg over de consequenties hiervan en hoe de behandeling er uit zal komen te zien.

Het transport van de soa thuistest

Bij de betere soa thuistesten stuur je het materiaal op naar het laboratorium door middel van een retourverpakking. Het is aan jou of je het prettig vindt om op deze manier een soa test te doen. Het exacte moment van arriveren van de soa test is onbekend en kan soms langer duren dan verwacht. De materialen worden niet op temperatuur gehouden en je hebt niet direct zekerheid of de materialen ook daadwerkelijk zijn aangekomen bij het laboratorium.

Waarom kies je voor One Day Clinic

Bij OneDayClinic worden de materialen (bloed, urine of kweekstok) altijd met grote zorg bewaard. Indien nodig wordt het materiaal gekoeld. Dagelijks wordt het materiaal door volledig gecertificeerd laboratorium afgehaald. De materialen gaan nooit onbegeleid of via de post naar het laboratorium. OneDayClinic garandeert uitslag binnen 2 werkdagen.

Wist je dat je bij ons ook een soa test online kunt bestellen? Wanneer je wordt getest bij een testpunt van OneDayClinic wordt je vrijwel direct geholpen. Bij bestelling van en een soa test online ontvang je namelijk een PDF waar alle informatie in staat die onze medewerkers nodig hebben. 

Wanneer kies je voor One Day Clinic:

 • Je valt niet binnen het risicoprofiel van de GGD (jongeren tot 25 jaar, sekswerkers, MSM).
 • Je wilt door een arts/verpleegkundige geadviseerd/geholpen worden.
 • Je wilt niet naar de huisarts omdat je liever anoniem blijft of omdat je eigen risico niet op is.
 • Je wilt snel testen | vaak dezelfde dag nog mogelijk
 • Je bent gebaat bij snelle testuitslagen | binnen 2 werkdagen.
 • Je wilt een betrouwbare uitslag van een volledig gecertificeerd laboratorium (ISO-certificatie).

Wij zijn gespecialiseerd in de seksuele gezondheidszorg. Voor ons is geen enkele vraag, opmerking, probleem of kwaal een onbekende. Wij spelen snel in op de specifieke hulpvraag. Daarnaast wordt de test bij ons altijd anoniem afgenomen. 

Soa Testen | anoniem, snel en betaalbaar

Twijfel je over je gezondheid omdat je onveilige seks gehad hebt? Neem dan geen risico en laat je testen. Bij OneDayClinic kan je snel terecht voor een anonieme, snelle en betaalbare soa-test. Bel 085 070 3483 voor meer informatie, chat met ons via Facebook messenger of maak direct online een afspraak voor één van onze locaties: Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam.